Tror rentekuttet kan bli utsatt: – Det er kronen som dikterer showet

2 months ago 17


«Alle» venter på rentekutt i mars neste år, men det kan la vente på seg, ifølge økonomer

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har utsatt et forventet rentekutt fra september til mars. Noen økonomer åpner døren for en ny utsettelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

På 2010-tallet forventet Norges Bank stadig at renten skulle settes kraftig opp. Men hver gang hevingene begynte, skjedde det noe som stanset dem, som oljeprisfall eller coronakrise.

Kan det samme gjenta seg, bare med at det denne gang er rentekuttene som uteblir?

– Rentekutt i mars kan bli utsatt, dersom kronekursutviklingen mye svakere enn det Norges Bank har lagt til grunn. Men det er ikke mitt base-casebase-case Et base-case er det mest sannsynlige scenarioet man forventer. , sier Storebrand-forvalter Olav Chen til E24.

– Hvis du ser på kronekursen, har den gått opp og ned ganske kraftig det siste året, så man blir slengt litt vegg i mellom på renteforventningene.

KronekursenKronekursenVerdien av den norske kronen sammenlignet med andre valutaer, som euro eller dollar. har svekket seg mer eller mindre kontinuerlig siden oljeprisfallet i 2014, men de siste to årene har svekkelsen tiltatt. Kronen har svekket seg rundt 20 prosent på to år mot euro.

Tror ikke rentekuttet utsettes

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror ikke at rentekuttet utsettes.

– Det finnes helt klart en sjanse for det. Ting kan endre seg. Men det er ikke noe jeg ser som en veldig stor risikofaktor nå, sier Wilhelmsen til E24.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Foto: Torstein Bøe

Også han mener at kronekursen blir viktig for renten. Men kronen vil bli mindre viktig hvis inflasjonen etter hvert nærmer seg Norges Banks mål på to prosent.

– Mine prognoser for inflasjonen er at den vil nærme seg målet frem mot mars, selv om den ikke kommer helt ned dit. Jeg tror Norges Bank har hatt en altfor høy inflasjonsprognose, som de stadig vekk har måttet nedjustere. Med en inflasjon nær målet vil 4,5 prosent være en for høy rente. Så jeg holder på at vi nærmer oss et rentekutt, sier Wilhelmsen.

Han tror at sentralbankene i USA, eurosonen og Sverige vil kutte videre og gi sentralbanksjef Ida Wolden Bache større rom for å kutte her hjemme. Han utelukker heller ikke at kronen kan styrke seg på nyåret.

– Hvis andre sentralbanker har satt renten mye ned og kronen er litt sterkere enn nå, vil det gjøre det lettere for Norges Bank å begynne å sette ned renten.

Les også

Markert kronesvekkelse: – Trekker i retning av senere rentekutt

Har utsatt kuttet før

I desember i fjor nådde styringsrentenstyringsrentenDette er renten som Norges Bank setter, og som påvirker rentenivået i hele landet, for eksempel hvor mye det koster å låne penger. en foreløpig topp på 4,5 prosent – noe sjeføkonom Kari Due-Andresen omtalte som «en iskald julegave».

På dette tidspunktet anslo Norges Bank at renten skulle kuttes i september 2024.

Slik gikk det videre:

– Kronen dikterer showet

– Kronen er nå «the only game in town» når det gjelder å spå når rentekuttet i Norge kommer – eller om det kommer, sier Chen.

Han sier det heller «ikke er utenkelig» med en renteheving hvis kronen svekker seg mye mer fra dagens situasjon. Dette har Norges Bank selv også åpnet for.

– Det er kronen som dikterer showet og utsiktene. Det har blitt pratet om i godt over ett års tid, sier Chen.

Kronen er nå «the only game in town», ifølge Chen. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Hvordan spiller lønnsvekst og inflasjonsutsiktene inn?

– Inflasjonen er fortsatt viktig. Men det med kronekurs er viktig. Får du ikke kontroll over kronekursen, får du ikke kontroll over inflasjonen, sier Chen.

Han påpeker at en svak krone gir høyere prisvekst på varer som importeres til Norge fra utlandet. Når kronen svekker seg, får det først effekt i form av økt prisvekst om lag et halvt år senere.

– Derfor er det vanskelig å manøvrere. Kronesvekkelsen vi har sett de siste ukene, gir implikasjoner på inflasjonen først om seks-ni måneder, sier forvalteren.

– Denne gangen har det faktisk skjedd

Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn tror ikke på en gjentagelse av 2010-tallet, der renten ble liggende i ro i lange tider selv om rentebanen stort sett la til grunn at renten skulle opp.

– Det kan skje nye sjokk. Men en viktig forskjell fra 2010-tallet og var at den gang fikk ingen sentralbanker til å sette opp renten. Denne gangen kutter faktisk utenlandske sentralbanker renten, sier Wilhelmsen.

– Det kan jo hende at FedFedKort for Federal Reserve, som er sentralbanken i USA. og ESBESBDen europeiske sentralbanken, som styrer pengepolitikken for eurosonen. slutter å kutte, og det kan få Norges Bank til å utsette sine kutt litt. Men slik vi vurderer det nå så er det sannsynlig at Fed vil senke renten i november og desember og at ESB vil senke i desember, sier han.

Han forklarer Norges Banks utsikter i desember 2023 med at de trodde at sentralbankene i USA og eurosonen skulle kutte, men det skjedde ikke.

– Denne gangen har det faktisk skjedd. Sentralbankene internasjonalt er godt i gang.

Han peker samtidig på flere faktorer som kan utsette rentekuttet i mars:

  • at internasjonale rentekutt stopper opp, for eksempel på grunn av sterk vekst eller oppgang i inflasjonen
  • en dramatisk videre svekkelse av den norske kronen, for eksempel ti prosent svekkelse til 13 kroner mot euro
  • at Trump vinner USA-valget, med potensielt sterkere dollar, økte tollsatser, handelskrighandelskrigNår land legger ekstra skatter eller toll på varer fra andre land for å beskytte egne næringer, noe som kan føre til at ting blir dyrere., svakere global vekst og svakere krone, som i teorien kan bidra til at rentekuttene utsettes

Holder døren på gløtt for rentekutt-utsettelse

I et notat fredag åpnet Handelsbanken døren litt på gløtt for at Norges Banks forventede rentekutt i mars 2025 kan bli utsatt.

«Selv om vi fortsatt holder fast ved prognosen om rentekutt fra Norges Bank i mars, snakker vi også litt høyere om muligheten for at Norges Bank faktisk venter enda litt lenger», skrev Handelsbanken i en rapport ført i pennen av makroøkonom Karine Alsvik.

De peker på at ledere i industrien rapporterer om fortsatt prisvekst for både norskproduserte og importerte varer, ifølge Konjunkturbarometeret.

«Mange ledere melder også om fortsatt vekst i prisnivået for både hjemme- og eksportmarkedet for industrien samlet sett i 3. kvartal. Dette gjelder for alle varetyper, men prisveksten er tydeligst for produsentene av konsumvarer», skrev Statistisk sentralbyrå i konjunkturbarometeret.

«Samlet sett gir tallene ingen indikasjon som tyder på at Norges Bank kan kutte renten tidligere enn signalisert, kanskje heller tvert imot», skriver Handelsbanken.

Read Entire Article