President Donald Trump lover fryktelig mye i sin tale til folket. Men amerikanerne vil merke at de har fått en ny president.
Mandag 20. januar kl. 22:27Vi kjenner president Donald Trump ganske godt etter hvert. Han klarer fortsatt å sjokkere innimellom, som med uttalelsene om militærmakt og Grønland nylig.
Det er kanskje det mest urovekkende med talen han holdt til det amerikanske folk mandag, hvor lite sjokkerende den var.
At han vil omdøpe Mexicogolfen til Amerikagulfen er mest komisk. At han vil ta tilbake Panamakanalen, derimot, det er ikke morsomt. Det er er en trussel, som skaper usikkerhet.
Det er heller ikke betryggende at president Trump snakker om å utvide det amerikanske territoriet, med mindre han da utelukkende mener å plante det amerikanske flagget på planeten Mars.
Måten Trump snakker om et mer selvsikkert USA, som vil sette seg i respekt og som ikke lenger vil bli utnyttet, er vanskelig å tolke positivt av andre enn nettopp USA.
Men så er det tross alt i USA han er valgt til president.
Den saken amerikanske velgere er mest enig med president Donald Trump i, er innvandring. Det var også saken han snakket om først om i talen mandag. Han kommer til å gå raskt og heftig til verks.
Når Trump nå erklærer nasjonal krise ved den sørlige grensen, får han mulighet til å bruke mer dramatiske virkemidler. Å sende soldater til grensen får man si er drastisk.
Hele 87 prosent av velgerne mener det er rett å deportere kriminelle, illegale innvandrere. Trump vet han har store deler av den amerikanske befolkningen med seg når han sier millioner skal deporteres. Det er all grunn til å tro at han vil gjøre alt for å levere på valgløftet. Om ikke millioner, så mange.
Verre er det å levere på løftene om velstand til alle. For ikke å snakke om at nasjonen skal samles. For å si det forsiktig, det er ikke alt han sier som virker samlende. Beskrivelsen av hvor ille det har gått med USA med Biden som president, stemmer ikke med virkeligheten.
Inflasjonen han skal bli kvitt, har allerede gått ned. Den amerikanske økonomien er sterk, og gruser Europa når det gjelder blant annet produktivitetsvekst.
Men det er bare å håpe at han lykkes med at det går enda bedre med økonomien, og at flere amerikanere merker velstanden. Da må den fordeles på flere enn tech-milliardærene som hadde fått hedersplass under innsettelsen.
Trump gir mange håp om nye tider, med rikdom og trygghet. Et bedre helsesystem og bedre skoler.
Håp er kraftfullt. De som stemte på ham fortjener at de blir innfridd.
Det er også bra om USA igjen blir et land hele verden beundrer og ser opp til. Det krever blant annet at han tøyler hevnlysten sin overfor byråkrater og folk i rettssystemet som bare har gjort jobben sin. Trumps dårlig skjulte skuffelse over Bidens siste benådninger lover ikke helt godt.
Hva så med resten av verden? Med unntak av Panama, var USAs nye president langt mindre tydelig når det gjelder utenrikspolitikk. Han vil avslutte kriger og skape fred, som forhåpentlig er så positivt som det høres ut som. Men som tidligere generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg sa til VG søndag: «Vi vet at den enkleste måten å avslutte en krig på, det er å tape krigen. Men det bringer ikke fred».
Han er åpenbart opptatt av at verden skal ha respekt for USA. Forhåpentlig ikke bare den type respekt som man får ved å true med maktbruk. Allierte eller NATO nevnte han ikke.
Ennå vet vi lite om hvordan Trumps presidentskap blir. På den ene siden er den usikkerheten det siste verden trenger. På den annen side, det er lov å håpe på en gullalder.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.