Eurosonen og Sverige har kuttet renten og er godt under Norge, men USA har fortsatt høyere rentenivå.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Eurosonen og Sverige har kuttet rentene, noe som gjør dem lavere enn Norges, mens USAs renter fortsatt er høyere.
- Seniorstrateg Cekov fremhever at dollaren er attraktiv for globale investorer på grunn av høyere rente og siden det er en trygg valuta.
- Kronens svekkelse de siste årene knyttes til flere årsaker.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Hvis jeg var en global investor, hadde jeg plassert pengene i USA basert på korte renter. Grunnen er enkel: Du vil ha høyest avkastning justert for risiko, sier seniorstrateg i Sparebank 1 Markets, Dane Cekov, til E24.
Den europeiske sentralbanken og svenske Riksbanken har kuttet styringsrenten flere ganger siden forsommeren og er nå på lavere nivåer enn her hjemme.
Det har lenge vært en vanlig antagelse at høyere renter i Norge enn i utlandet vil kunne styrke kronekursen.
Men så lenge renten i USA er høyere enn her hjemme, vil det være mer attraktivt for investorer å investere i dollar, ifølge Cekov.
Les på E24+
Lene (27) ble gründer – doblet lønnen
Valutaer handles i et marked der prisen – eller kursen – bestemmes av tilbud og etterspørsel: Når etterspørselen etter en valuta øker, vil prisen øke.
Styringsrenten i Norge er nå på 4,5 prosent, noe den har vært siden dobbelthevingen i desember i fjor. I USA er den på intervallet 4,75–5 prosent.
– Hvis Fed kutter renten videre ned til 3 prosent, har man et bedre case for å kjøpe kroner. Men det er også andre faktorer som bestemmer dette: Rentene har ikke alt å si for en valuta, men er med på å påvirke det, sier Cekov.
De siste to årene har kronen svekket seg 20 prosent mot euro og 5 prosent mot dollar.
Teoriene om grunnen til at kronekursen har svekket seg kraftig, først etter oljepris fallet i 2014 og så de siste to årene, er mange. En normalisering etter oljeprisfallet, lav produktivitetsvekst og renteforskjellen til utlandet er blant noen av årsakene som trekkes frem.
Dane Cekov
Seniorstrateg i Sparebank 1 Markets.
– Legger press
Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken, sier at i perioder med relativt sterk vekst i USA, går dollaren sterkt.
– Men også i perioder der det er økt risikoaversjon risikoaversjon Risikoaversjon viser til et ønske å ikke ta risiko, i dette tilfelle der investorer vil søke til valutaer som er regnet som trygge. Det er typisk amerikanske dollar, men kan også være for eksempel sveitsisk franc og japanske yen. i markedet, går også dollaren sterkt. Jeg tror det er det som ligger bak: Dollaren har styrket seg på bred basis sånn 4 prosent den siste måneden, sier han.
Nils Kristian Knudsen
Valutastrateg i Handelsbanken
– Hva er konsekvensen av det for kronen?
– Det legger press på kronen og bidrar til en svakere krone, sier valutastrategen.
– Får i pose og sekk
I E24 forrige uke sa finansforsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI at renteendringer forklarer «forbløffende lite» av endringer i valutakursen. Forvalter Olav Chen sa at man bør se til Sverige og viste til at svenskekronen har holdt seg bedre enn den norske på tross av renteforskjellen.
Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjennom tre rentekutt hittil i år fått styringsrenten ned på 3,25 prosent. Riksbanken har en styringsrente på 3,25 prosent, etter å ha kuttet to ganger siden første kutt i mai.
Cekov understreker at Norge fortsatt har lavere kortrente enn USA, Storbritannia og New Zealand.
– Ja, vi har en høyere rente enn Europa og Sverige. Men i absolute termer: Det er ikke sånn at hvis eurosonen og Sverige setter ned renten, så blir kronekursen plutselig mer verdt. Da må noen på en måte bestemme seg for å kjøpe kroner mot disse valutaene hvor renten har gått ned, sier seniorstrategen.
Cekov viser til at pengeplassering i dollar både gir høyere kortrente og en forsikring gjennom at det fungerer som en trygg havn hvis noe går galt.
– Du får både i pose og sekk, du får både en høyere kortrente og du får en forsikring, sier Cekov.