Jobber kuttes i europeisk industri, og Carsten Brzeski i ING Bank forventer flere dårlige nyheter. – Har vært for selvtilfredse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Flere europeiske industriaktører, inkludert ThyssenKrupp Steel, Volkswagen, Ford og Michelin, har varslet kutt i kostnader og tusenvis av jobber.
- Sjeføkonom Carsten Brzeski i ING Bank mener at Europa har vært for selvtilfreds og arrogant overfor kinesisk konkurranse.
- Brzeski forventer flere dårlige nyheter, og mener Tyskland må sikre lavere energipriser, trappe opp investeringene og drive mer innovasjon.
- Dirk Bergrath i den tyske fagforeningen IG Metall er bekymret over konkurranseevnen i Europa, og etterlyser grep på linje med USAs støttepakke Inflation Reduction Act.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den siste tiden har en rekke europeiske industriaktører varslet kutt i kostnader og tusenvis av jobber (se faktaboks).
Blant dem er tyske ThyssenKrupp Steel og Volkswagen, amerikanske Fords europeiske virksomhet og den franske dekkprodusenten Michelin.
«Både Tyskland og Europa har vært for selvtilfredse for lenge når det gjelder tapet av industriell konkurranseevne», skriver sjeføkonom for eurosonen Carsten Brzeski i ING Bank i en e-post til E24.
«Dette er grunnen til at de dårlige nyhetene så ut til å komme så plutselig, når dette egentlig har vært en varslet ulykke», skriver han.
Tidligere i høst varslet tidligere europeisk sentralbanksjef Mario Draghi om at Europa kan være i ferd med å tape konkurransen mot Kina og USA.
I en rapport tok han til orde for kraftig økte investeringer for å øke konkurranseevnen (se faktaboks nederst i saken).
Disse bransjene er mest utsatt
Situasjonen er mest krevende for bilbransjen og stålbransjen, men det er også vanskelig for farmasøytisk og kjemisk industri, mener Brzeski.
Utfordringene rammer alle industrier som er avhengige av billig energi, og som er utsatt for kinesisk konkurranse, mener han.
«Tyskland har lukket øynene og vært for naiv og arrogant overfor kinesisk konkurranse. Bare for å finne ut nå at Kina faktisk har blitt et bedre Tyskland når det gjelder industriproduksjon», skriver Brzeski.
Flere europeiske industriaktører ser også til USA, hvor energiprisene er lave og tiltakspakken Inflation Reduction Act byr på skatterabatter til grønne satsinger.
«Også med hensyn til USA har Europa blitt for selvtilfredse», skriver Brzeski.
– Forventer flere dårlige nyheter
Jobbkuttene og kostnadskuttene i industrien i Europa i det siste er som hentet ut av lærebøkene, ifølge sjeføkonomen.
«Økonomien bremser, i Tysklands tilfelle har det vært stagnasjon i fire år, og arbeidsmarkedet reagerer med et etterslep», skriver Brzeski.
Han mener at europeisk økonomi bare er i begynnelsen av denne fasen.
«Jeg forventer flere dårlige nyheter», skriver han.
«En endring til det bedre kan bare komme hvis og når Tyskland håndterer energiprisproblemet sitt, trapper opp investeringene og finner nye områder for innovasjon», skriver han.
Brzeski mener at dagens situasjon har utviklet seg over tid, og at konkurranseevnen gradvis har svekket seg.
«Dermed vil det også ta noe tid å snu utviklingen. Ikke forvent noen magisk snuoperasjon med det første», skriver sjeføkonomen.
– Ganske bekymret
Dirk Bergrath leder den tyske fagforeningen IG Metalls kontor i Brüssel. Også han frykter for konkurranseevnen.
– Vi er selvsagt ganske bekymret, sier han til E24.
Fagforeningen med 2,2 millioner medlemmer deler mye av analysene i Draghi-rapporten om konkurransekraften i EU, men er derimot uenig i noen av Draghis anbefalinger om hvordan produktiviteten bør økes.
– Generelt er vi bekymret for at det politiske nivået og deler av industrien ikke fult ut har forstått dimensjonene i den grønne og digitale omstillingen og hvor mye dette påvirker EUs konkurranseevne, og hvordan Europas konkurrenter aktivt engasjerer seg på disse områdene, sier Bergrath.
– Hvilke tiltak ønsker IG Metall?
– Det viktigste ville være å ha en industriell strategi. Vi venter at dette kommer, men det har manglet. USAs Inflation Reduction Act er et sterkt industripolitisk initiativ, og vi har ikke sett noe lignende fra EUs side, sier han.
– Den store fordelen med Inflation Reduction Act er at det er et veldig tydelig opplegg der du kan krysse av en boks og få vite hvilke fordeler du kan få som investor. Det mangler på europeisk nivå, sier Bergrath.
– Risikerer fremtiden sin
– Flere selskaper kutter kostnader og jobber både i Tyskland og Frankrike. Hvordan ser du på det?
– Det å stenge fabrikker og sparke folk påvirker den økonomiske fremtiden for selskaper og industrien vår. Mange selskaper prøver å kutte kostnader via fremtidige investeringer. Men de risikerer fremtiden sin ved å gjøre det, sier Bergrath.
Han mener at selskapene trenger støtte for å kunne lykkes med grønn omstilling og digitalisering.
– For eksempel står stålindustrien i Europa for store utslipp. Den vil kutte CO2-utslipp, men grønt stål er dyrere enn tradisjonelt stål, sier han.
– Selvfølgelig trenger du incentiver til å investere i både produksjon og innkjøp av grønt stål, inkludert offentlig sektor som er en stor kunde.
Det samme gjelder elbiler, mener han.
– I Norge leder elbiler an i markedet, men i Tyskland har incentivene blitt trukket og markedet har kollapset, sier Bergrath.
– Elbiler er fremtiden, men forbrukerne trenger en eller annen form for incentiver, i tillegg til forsikring om at de kan lade bilene sine. Dette vil være i Tysklands egen interesse, både av klima- og industrihensyn, sier han.
Bilindustrien er svært viktig for Tyskland og Europa. Hele 13 millioner europeere jobber direkte og indirekte i bilindustrien, eller syv prosent av alle jobbene i EU, ifølge European Automobile Manufacturers’ Association.
Innflytelsesrik rapport
Draghi-rapporten og en rapport av italienske Enrico Letta om EUs indre marked tidligere i år har vært viktig for debatten om Europas konkurranseevne, ifølge fagforeningstoppen.
– Jeg anser Draghi-rapporten som en av de mest innflytelsesrike på mange år, sier Bergrath.
– Du kan se det i oppdragsbrevene fra Ursula von der Leyen til EU-kommisærene, og jeg er sikker på at du vil se en god del av Draghis råd i den grønne industriavtalen som vi venter i begynnelsen av neste år, sier Bergrath.
Han forteller at fagforeninger frykter forsøk på å kutte europeiske lønninger for å styrke konkurranseevnen. Han mener at både Letta og Draghis rapporter peker på investeringer og innovasjon som sentrale grep.
– Vi må opprettholde høykompetente arbeidsfolk og jobber, dette er en nøkkel og ikke et hinder for konkurranseevnen, sier Bergrath.
– Vi kan ikke konkurrere med kineserne om å produsere billige ting, vi må konkurrere ved å produsere bedre ting.