Truslene om skoledød i Oslo: – Kan komme endringer

4 hours ago 3


Kortversjonen

  • Foreldre i Oslo kjemper mot forslag om nedlegging av nærskoler. Over 1200 høringssvar er kommet inn.
  • Foreldre frykter barn vil få svekkede nærmiljøer og tap av gode lærings- og lekemiljøer samt lengre skolevei.
  • Utdanningsetaten foreslår nedleggelse på grunn av færre elever.
  • Kommunen sier likevel at det kan bli endring i anbefalingene til politikerne og byrådet som får saken på sitt bord i første omgang i juni.
  • Foreldrene mener skolen er viktig for lokalmiljøet.
  • Endelig beslutning fattes av bystyret i desember.

– Du tar bort hjertet i et nærmiljø. Hvis de tar bort Møllergata skole, så tror vi at folk vil flytte vekk. Da blir det mørkt igjen i denne delen av byen, sier Carina-Mørch Storstein (46) til VG.

Hun er elevmamma og superengasjert i å redde en av landets desidert eldste byskoler. Høringsuttalelse er levert for lenge siden.

Enormt engasjement

Oslo kommune har fått inn mer enn 1200 høringsuttalelser, høyst sannsynlig inneholdende flest protester og argumenter mot nedleggelser.

– Vi har mottatt over 1200 høringsinnspill og er glade for stort engasjement. Nå skal vi gå grundig igjennom alle innspillene og levere anbefalinger til byrådet i juni, skriver Randi Eriksrud i Utdanningsetaten i en sms til VG torsdag morgen.

– Kan det bli endringer i anbefalingene?

– Ja, det kan komme endringer. Vi skal vurdere våre anbefalinger. Vi vet mye om skolene våre, men den lokale kunnskapen er viktig i tillegg. Den får vi nå gjennom høringen, svarer Eriksrud.

Landsfader og mangeårig statsminister Einar Gerhardsen (Ap) var elev på nedleggingstruede Møllergata skole helt på starten av 1900-tallet.

 Thorbjørn «Timmie» Skotaam / Arbeiderbevegelsens arkivGERHARDSENS SKOLE: Einar Gerhardsen (i midten) besøkte elevene på hans gamle skole i Møllergata i 1975. Foto: Thorbjørn «Timmie» Skotaam / Arbeiderbevegelsens arkiv

Over 120 år etter foreslo Einars barnebarn, Marte Gerhardsen som direktør i Utdanningsetaten – at Møllergata var en skolene i Oslo som skal nedlegges.

Hun er nå blitt Ap-politiker og statssekretær i Støre-regjeringen, og ønsker ikke å uttale seg om Møllergata spesielt eller skolesaken generelt, skriver hun i en sms til VG.

Uansett: En nedleggelse av tradisjonsrike Møllergata skole vil være veldig synd for mangfoldet av elever – og hele området rundt, mener både foreldre, elever og andre som har et forhold til den gamle osloskolen.

– Hvis de fjerner Møllergata skole – hva blir det igjen her på Hammersborg da? spør Frederikke Haller Wiedswang.

Hun er FAU-representant med barn i 3. klasse på Møllergata.

Øynene gløder når hun snakker om hva skolen betyr for barn, foreldre og ansatte.

– Vil man ha barnelatter og barnerop her? Eller skal det bare være et gjennomfartsområde av unge voksne som flytter ut så fort de får barn. Det er jo begynt å bli et problem allerede i området her. Vi bor jo trangt, da, de fleste av oss.

 Frank Ertesvåg / VGSKOLEGÅRD: En gammeldags byskolegård med en stor plass og lekefasiliteter omkranses av de gule skolebyggene på Møllergata skole. Her er det godt å være barn, mener mødrene Sofie Waage Skjeflo, Frederikke Haller Wiedswang og Carina-Mørch Storstein (bakerst). Foto: Frank Ertesvåg / VG

Foreldrene Frederikke og Carina supplerer hverandre. De peker på at Møllergata har noe av den samme berikelsen som Nordpolen skole på Sagene og Trosterud skole i Groruddalen: De har et stort mangfold av elever med bakgrunn fra både ut- og innland.

Noen steinkast bortenfor møtte VG en pappa tilknyttet nedleggingstruede Trosterud barneskole – på Youngstorget 1. mai.

– Det blir veldig drastisk for lokalsamfunnet, for nærskolen knytter jo samfunnet vårt, sier pappa Lars Augland til VG.

Han demonstrerte sammen med en nabo, og barna deres – som til høsten skal starte på nedleggingstruede Trosterud barneskole.

– Hva om det skulle ende med nedleggelse?

– Da blir barna sendt på lang skolevei, langs trafikkerte veier – til skoler som allerede er fulle. Det blir sannsynligvis midlertidige klasseromsløsninger og generelt dårlig læringsvilkår for barna, mener Augland.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGDEMONSTRERTE: Lars Augland – elevpappa på Trosterud, bar spesiallaget parole på Youngstorget 1. mai. Til venstre: nabo Ingrid Birkeland Danielsen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

I mars ble det kjent at Utdanningsetaten foreslår å avvikle fem skoler i Oslo, og stoppe planlagte utbygginger.

Disse skolene foreslås å legge ned:

  • Trosterud
  • Maridalen
  • Sørkedalen
  • Nordpolen
  • Møllergata

Utdanningsetaten vil også stoppe disse utbyggingene:

  • Hoff
  • Frysja
  • Verdensparken
  • Holtet
  • Nybygg på Mortensrud

Pappa Augland, nabo Ingrid Birkeland Danielsen og de tre damene på Møllergata opplever alle nærskolen som et knutepunkt.

– Det er bare veldig trist for lokalmiljøet at det blir sånn, sier Danielsen.

– På Møllergata er det et stort mangfold av elever. Det er alt mulig fra flyktninger, nye innvandrere, aleneforeldre med ansvar for barn. Det er foreldre uten jobb, uføretrygdede. Alle samfunnslag og rundt 50 nasjonaliteter er representert, sier mødrene.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGFoto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Utdanningsetaten har begrunnet nedleggelsene med at både Trosterud, Nordpolen og Møllergata ligger i områder med mye ledig kapasitet, og at Møllergata, Sørkedalen og Maridalen skoler har lave elevtall fremover.

Antall elever i grunnskolen går ned over hele landet, og Oslo er intet unntak.

Ifølge tall fra etaten, vil hovedstaden ha nærmere 3.000 færre grunnskoleelever i 2028 sammenlignet med 2024.

– Vi har jo sett tallene fra Utdanningsetaten, som sier at det skal bli færre elever i området vårt. Nå er det mange som har jobbet med å se på disse tallene, og det viser seg at tvert imot så er vi en del av byen hvor elevtallet kommer til å vokse fremover. Folk flytter jo ut av sentrum, fordi det er så dyrt å bo i Oslo, mener Augland.

Han minner om områdeløftet i bydelen.

– Så at de nå vil legge ned skolen og ta vekk alle de satsingene for oss i området, det er veldig drastisk. Veldig trist.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGFoto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Det myldret av foreldre og barn på plassen over talerstolen på 1. mai.

– Jeg tenker det er vanskelig for politikerne å ignorere oss. Vi er mannsterke og kampvillige, sier Augland.

Flere av de fremmøtte representerte Nordpolen skole, som ligger i bydel Sagene.

Alle hadde på seg nisseluer. Noe som ikke er tilfeldig:

– Det er en synlig og god markering, som sørger for at vi klarer å opprettholde gratisprinsippet. Å trykke T-skjorter til alle, det har vi ikke råd til uten at vi skal ha betalt, og det er viktig for oss at ting ikke koster noe. For vi er et levekårsutsatt område, forklarte Liv Kaasen.

Hun sitter i Nordpolens FAU-styre. Kaasen fortsetter:

– Det er veldig store sosioøkonomiske og sosiokulturelle forskjeller i området vårt, og det klarer skolen å forene. Så det er noe vi er veldig redde for hvis skolen legges ned.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGLiv Kaasen (t.v.). Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

– Et helt håpløst forslag, rett og slett, konkluderer Kaasen.

Utdanningsetatens forslag har vært ute på høring frem til denne uken. Den endelige beslutningen skal fattes av bystyret i desember.

Bilde av Julie Remen Midtgarden (H)Julie Remen Midtgarden (H)

Byråd for oppvekst og utdanning i Oslo kommune

Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) er fornøyd med det voldsomme engasjementet. Men minner om at hennes jobb er å se hele bildet – nå og fremover i skolehovedstaden.

– Jeg er glad for at mange har brukt stemmen sin. Gjennom høringer får vi avdekket om noe er oversett eller tillagt for liten vekt. Nå skal Utdanningsetaten utarbeide sitt endelige forslag, før forslaget skal behandles politisk, skriver hun ei en e-post til VG.

Hun legger til at Oslo allerede har for mange elevplasser i forhold til antall elever:

– Det er allerede betydelig overkapasitet på skoler i en del områder. Samtidig får vi færre skoleelever, og det er planlagt bygging av nye skoler. Dette går ikke opp. Det er vårt ansvar å sikre at Osloskolen er rustet for fremtiden. Det handler om å bedre kvaliteten i skolen, ikke å bruke stadig mer penger på tomme arealer.

– Skolen betyr alt

Kaasen på Nordpolen skole beskriver at skolen betyr «alt» i området.

– Jeg er klar over at vi ikke bor i Gudbrandsdalen, eller steder hvor man må ta buss. Det er kanskje vanskelig for folk andre steder å skjønne hvor mye det betyr at nærskolen faktisk ligger nær likevel.

– Men vi bor tett, det er trangt, vi har ikke store hager. Skolen er der vi har bursdagsfeiringer, loppemarked og julemarked, sier hun.

Hva tenker du om å legge ned noen skoler når elevtallet er synkende i deler av Oslo?aJeg støtter det selv om det er smertefullt. Det er nødvendig politisk og økonomisk styring.bJeg støtter det ikke. Skolene betyr så mye i et nærmiljø – at de må få leve selv med noe færre elever fremover.cVanskelig å ta stilling.

Da den nye skolestrukturen ble presentert, sa Oslos utdanningsdirektør Marte Gerhardsen følgende:

– Det er ingen lett beslutning å foreslå så store endringer, som påvirker så mange av våre elever og ansatte.

Bilde av Marte GerhardsenMarte Gerhardsen

Oslos nylig avgåtte utdanningsdirektør

– Vi har full forståelse for at disse forslagene kommer overraskende på mange, og at mange kan bli lei seg og usikker på hva som skjer videre.

I ukene etter kom det frem at Gerhardsen sluttet som utdanningsdirektør – og startet som statssekretær for Ap i Forsvarsdepartementet.

Hun ønsker ikke å kommentere nedleggingsforslaget som omfatter bestefar Einar Gerhardsens gamle skole, Møllergata.

– Snakker gjerne med deg om forsvarspolitikk. Men overlater til Osloskolen å kommentere det, skriver hun i en sms til VG.

I fjor ble flere skoler lagt ned i Innlandet:

Read Entire Article