Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_92a438f72af656c6a1f5eca6c74ce9b9, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Trumps tollbrev: – Både pisk og gulrot - NorwayToday

Trumps tollbrev: – Både pisk og gulrot

2 hours ago 1


Donald Trump trenger forhandlingskort, tollinntekter og tid, ifølge økonomer E24 har snakket med.

Mandag sendte Trump brev med varsel om høyere tollsatser til Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja, Serbia, Bangladesh, Indonesia, Sør-Afrika, Bosnia-Hercegovina, Kasakhstan, Malaysia, Tunisia, Japan og Sør-Korea. Tirsdag varsler han at det vil komme flere brev. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

– Det gir ytterligere påtrykk i forhandlingene, men samtidig utsatte han jo – i mine øyne – fristen enda en gang, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.

Mandag kveld publiserte USAs president Donald Trump tollbrev til i alt 14 land.

Der truet han med tollsatser på opptil 40 prosent, som etter planen skal virke fra 1. august. Opprinnelig skulle «tollpausen», som innebærer langt høyere satser enn før Trump inntok Det hvite hus for andre gang, vare til 9. juli.

– Det var både pisk og gulrot, oppsummerer Chen.

Les på E24+

Slik investerte nordmenn på børs i første halvår

Tirsdag varsler Trump at det vil komme flere brev de neste dagene. Og han hevder at det ikke vil bli gitt noen utsettelser denne gangen.

Norge har så langt ikke fått noe brev, men regjeringen sier den er forberedt på at det kan bli økt tollsats mot USA fra 1. august.

– Et veldig dyrt budsjett

Samtidig var markedsutslagene i USA moderate. Tirsdag morgen steg en rekke børser i Asia, til tross for at flere land i regionen var blant dem som fikk brev.

– Jeg tror «taco»«taco»Står for "Trump always chickens out", eller "Trump feiger alltid ut" er blitt et større tema i markedet. Man har lært at man må se an om ting faktisk blir gjennomført, sier makrostrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets til E24.

Hun ser for seg at den gjennomsnittlige tollsatsen på varer inn til USA vil stige noe, men ikke dramatisk opp fra dagens nivå. Det kobler hun til Trumps budsjettforslag, som ble vedtatt i forrige uke.

Sara Midtgaard er senior makro- og valutastrateg i Nordea Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– «The Big Beautiful Bill» er et veldig dyrt budsjett, og det er viktig for Trump å få litt inntekter fra disse tollsatsene.

De begrensede markedsreaksjonene kobler Midtgaard til at det er færre land som er rammet nå, enn da Trump kom med sine massive tollsatsøkninger 2. april i år.

– Da fikk mange land, inkludert viktige handelspartnere som Canada, Mexico og Kina, en større økning. Jeg tror ikke nødvendigvis det blir noen brå markedsbevegelser nå, men at vi ser starten på et globalt skifte der vi får en gradvis dollarsvekkelse og mindre vekting på USA, sier hun.

Tirsdag varslet Trump at det kommer flere brev, men så langt har han ikke sagt hvor mange land som vil få varsler om høyere tollsatser fra 1. august.

Les også

Trump varsler flere toll-brev

– Konsekvensen blir at man gjør ingenting

Chen sier han tror Trump ønsket å statuere et eksempel med gårsdagens tollbrev.

– Jeg tror han kommer til å trå vannet litt igjen nå for å bli kvitt Taco-uttrykket. Ellers har han ingen forhandlingskort.

– Hvor lenge kommer dette til å pågå?

– Jeg tror det kommer til å pågå i hele Trumps presidentperiode. Fristene blir jo stadig utvannet også. Og som han selv har sagt, er uforutsigbarhet en del av gamet.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Adrian Nielsen / E24

Storebrand-forvalteren mener Trump undervurderer skaden handelskrigen har hatt og kommer til å ha på USAs økonomi.

– Tenk på hva konsekvensen er i alle styremøter rundt omkring. Selv de som hadde tenkt å investere i USA som følge av Trumps politikk, vil ikke gjøre det, fordi de trenger forutsigbare rammebetingelser. Hvis disse er flyktige, utsettes bare investeringene, sier Chen.

For den amerikanske økonomiens del, mener han det hadde vært bedre med en fast tollsats enn den stadige vinglingen.

– Og ferdig med det. Da kan man forholde seg til det og regne på hva som er lønnsomt eller ikke. Nå vet man ikke, og konsekvensen blir at man gjør ingenting. Det er ikke i dette klimaet man går «all-in» på investeringer i USA.

– Forsøk på å ramme Kina

De fleste landene som fikk brev om høyere tollsatser mandag, er asiatiske.

Tirsdag advarte Kina, gjennom den statlige avisen Folkets Dagblad, USA mot å på nytt fyre opp under handelsspenningene.

Andre land i regionen som vurderer å inngå avtaler om tollreduksjoner med USA på bekostning av Kina, har også blitt advart om at landet vil «respondere resolutt».

– Handler alt i bunn og grunn om Kina?

– I hvert fall mye. Og så handler det om å kjøpe seg tid, tror jeg. Trump har innsett at han ikke kan føre alle handelskriger samtidig på alle fronter, sier Chen.

Han mener Kina er «en av elefantene i rommet».

– Avtalen USA og Kina har inngått er egentlig bare en våpenhvile, men her tror jeg Trump innser sine egne begrensninger. Kina blunket ikke forrige gang og eskalerte.

Historien har vist at handelskriger handler om hvem som gir seg først, ifølge Chen.

– Og hvem som takler mest mulig skade. Trump blander alle kort, sikkerhetspolitikk, stormaktsrivalisering ... Han kaster opp mange baller, og en del av dem er nok et forsøk på å ramme Kina fra et geopolitisk ståsted, sier han.

Les også

Dette må du vite før sommerferien: – Nye dramaer hver uke

Read Entire Article