USAs president undersøker om sentralbanksjefen kan sparkes. «Idiotisk» og «ekstrem kunnskapsløshet», mener sjeføkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- USAs president Donald Trump ser på mulighetene for å sparke sentralbanksjef Jerome Powell, noe som skaper bekymring for sentralbankens uavhengighet.
- Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kaller det «idiotisk», også med tanke på Trumps ønske om en sterkere amerikansk økonomi.
- Sjeføkonom Kjersti Haugland mener risikoen for Powells avskjedigelse nå må tas mer alvorlig, selv om det ikke er hovedscenarioet.
- Sjeføkonomene tror ikke Trump vil sparke Powell, men heller innse de negative konsekvensene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi har aldri sett noe sånt i USA før, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
Glosene har haglet fra USAs president Donald Trump mot USAs sentralbanksjef Jerome Powell gjennom påsken. Trump-administrasjonen sier de ser på om Powell kan sparkes.
Andreassen mener det ikke er noe poeng i å lete etter et rasjonelt svar på hvorfor presidenten ønsker å utfordre sentralbankens uavhengighet, og potensielt kaste sentralbanksjefen.
Les på E24+
Slik kjemper Kina-selskaper mot Trump-tollene
– Det er ekstrem kunnskapsløshet, og mangel på forståelse for hvorfor institusjonene er som de er.
– Jeg tror alle ser at dette er idiotisk. Også ut ifra Trumps perspektiv om å få en bedre økonomisk utvikling, fortsetter Andreassen.
Ser på mulighetene
«Stor taper» og «Mr. Too Late» var karakteristikkene fra Trump mot Powell på mandag, da han nok en gang ga klar beskjed om at Powell burde sette ned renten.
Trumps økonomiske rådgiver, Kevin Hassett, sa på fredag at Trump og administrasjonen undersøker om det er mulig å sparke Powell. På torsdag sa Trump selv at «hvis jeg vil bli kvitt Powell, så forsvinner han raskt».
Tiraden kom etter at Powell dagen før uttalte at tollsatsene som har kommet så langt er betydelig større enn forventet, og at det samme «sannsynligvis vil gjelde de økonomiske effektene, som vil inkludere høyere inflasjon og svakere vekst».
Trump og toll har skapt mye uro i finansmarkedene de siste ukene, inkludert aksjefall, dollarsvekkelse og oppgang i markedsrenter. Det var kraftig nedgang på Wall Street etter Powells uttalelser på onsdag og på mandag etter påskens utspill fra Trump.
– Må ta det på alvor
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, understreker at det hverken er overraskende eller nytt at Trump bjeffer mot sentralbanken.
Det skjedde under Trumps første presidentperiode, det skjedde i valgkampen og det har skjedd flere ganger tidligere i år.
Men uttalelsene fra Hassett, om at mulighetene for sparking undersøkes, bekymrer sjeføkonomene. Haugland trekker også frem Trump har sparket folk i andre uavhengige byråer, og at lovligheten av dette nå testes i rettssystemet.
– Da må vi ta det på alvor på en helt annen måte, sier hun.
Hun understreker at Powell-sparking fremdeles ikke er deres hovedscenario. Men de to nevnte faktorene, sammen med handlingsviljen og tempoet Trump har vist, gjør at «markedet, og vi, tar det mer på alvor».
– Vi hadde ikke forventet at vi i så stor grad måtte se for oss noe slikt. Det er en annen kategori hvis den amerikanske sentralbanken blir overtatt av politikere som har klare incentiver for å kutt renten. Det er oppskriften på mistillit, sier Haugland.
Kjersti Haugland
Sjeføkonom i DNB Markets
Hvis hun må rangere, er sjeføkonomen mer bekymret for trusselen mot Fed og Powell enn for Trumps toll. Og hun understreker at hun absolutt er bekymret for konsekvensene av tollene også.
– Det sier jo litt, påpeker Haugland.
Kan sentralbanksjefen sparkes?
Sentralbanken i USA og mange andre land er uavhengige. Grunntanken er at sentralbanken skal sette renten og ta andre avgjørelser ut ifra hva som er mest fornuftig for økonomien. Det uten at politikere eller kortsiktige mål skal få styre.
– Det er få ting økonomer er mer enige om, enn at det har vært vellykket med uavhengige sentralbanker, sier sjeføkonom Andreassen.
Derfor kan i utgangspunktet ikke presidenten fjerner sentralbankmedlemmer, utover å utnevne nye når deres fastsatte perioder går ut.
Det eneste unntaket er om det er grunnlag for det (cause). Jurister har generelt tolket det til å bety alvorlig tjenesteforsømmelse eller maktmisbruk, og ikke uenighet om rentepolitikken, skriver både Bloomberg og Reuters.
Det vil være upløyd mark om Trump skulle forsøke å fjerne Powell før perioden hans som sentralbanksjef går ut neste år. I teorien kan Trump prøve å fjerne Powell helt fra Fed, men også fjerne Powell kun som sjef mens han fortsetter som sentralbankmedlem og leder for rentekomiteen.
Tror ikke Trump vil gå så langt
Powell ble sentralbanksjef i 2018, forrige gang Trump var president. Han fikk fornyet tillit av Joe Biden i 2022. Om han ikke blir gjenvalgt av Trump vil han likevel være medlem av Fed-styret og rentekomiteen FOMC frem til 2028frem til 2028Powell ble første gang utnevnt til medlem av Fed-styret i 2012, for å erstatte et medlem som trakk seg. Deretter ble han utnevnt til en full 14-årsperiode fra 2014..
Sentralbanksjefen har tidligere vært krystallklar på at han ikke kan sparkes før sjefsperioden går ut i mai 2026.
Hverken Haugland eller Andreassen har noen som helst tro på at Powell vil bøye av for press fra Trump.
– Nei. Heller tvert imot vil jeg si. Det er viktigere enn noensinne for Fed å vise at de vil gjøre det som er rett ut ifra et faglig perspektiv, sier Haugland.
De to sjeføkonomene heller mot at Trump vil «ta til fornuften» og se at «han kan grave sin egen grav» om han har går så langt som å faktisk prøve å fjerne Powell.
– Om vi skal ta litt optimisme til slutt: Hvis Trump går lengre den veien tro jeg han vil se at det ikke er noe han tjener på. Konsekvensene blir for store. Han vil få beskjed av sine venner om at kostnadene er for store, avslutter Andreassen.