Grieg Seafood, som for tiden forsøker å selge virksomheten i Canada, faller markant på børsen etter trusler om toll på kanadiske varer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Grieg Seafood faller på børsen etter Trumps trusler om toll på kanadiske varer.
- Dette gir usikkerhet rundt salgsprosessen av Griegs virksomhet i Canada.
- Toll kan påvirke attraktiviteten og salgsprisen for potensielle kjøpere negativt.
- Carnegie-analytiker Knutsen tviler på at tollene blir innført fullt ut, da de også kan ramme amerikanske konsumenter.
- Grieg presenterer resultater onsdag.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Påtroppende president i USA Donald Trump har varslet 25 prosent toll på import fra Canada når han tar over. Det skjer samtidig som norske Grieg Seafood er på jakt etter en kjøper eller partner for hele sin lakseoperasjon i Canada.
– All ny usikkerhet er sannsynligvis negativt for salgssummen av de eiendelene, skriver Carnegie-analytiker Henrik Knutsen på e-post til E24.
Intrafish har tidligere omtalt saken.
Knutsen påpeker at høyere kostnader for kanadisk laks som eksporteres til det amerikanske markedet sannsynligvis vil redusere attraktiviteten for potensielle kjøpere, og ytterligere presse de faktiske salgsprisene ned.
Aksjen faller over 5 prosent, markant mer enn andre oppdrettere på Oslo Børs.
Les på E24+
Salmar satser heller offshore i Skottland enn Norge
Løsning drøyer
I våres ventet Grieg-sjef Andreas Kvame å finne en løsning på Canada-prosessen i løpet av tredje kvartal. I sommer var han mer usikker, og presiserte at det kunne gå «inn i oktober eller november».
Nå nærmer det seg slutten på november. Onsdag presenterer Kvame resultatene for tredje kvartal. Men Carnegie-analytikeren tror ikke løsningen offentliggjøres da.
– Hadde det skjedd noe helt konkret, måtte de jo børsmeldt det. Sånn sett er det ganske begrenset hvor mye ny informasjon de kan komme med i morgen, skriver han.
Knutsen regner imidlertid med at de vil gi en oppdatering på hvor i prosessen de er vedrørende salget, og kanskje gi en oppdatering på tidslinje.
Henrik Knutsen
Analytiker i Carnegie
Grieg har tidligere i år slitt med biologiske problemer i British Columbia (BC) på vestkysten av Canada. I tillegg besluttet den kanadiske regjeringen før sommeren å forby åpen oppdrett i BC, med utfasing til 2029.
Grieg har også oppdrett på østkysten, men den er kun i sin spede begynnelse, og selskapet er avhengig av investeringshjelp for å oppskalere der.
– I en situasjon der Grieg gjerne skulle fått inn mest mulig, med tanke på å ta ned belåningen, så slår det mer negativt ut for dem enn for Mowi. Mowi er også mye mer geografisk diversifisertgeografisk diversifisertHar spredd seg mer og er større i flere land, påpeker Knutsen.
Mowi-aksjen faller rundt halvannen prosent.
Spørsmål om det gjennomføres
Carnegie-analytikeren minner om at selv om Trump nå truer med ekstra toller på alt av varer, så er det fortsatt usikkert hva som skjer.
– Spørsmålet er om dette bare er trusler som aldri faktisk blir innført. Høyere matvarepriser slår negativt ut for amerikanske konsumenter, tross alt. Så det kan godt tenkes at dette kun er for å kunne forhandle på noe annet, skriver han.
Knutsen viser også til at USA har et handelsunderskuddhandelsunderskuddAt de kjøper mer fra Canada enn det de selger til landet med Canada, hovedsakelig fordi de importerer petroleumsprodukter og andre råvarer.
– En bred tollsats vil derfor øke kostnadene for mange amerikanske produsenter, som var tilfelle i 2018 da det ble innført toll på stål og aluminium, skriver Knutsen.
Det kan igjen påvirke både amerikanske selskaper og forbrukere.
– Det er sånn sett vanskelig å se for seg at det skal spille seg ut akkurat slik Trump selv skisserte opp, med 25 prosent tariff på alt av varer som kommer inn i USA, legger han til.