Truet av oppsigelse fire uker etter oppkjøp: – Blitt kraftig lurt

17 hours ago 8


Da Santanders kredittkortvirksomhet skulle selges til Avida Finans var alt rosenrødt. Så kom e-posten med masseoppsigelser.

 Forbrukslånsbanken Avida gjorde ifjor høst sitt største oppkjøp. Kort tid etter måtte kassen fylles kraftig opp og massive kostnadskutt ble varslet. Foto: Avida

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Den svenske forbrukslånsbanken Avida Finans doblet seg i størrelse da selskapet i fjor høst kjøpte Santander Consumer Banks kredittkortvirksomhet i Norge og Sverige.

Med på kjøpet fulgte også salgsfinansieringsvirksomheten i partnerskap med Elkjøp i Norge og Elgiganten i Sverige.

I alt ble 50 ansatte og rundt 450.000 nye kunder overført fra nyttår, sammen med utlånsportefølje på rundt 4 milliarder svenske kroner.

– Kraftig lurt

Nå trues de samme ansatte av masseoppsigelser, uten tilbud om sluttpakker, bekrefter hovedtillitsvalgt Kristian Lystad i Avida til E24.

– Denne nedbemanningen gjennomføres i tråd med norsk lov og relevante tariffavtaler, skriver kommunikasjonssjef Michael Grosche i Avida til E24. Les mer av selskapets svar lenger ned i saken.

Hovedtillitsvalgt Kristian Lystad, Avida.

– Jeg mener at de ansatte har blitt kraftig lurt. De ble både skriftlig og muntlig informert om at dette ville være en fin fremtidsmulighet, og at de 32 ansatte i Norge var spesielt utvalgt til å være med på virksomhets-overdragelsen, sier Kristian Lystad.

– Kjempebra

Han kom fra Santander fra nyttår, og mottok nyheten om masseoppsigelsene fire uker etter, da Avida varslet Nav og offentlige myndigheter om nedbemanningen.

Av i alt 14 ansatte i Norge som rammes, kommer 13 fra den oppkjøpte virksomheten i Santander, flere med lang ansiennitet, ifølge ham.

– Det ble sagt at dette skal bli kjempebra, at Avida skal satse og bli en «sterk nordisk player» innen consumer finance. Det var ingen signaler eller kommunikasjon som tilsa at man burde vurdere å benytte seg av reservasjoneretten, sier Lystad.

Les på E24+

Investtech-analyse: Selg disse tallkandidatene

– Lovet gull og grønne skoger

Han støttes av advokat Kristin Kvithyll i Finansforbundet, som organiserer 27 av de 32 norske ansatte i Avida.

Advokat Kristin Kvithyll, Finansforbundet (Foto: Finansfokus)

– Vi er spesielt kritisk til informasjonsflyten fra Avida til de ansatte. Her blir man lovet gull og grønne skoger, så får man umiddelbar nedbemanning og nedlegging av virksomheten i Stavanger, stikk i strid med det som ble lovet, sier Kvithyll.

Varselet om masseoppsigelser ble mottatt av de tillitsvalgte den 31. januar, kun fire uker etter virksomhetsoverdragelsen.

– Vi mener at hele prosessen er gjennomført på en sterk kritikkverdig og uryddig måte. Det stiller også spørsmål ved om det økonomiske grunnlaget for oppkjøpet var tilstede. Det fremstår som en styrt prosess allerede fra før overdragelsen av de ansatte ble gjennomført, sier advokaten.

– Vi har hatt mange møter med både tillitsvalgte og samtlige ansatte i forbindelse med nedbemanningen, der vi har delt informasjon og svart på spørsmål. Vi kjenner oss derfor ikke igjen i påstanden om at informasjon ikke har blitt delt og heller ikke om påstandene om prosessen i seg selv, skriver kommunikasjonssjef Michael Grosch i Avida til E24 i en e-post.

Les også

Nok en nisjebank flagger ut: Instabank søker lisens i Finland

– For stor

Avida Finans varslet den 13. februar om behov for store kostnadskutt og nedbemanning.

Selskapet skal kutte 200 millioner svenske kroner og nedbemanne med rundt 30 prosent.

Avida-sjef Mikael Johansson.

– Kostnadene våre er for høye, og organisasjonen vår er for stor i forhold til den nåværende størrelsen på virksomheten vår. I tillegg har vi vært tynget av kredittap som har ligget på et uholdbart høyt nivå altfor lenge, sa Avida-sjef Mikael Johansson da.

Nedbemanningen utgjør cirka 65 årsverk totalt, inkludert konsulenter.

– Avida går i dag med store tap og må gjennomføre kraftige kostnadskutt. Dette har ført til at vi gjennomfører en nedbemanning som omfatter omtrent 15 stillinger i den norske delen av bedriften, skriver kommunikasjonssjef Michael Grosche i en e-post.

– Denne nedbemanningen gjennomføres i tråd med norsk lov og relevante tariffavtaler.

– En sånn prosess er alltid en stor påkjennelse både for de som rammes direkte og for øvrige ansatte. Det har vi stor forståelse for.

– Bare rimelig

Tiltakene vil primært ramme bankens Business to Consumer-virksomhet og IT-avdelinger i Sverige og Norge.

– Vi er en overdimensjonert organisasjon sammenlignet med våre bransjekolleger. Med tanke på at vi over tid bevisst har redusert forbrukslånene våre, er det bare rimelig at organisasjonen vår tilpasser seg disse nye forholdene, sier Johansson.

Samtidig påpeker han at selskapets «nylige oppkjøp innen kredittkort- og salgsfinansiering gir Avida en fantastisk plattform for fremtidig vekst, etter at de har blitt fullt ut integrert».

Les også

Nok en nisjebank varsler utflagging

– Alt som før

Det var også disse mulighetene som ble fremhevet av Avidas ledelse i forkant av oppkjøpet, ifølge Finansforbundets advokat.

– Det ble utelukkende kommunisert positivitet og kontinuitet, og det ble formidlet at alt ville fortsette som før, sier Kvithyll.

– Men er det urimelig at dersom virkeligheten endrer seg, så må en bedrift tilpasse seg?

– Generelt kan det alltid være grunnlag for kostnadskutt og nedbemanning. Men, dette mener vi er brudd på sentrale vernebestemmelser som gjelder for de ansatte, sier advokaten.

Les også

Norsk bank får ny storeier: – Hadde ikke skjedd hvis ikke vi var på vei til Sverige

Ønsker frivillighet

Foreløpig har fire ansatte i Norge fått oppsigelse, og flere ventes, ifølge henne.

– Vi forventer at Avida nå yter en rimelig kompensasjon til de som blir berørt. De er ikke tilbudt noen ting. Samtidig er vi forberedt på å bringe saken inn for domstolen, sier Kvithyll.

Lystad påpeker at de tillitsvalgte hele veien har bedt om naturlige avganger.

– Vi ønsker frivillige løsninger der det blir avsatt solide ressurser og økonomi slik at de berørte får en mest mulig rettferdig løsning til slutt. Der har vi ikke blitt møtt overhodet, sier Lystad.

Les også

Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende

Varsler krav

Advokaten mener Avidas villedning også har bidratt til å frarøve de ansatte muligheten til å reservere seg mot overdragelsen.

Om de ansatte hadde fått korrekt informasjon, ville de ha krevd å fortsette sitt arbeidsforhold i Santander, mener hun.

– Derfor er det også såpass kritikkverdig. De ansatte har ikke fått muligheten til å fremme krav om valgrett overfor Santander, og vil kunne kreve å få komme tilbake til selskapet, sier Kvithyll.

Gikk på dagen

Avida Finans var på tidspunktet ledet av Tine Wollebekk, som måtte gå på dagen knappe to uker etter at oppkjøpet ble kommunisert.

Tidligere Avida-sjef Tine Wollebekk.

«Styret mener at tiden nå er inne for å gjennomføre et lederskifte for å realisere den neste spennende fasen i Avidas vekst og strategiske utvikling», het det da.

Oppsigelsen kom som et sjokk på de ansatte.

– Det var det første skremmeskuddet. Så ser vi at den nye ledelsen drar i håndbrekket, og har en helt annen agenda, sier Lystad.

Les også

Landets største forvalter om fondsflukten: – Hjelper ikke å lukke gapet nesten

Milliardtap

Regnskapene til Avida er dyster lesning.

Selskapet hadde et underskudd før skatt på 686 millioner svenske kroner i 2024, der netto utånstap var på 931 millioner svenske kroner (nær 997 millioner kroner), mens netto renteinntekter var på 712 millioner svenske kroner, ifølge årsrapporten.

Det tilsvarer en tapsgrad på 9,4 prosent.

Kjendisbank

I desember ifjor hentet Avida 866 millioner svenske kroner fra eierne for å finansiere Santander-oppkjøpet og for «å oppfylle regulatoriske krav til kapitaldekning».

Avida yter kredittkort og forbrukslån samt finansiering for små og mellomstore bedrifter i Sverige, Norge og Finland. Selskapet har hovedkontor i Stockholm og kontorer i Oslo, Helsingfors og Stavanger.

I tillegg til dominerende eier, det amerikanske oppkjøpsfondet KKR, er norske investorer som den tidligere Tandberg-trioen Geir Langfeldt Olsen, Fredrik Halvorsen og Odd Johnny Winge, samt Celina Midelfart, som også sitter i styret, blant de største investorene.

Les også

Santander får overtredelsesgebyr på 150 mill. fra Finanstilsynet

Les også

Partene i finansnæringen enige om lønnsoppgjør

Read Entire Article