Kortversjonen
- Trump lover å trekke USA ut av Parisavtalen hvis han blir president igjen.
- Stig Schjølset i Zero og NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia advarer om negative konsekvenser for internasjonalt klimasamarbeid.
- Trump vil prioritere fossil energi og redusere reguleringer, noe som bekymrer miljøforkjempere.
– Han kommer nok til å trekke USA ut av Parisavtalen
veldig raskt, sier Zero -leder Stig Schjølset.Hvis USA melder seg ut av avtalen vil det også si at de ikke vil delta i klimaforhandlingene.
Neste klimatoppmøte, COP29
, begynner allerede mandag i Baku. Det er der alle verdens land møtes for å bli enige om hva de skal gjøre for å bekjempe klimaendringer.Selv om Trump ikke rekker å påvirke akkurat dette møtet, kan presidentskapet hans få mye å si de neste fire årene. Hvis USA går ut av Parisavtalen, vil forhandlingene miste en tung pådriver.
– Klimaforhandlingene er jo en prosess hvor man er avhengig av at de største landene er med. Det kan gjøre det vanskeligere å få med andre også, sier Schjølset.
– Klimasamarbeid vil nedprioriteres
– Han har sagt under valgkampen at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen. Og hvis han følger opp det, vil det ha negative konsekvenser for det internasjonale arbeidet for å bremse klimaendringene, sier Niels Nagelhus Schia.
Schia er forsker på global styring og internasjonale organisasjoner ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Han forventer at Trump vil nedprioritere internasjonalt klimasamarbeid.
Alle USAs multilaterale samarbeid
vil komme under press med Trump som president, sier Schia.Samtidig er det ikke sånn at alternativet, demokratenes kandidat Kamala Harris, var opptatt av sterkt samarbeid med andre land.
– Både han og Kamala Harris er opptatt av å sikre amerikanske interesser. Det er en utvikling i USA som er uavhengig av presidentkandidat. Men Trump vil benytte andre metoder og tiltak, og satser blant annet mye mer på avskrekking enn samarbeid. Det gjør for eksempel at klimasamarbeidet igjen vil bli nedprioritert, sier han.
– Det handler også om at han vil beskytte industrien i USA, som henger på greip med hans isolasjonistiske og proteksjonistiske
politikk, legger Schia til.«DRILL, BABY, DRILL»
Stig Schjølset er aller mest bekymret for USAs egen klimapolitikk.
Trump har lovet velgerne sine å rive ned all klimapolitikk som Biden har bygget opp. Han kaller den «grønn svindel».
Hvis Trump gjennomfører politikken han har lovet, vil det øke amerikanske utslipp med fire milliarder tonn CO2 innen 2030, viser en analyse fra Carbon Brief.
Det tilsvarer EU og Japans utslipp til sammen.
USA, med Joe Biden i spissen, har mål om å kutte landets klimagassutslipp med 50 til 52 prosent innen år 2030.
Biden vedtok blant annet i gang Inflation Reduction Act, som er den mest omfattende føderale klimarelaterte lovgivningen i USAs historie.
Trump mener satsingen på fornybar energi er sløsing med folks skattepenger. Han har lovet å redusere den.
«Borre, baby, borre» («Drill, baby, drill») har også blitt et av Trumps slagord under valgkampen. Han vil øke utvinning av fossile brensler og fjerne reguleringer på dette.
Ifølge The New York Times lokket Trump til seg energitopper i løpet av valgkampen, og oppfordret dem til å samle inn 1 milliard dollar for å få ham tilbake i Det hvite hus, slik at han kunne redusere reguleringene på deres industri.
Olje- og gassinteresser har gitt anslagsvis 75 millioner dollar til Trumps presidentkampanje og komiteer tilknyttet republikanerne, skriver avisen.
– Verste presidenten for miljøet
Douglas Brinkley, en presidenthistoriker ved Rice University, har tidligere uttalt til New York Times:
– Trump er den verste presidenten for miljøet i amerikansk historie. En andre periode vil være brutal. Han kommer til å gi full gass for å legge ned den grønne bevegelsen og erstatte den med en gammeldags bensin- og kulldrevet Amerika.
– Viktig å ikke svartmale
Karoline Andaur, generalsekretær for WWF Verdens naturfond
er hakket mer optimistisk.Det vil ta tid før den påtroppende administrasjonen eventuelt endrer USAs klimapolitikk, påpeker hun.
– USA har de siste årene gjennomført store investeringer i fornybar energi og grønne næringer, og det er grunn til å tro at dette vil fortsette. Så får vi se hvilke endringer som prioriteres av Trumps administrasjon.
– Jeg skal ikke late som det ikke vil ha konsekvenser for klimaforhandlinger eller USAs utslipp, men det er viktig å ikke svartmale helt. En del globale mekanismer gikk sin gang under Trump også.
At Trump blir president endrer ikke på at alle må gjøre mer når det kommer til klimatiltak, påpeker Andaur.
– Vi befinner oss i en stadig eskalerende klimakrise, og trenger at alle land gjør langt mer for å kutte utslipp. Nå må land som Norge steppe opp og bli med på å ta lederskap, sier hun.