Det hvite hus foreslår å halvere USAs diplomati- og bistandsbudsjett.
Onsdag 16. april kl. 02:01Donald Trumps administrasjon har lagt fram et forslag om å fjerne all finansiering til FNs fredsbevarende operasjoner, melder Reuters.
I interne budsjettpapirer Reuters har fått tilgang til, begrunnes kuttene med det som omtales som «nylige fiaskoer» i Mali, Libanon og Den demokratiske republikken Kongo.
USA er FNs største bidragsyter og står for 22 prosent av organisasjonens ordinære budsjett på 3,7 milliarder dollar. Til fredsbevarende operasjoner bidrar amerikanerne med 27 prosent av det totale budsjettet på 5,6 milliarder dollar.
Det nye budsjettforslaget må godkjennes av Kongressen.
– Det finnes ingen endelig plan eller endelig budsjett, sa utenriksdepartementets talsperson Tammy Bruce til journalister tirsdag.
Forslaget inkluderer opprettelsen av et nytt «America First Opportunities Fund» på 2,1 milliarder dollar, som skal dekke noen bistandsprioriteringer.
USA skylder allerede nesten 1,5 milliarder dollar til FNs ordinære budsjett og nesten 1,2 milliarder til fredsbevaringsbudsjettet.
Legger ned ambassader
Trump-administrasjonen vurderer også å legge ned nesten 30 amerikanske ambassader og konsulater verden over, ifølge et internt dokument fra det amerikanske utenriksdepartementet som CNN har fått tilgang til.
Planene omfatter nedleggelse av ti ambassader og 17 konsulater, hovedsakelig i Europa og Afrika, men også i Asia og Karibia. Blant ambassadene som kan forsvinne er de i Malta, Luxembourg, Lesotho, Republikken Kongo, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan.
Endringene kommer som del av en større omstrukturering av USAs diplomatiske virksomhet, drevet fram av det Elon Musk-støttede Department of Government Efficiency, som har som mål å krympe statsapparatet drastisk.
– Jeg vil foreslå at dere sjekker med Det hvite hus og presidenten, siden de fortsatt jobber med budsjettplanen, sa utenriksdepartementets talsperson Tammy Bruce, som ikke ville kommentere det interne dokumentet.
Dokumentet anbefaler også å redusere den diplomatiske tilstedeværelsen i Somalia og Irak – to land som har vært sentrale i USAs antiterrorarbeid.
Ambassader og konsulater er viktige utposter for utenriksdepartementet. De tilbyr tjenester som visumsøknader og hjelp til amerikanske borgere, i tillegg til å samle informasjon og fungere som diplomatiske verktøy.