Det har vært ville dager for børser, kronekurs, oljepris og renter etter Donald Trumps tollkrig. – Den siste uken har det vært 24/7, sier forvalter Olav Chen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Det har vært ville dager for børser, kronekurs, oljepris og renter etter at USAs president Donald Trump innførte omfattende toller mot mange land.
- Oslo Børs og valutamarkedet har opplevd store svingninger, inkludert en svekkelse av kronen og kraftig fall i oljeprisen.
- Chen beskriver situasjonen som «Trump minutt-for-minutt» og peker på usikkerhet rundt fremtidige grep fra Trump.
- USA-børsene opplevde denne uken lettelse etter en 90 dagers tollutsettelse, men handelen svinger, og fryktindeksen Vix er fortsatt høy.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den siste uken har vært travel for mange av dem som forvalter folks penger.
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand er intet unntak.
Han har flere ganger brukt uttrykket «Trump minutt-for-minutt» om alle utspillene og markedsbevegelsene den siste tiden.
– Er du lei av «Trump minutt-for-minutt»?
– Jeg begynner å bli litt lei nå. Det har jo skapt litt ekstraarbeid. Den siste uken har det vært 24/7, sier Chen til E24.
Les på E24+
Selskapene som vil bli mer attraktive
Både børser, valutaer, energipriser og renten på statspapirer har svinget mye den siste uken.
Lenger ned i saken er markedsuroen illustrert med figurer.
– Hvordan har du opplevd det?
– Det gjelder å holde tunga rett i munnen, i hvert fall for oss som forvalter penger, sier Chen.
– Vi traff heldigvis planken på rebalanseringen. Porteføljen får en for lav andel aksjer når børsene har falt. Vi kjøpte litt aksjer på fredag, og kjøpte ganske mye på mandag og tirsdag. Timingmessig traff vi ganske bra, sier Chen.
Amerikanske aksjer steg kraftig onsdag, etter en tollutsettelse.
Les på E24+
Forvalter: Så mye vil aksjer stige det neste året
– 90 dagers våpenhvile
Chen tror ikke at dramaet er over.
– I det siste har det vært en slags «Trump minutt-for-minutt» med en Joker Nord på toppen, sier han.
«Joker Nord» var en rekke sketsjer av Harald Eia og Bård Tufte Johansen om et absurd lottospill der ingenting gikk som det skulle.
– Utsettelsene fra Trump har roet ned markedet litt, men vi kommer nok ikke til å få noen ny all time highall time highen toppnotering i markedene; rekordnivå nå med det første. Det blir en 90 dagers våpenhvile, og så får vi kanskje ti hvetebrødsdager der aktørene kan summe seg litt, sier Chen.
Jojo-handel på Oslo Børs
Oslo Børs har svinget mye den siste uken. Så sent som 1. april var Hovedindeksen opp rundt seks prosent for året.
Men etter Trumps tolldag 2. april gikk det nedover. Den foreløpige bunnen var onsdag denne uken. Da var Børsen ned om lag fire prosent for året.
Siden har den hentet seg noe inn igjen. Utslagene på Oslo Børs har imidlertid vært mindre enn på USA-børsene.
– Det er store intradag-svingninger vi ser. Vanligvis er USA mest stabilt. Men det har endret seg litt nå, amerikanske aksjer har svingt mest mens andre har vært mer stabile, sier Chen.
– Kronemarkedet er lite
Den norske kronen har også hatt en tøff uke.
Euroen gikk fra 11,26 kroner Trumps «tolldag» 2. april til 12,20 kroner på det verste onsdag denne uken. Det gjør nordmenns europaferier dyrere.
– Markedene har vært opptatt av å ta ned risiko. Kronen har svekket seg etter uroen, slik den bruker å gjøre, sier Chen.
Etter onsdagens tollutsettelse styrket kronen seg en del, men så svekket den seg på ny.
– Kronemarkedet er lite, og det kan fort bli store bevegelser. Hvis risikoappetitten kommer tilbake og det blir litt våpenhvile i markedet, så kan nok kronen styrke seg noe, sier Chen.
– Men den påvirkes både av hvor stor handel det er i kronen, og av faktorer som oljeprisen og den generelle uroen i markedet.
– Frykten rådet
Den siste uken har uroen bidratt til å sende fryktindeksen Vix til sine høyeste nivåer siden 2020.
– Frykten rådet. Folk kjøper beskyttelse mot et verstefallsscenario og mot frykten for resesjonresesjonen økonomisk nedtur med fall i brutto nasjonalprodukt i minst to kvartaler på rad, sier Chen.
– Vi ser også at Vix-indeksen ikke har falt tilbake, den er fortsatt på høye nivåer.
USA-børsene: «The Trump put»
Onsdag var det voldsom lettelse på USA-børsene etter Trumps tollutsettelser på 90 dager. S&P500 steg nesten ti prosent.
– Vi diskuterte det her i dag. Vi mente at «the Trump put»«the Trump put»"Trump put" er et begrep som brukes om troen på at Trump vil snu i sin politikk hvis det blir for store fall i markedene ble utløst onsdag. Markedene har vært redde for at Trump skulle være mer ideologisk denne gangen, og skulle sende USAs økonomi ut i resesjon uten å bry seg, sier Chen.
– Men både rådgivere og næringslivet har nok advart ham mot konsekvensene av det som skjer. Når han nå ruller tilbake tollsatsene så tar det ned risikoen for resesjon, og gir lettelse i markedene, sier han.
Lettelsen varte ikke lenge. Torsdag var det et nytt kraftig fall på USA-børsene.
Knytter oljeprisfall til handelskrigen
Under uroen onsdag denne uken falt oljeprisen til under 60 dollar, det laveste nivået siden 2021. Siden har den steget, men ikke mye.
– Jeg tipper den dempede oljeprisen kan ha noe med Kina og handelskrigen å gjøre, sier Chen.
USA har ilagt en toll på 145 prosent på kinesiske varer. Kina er en betydelig oljeforbruker. Hvis eksporten dempes, kan det ramme landets etterspørsel.
– Trump har også uttalt at han vil ha energiprisene ned, så markedet er nok usikkert på hva som er det neste han vil gjøre, sier Chen.
– Dette skal man ha et øye på
Amerikanske statsrenter har også svinget mye denne uken, og var på det meste oppe i rundt 4,5 prosent.
– Dette skal man ha et øye på. Det var spekulasjoner onsdag om at Kina kanskje dumpet statsobligasjoner som et våpen, sier Chen.
– Trump ønsker å få rentene ned, men har ikke klart det. Kanskje har noen aktører mistet tillit til USA. Dette er store spørsmål.
De siste dagene har E24 snakket med både forvaltere, økonomer og akademikere om handelskrigen. Mange av dem har vært bekymret for de langsiktige følgene av USAs handelspolitikk.
– Dette tillitsbruddet kan ikke repareres på noen dager, sier Chen.
Les også