Trump 2.0: Slik har regjeringen jobbet for å komme på innsiden

2 weeks ago 7


Kortversjonen

  • Norske diplomater har i flere år jobbet systematisk med kontakter rundt påtroppende president Donald Trump.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker en snarlig samtale med Trump eller visepresident J.D. Vance.
  • UD har prioritert møter med republikanske politikere som Mike Pompeo og Ted Cruz.
  • Norges posisjon er sterk med tanke på sikkerhets- og etterretningssamarbeid med USA.
  • Men det er bekymring for Trumps holdning til Ukraina og klimapolitikk.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg nå i køen av stats- og regjeringssjefer som ønsker en samtale med den påtroppende presidenten.

Støre bekrefter overfor VG at han aldri har møtt Trump.

I første omgang tror han at det blir en samtale med påtroppende visepresident J.D. Vance.

– Vi har nå mange veier inn til Trump og det republikanske partiet, sier Støre til VG.

– Ambassaden i Washington jobbet målrettet inn mot miljøene rundt Trump. De er mer oversiktlige nå enn de var i 2016. Men så er det jo veldig mange land som nå jobber for å komme i kontakt med Trump, legger han til.

 Cornelius Poppe / NTBFIKK SPØRSMÅL: I Stortinget onsdag ville Erna Solberg vite hvordan Jonas Gahr Støre og hans regjering har forberedt seg på at Donald Trump kunne vinne USA-valget. Foto: Cornelius Poppe / NTB

MAGA-prosjektet

Ifølge VGs opplysninger fikk embetsverket i Utenriksdepartementet den første bestillingen allerede ved årsskiftet 2021/22.

Den daværende utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) ville ha oversikt over mulige utviklingstrekk i USA dersom MAGA-bevegelsen (Make America Great Again) skulle få kontroll over det republikanske partiet.

 Thomas Nilsson / VGAnniken Huitfeldt ble Norges ambassadør til USA i august i år. Foto: Thomas Nilsson / VG

På det tidspunktet var det fortsatt uklart om Trump selv ville forsøke å bli nominert som republikanernes presidentkandidat etter valgnederlaget i 2020.

Oppdraget fra Huitfeldt var både å få kontakt med sentrale personer i MAGA-bevegelsen, og å kartlegge hva slags politikk de ville stå for.

Norgesvenner

Det siste året har UD jobbet mer systematisk med sine kontakter.

Utenriksminister Espen Barth Eide har prioritert møter med republikanske politikere og miljøer under sine Washington-besøk. Også statssekretær Eivind Vad Pettersson (Ap) har vært i USA i flere runder, får VG opplyst.

På radaren har de blant annet hatt Trumps tidligere utenriksminister og eks CIA-sjef Mike Pompeo, som fortsatt er inne i Trumps nærmeste krets og fikk taletid på republikanernes landsmøte i sommer.

Bilde av Mike PompeoMike Pompeo

Tidligere CIA-topp

En annen sentral politiker som Norge har etablert kontakt med, er senator Ted Cruz, som tok imot Espen Barth Eide i Kongressen i februar.

– Det er mange norgesvenner i Kongressen, sier en diplomatisk kilde.

Byttevarer

Kampanjen for at Norge skal bli sett av Trump 2-administrasjonen, har argumentert med det tette samarbeidet om sikkerhet og etterretning mellom Norge og USA.

En sentral «byttevare» for Norges del er at norsk etterretning holder et konstant øye med den russiske militære aktiviteten i Russland og på Kolahalvøya, hvor russiske atomubåter har sin hovedbase.

At Norge fra 2024 oppfyller Natos felles toprosentmål har også vært et mye brukt talepunkt fra norsk side de siste månedene.

De norske diplomatene har bygget videre på dialogen som eksstatsminister Erna Solberg (H) hadde med Trump i 2018, da hun overrasket ham svært positivt med å si at USA faktisk har et handelsoverskudd med Norge.

Uro for Ukraina og klima

Norske diplomater har også fortalt om Oljefondets enorme investeringer i amerikanske bedrifter, som gir jobber til hundretusener av amerikanere.

Ifølge VGs opplysningen er oppsummeringen internt i UD dagen etter valget, at Norge er godt posisjonert for å håndtere land til land-samarbeidet med USA.

Størst uro er knyttet til videre støtte til Ukraina, Trumps retning i klimapolitikken, og hva de kommer opp med av tollbarrierer som kan ramme norsk næringsliv direkte og indirekte.

Jobber gjennom Nato

Jonas Gahr Støre forteller at han grytidlig onsdag morgen hadde et telefonmøte med Anniken Huitfeldt, som nå er Norges Washington-ambassadør, og hennes team for å oppsummere valgnatten og Donald Trumps valgseier.

– Slik jeg ser det, er det nå to veier videre den nærmeste tiden. Det ene er det vi må gjøre bilateralt, om Norges forhold til USA. Det andre skal vi gjøre sammen med våre likesinnede, via Mark Rutte og Nato, og det vi gjør sammen i Norden. Vi nordiske statsministere hadde en runde i dag tidlig for å avklare hva vi gjør videre, sier statsministeren.

 Thomas Nilsson / VGGOD TONE: I januar 2018 tok den daværende presidenten Donald Trump imot den daværende norske statsministeren Erna Solberg. Foto: Thomas Nilsson / VG

Torsdag morgen reiser Støre til Budapest hvor statsminister Viktor Orban har invitert til et europeisk politisk toppmøte. Støre varsler at valgresultatet i USA vil være det store temaet.

– Uansett valgresultat har vi vært forberedt på at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, sier Støre.

Tøffere og sterkere

Høyre-leder Erna Solberg var norsk statsminister under hele den forrige Trump-perioden fra 2017 til 2021. Hun gjorde seg noen erfaringer:

– Vi fikk til et godt arbeidsforhold til Trump i de årene. Vi var godt forberedt, sier Solberg til VG.

– Trump var tøff på at vi måtte bidra med mer på forsvar, men nå bidrar jo alle land i Europa mer enn det som var hans krav den gangen. Og Nato er tøffere og sterkere. Det som helt klart er en utfordring, er disse handelsrestriksjonene som han planlegger, sier hun.

Read Entire Article