Trump-attentatet: Ville rekruttere afghanske soldater til fronten i Ukraina

2 weeks ago 13


Mannen som nå er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot USAs tidligere president Trump, har de siste årene viet livet sitt til Ukraina.

Han reiste dit i april 2022 og ville melde seg til tjeneste, men ble avvist på grunn av den høye alderen og mangelen på militær erfaring, forklarte han senere.

I stedet viet han livet sitt til å rekruttere andre til å kjempe for Ukraina. Ifølge en humanitærarbeider som ble kjent med ham i Kyiv, gjorde han dette til sitt hovedmål.

– Det var oppgaven hans, som han ga seg selv. Han var ikke offisielt rekruttert til å gjøre det av det ukrainske militæret. Det var bare hans personlige misjon å gjøre det, sier tyske Chris Lutz til The Wall Street Journal.

Men ifølge Lutz snakket han usammenhengende, og hoppet ofte fra et tema til et annet.

– Ryan var mer som en rekrutterings-cheerleader. Han ble som en slags maskot.

Routh viet de siste årene av livet sitt til Ukrainas forsvarskamp Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP / NTB

Andre som var i kontakt med Routh, var mer skeptiske til hvordan han var.

Chelsea Walsh, en sykepleier som traff Routh flere ganger i Kyiv i 2022, sier til Wall Street Journal at han kom med så alvorlige trusler om vold at hun meldte bekymring til amerikanske grensemyndigheter i Washington i 2022.

Etter et timeslangt intervju, beskrev hun ham som den farligste amerikanske borgeren hun møtte i løpet av tiden hun var i Ukraina.

Fant gopro

Det er uklart om noen av skuddene som ble avfyrt i nærheten av Trump da han var på golfklubben i Florida søndag kom fra den mistenkte, eller om det kun var Secret Service som avfyrte skudd.

Han forsvant først inn i buskene, og ble senere pågrepet.

Ifølge Vox har Routh ikke forklart seg for politiet etter at han ble arrestert, og har bedt om advokatbistand. Politiet jobber med å få undersøkt et gopro-kamera som lå igjen på åstedet, samt bilen hans og hans elektroniske gjenstander.

 Guilford County Sheriff’s Office / Reuters / NTBRouths «mugshot» - begrepet som brukes om bilder som tas av pågrepne i USA. Foto: Guilford County Sheriff’s Office / Reuters / NTB

Routh er foreløpig siktet for ulovlig besittelse av et skytevåpen som tidligere straffedømt, og for å ha ødelagt serienummeret på våpenet.

Bevisene som er lagt frem i saken viser at han kan ha oppholdt seg i området i rundt 12 timer i forkant, ifølge ABC. Samtidig sier Secret service at han ikke hadde sikte mot Trump da han ble oppdaget.

Nå jobber FBI med å gå igjennom Rouths «svært aktive» historikk på nett, oppgir de.

Routh har nemlig ikke bare lagt ut en rekke innlegg i sosiale medier - men blitt intervjuet flere ganger - og skrevet en selvpublisert bok.

Nevner attentat mot Trump

I 2023 publiserte Routh en bok på 291 sider, med tittelen «Ukrainas uvinnelige krig». Ifølge The New York Times inneholder mange av dem grafiske og blodige bilder av soldater og sivile fra ulike konflikter.

Der beskriver han blant annet Trump som en «idiot» - og, etter et avsnitt der han kritiserer Trump for å ha ødelagt for atomavtalen med Iran, skriver han:

– Iran, jeg beklager. Han legger til:

«Dere står fritt til å utføre et attentat mot Trump».

Åstedet etter pågripelsen, der Routh ifølge politiet skal ha ønsket å begå et attentat mot Trump Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / NTB

Hadde en rekrutteringsplan

Routh ønsket ikke bare å spre ordet om viktigheten av å kjempe for Ukraina - han hadde også en plan han mente kunne fungere, og som han forsøkte å foreslå for det ukrainske forsvaret, uten hell:

Han ville rekruttere tidligere soldater fra Afghanistan som hadde kjempet mot Taliban, til krigen i Ukraina.

Denne planen utdypet han i et intervju med New York Times i 2023.

– Routh, som tilbragte flere måneder i Ukraina i fjor, sa han planla å flytte dem, i noen tilfeller ulovlig, fra Pakistan og Iran til Ukraina. Han sa at tusenvis hadde meldt interesse, skrev The New York Times den gang.

– Vi kan antakeligvis kjøpe pass gjennom Pakistan, fordi det er et så korrupt land, sa Routh.

 Efrem Lukatsky / AP / NTBRouth deltok i flere demonstrasjoner i Kyiv. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Ifølge New York Times uttalte han seg selvsikkert om planene - men hadde liten tålmodighet for kritikk. Da en annen amerikansk fremmedkriger sendte ham en negativ Facebook-melding som han delte med avisen, sa han ifølge dem «Han må bli skutt».

The Wall Street Journal skriver også at de har sett en Signal-melding der Routh adresserte afghanske soldater, der han hevder at han har «fått Ukrainas hær til å akseptere noen afghanske soldater på prøvebasis»

– Uetisk, uprofesjonelt og uakseptabelt

Det Ukrainaske forsvaret har benektet enhver kobling med Routh.

Det har også en rekke soldater i det ukrainske forsvaret, som har lagt ut meldinger om Routh på X. Euronews har også gått igjennom flere av meldingene, som inneholder skjermdumper av det som skal være samtaler med ham.

I meldingene ber de ham om å slutte å fremstille seg selv som en rekrutterer til forsvaret, skriver at metodene hans er suspekte, og at de reflekterer dårlig på Ukriana.

En konto som tilhører en tidligere soldat i Ukrainas internasjonale brigade delte kritiske meldinger om ham så lang tilbake som i 2023, ifølge avisen. De skriver at personens identitet er bekreftet av direktøren for organisasjonen «Protect a Volunteer».

– Ryan Routh har mange offentlige Facebook-poster om å få soldater til Ukraina i 2023 og 2024. Han har ingen autoritet til å handle på vegne av Ukraina, og ignorerer lover om visum, står det i en av meldingene som er fra juni i år.

I en annen skriver den tidligere fremmedkrigeren:

– Routh driver enten med menneskehandel, bedrageri av folk, eller prøver å bryte så mange lands lover han kan gjennom å prøve å smugle folk inn i Ukraina for å kjempe. Dette er uetisk, uprofesjonelt og uakseptabelt. Verre enn det - han gjør dette gjennom å insistere på at han hjelper Ukraina.

 NICOLAS GARCIA / AFP / NTBRouth ville rekruttere så mange utenlandske soldater som mulig til Ukrainas forsvarskamp Foto: NICOLAS GARCIA / AFP / NTB

«Hjerte av gull»

På Rouths egen nettside, beskriver han at hvem som helst kan rekruttere seg til å kjempe i Ukraina.

Han ga også detaljerte instruksjoner om hvordan frivillige kunne komme seg inn i Ukraina ved å ført komme seg til Krakow i Polen, så ta et tog eller en buss til Przemyśl, og komme seg videre til Medyka-grensestasjonen.

Der skulle de si til grensevaktene at de ville bli med i den internasjonale brigaden, hvorpå de skulle bli tatt videre til kontoret og møte lederne for dette, ifølge Euronews.

Ryan Routh hadde bakgrunn som bygningsarbeider, og er fra North Carolina. Han har tidligere blitt siktet og dømt for en rekke forbrytelser - blant annet en såkalt hit-and-run der han var i en bilulykke og stakk av, kjøring uten førerkort og besittelse av stjålne gjenstander, Ifølge BBC.

Slik ser det ut utenfor Ryan Rouths hjem i Hawaii Foto: Marco Garcia / Reuters / NTB

Hans tidligere nabo Kim Mungo beskriver Routh overfor BBC som en som hadde et «hjerte av gull», men sa samtidig at det føderale politiet en gang ransaket eiendommen hans.

Ifølge Mungo hadde Routh «masse stjålne gjenstander og ting» hjemme, og hun beskriver at hun har sett ham og familien skyte med våpen ute.

Read Entire Article