Donald Trump truer Mexico og Canada med økte tollsatser fra 1. februar. Det vil få prisveksten i USA til å skyte fart, ifølge økonomer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trump truer med å innføre 25 prosent toll på varer fra Mexico og Canada fra 1. februar.
- Økonomer mener dette vil øke prisveksten i USA.
- Tolløkningen kan også føre til lavere økonomisk vekst i landene.
- Canada og Mexico er USAs største handelspartnere.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi mener at Trump genuint tror på økte tollsatser og at dette er et godt virkemiddel for å løfte amerikansk økonomi, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Hun ser ikke på den nyslåtte presidentens utsagn natt til tirsdag om 25 prosent toll på varer til Canada og Mexico som noe forhandlingsutspill.
– Så gjenstår det å se om det blir akkurat 25 prosent.
Les på E24+
Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi
Kan komme i februar
Donald Trump har ikke ligget på latsiden sitt første døgn som president. Mandag signerte han en rekke presidentordre, men ingen av disse var knyttet til tollsatser. Samtidig kom han med en konkret dato for nye toller mot Mexico og Canada.
– Jeg tenker vi innfører toll fra 1. februar, sa Trump under en seanse der han underskrev presidentordre og snakket med pressen.
Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, mener utsagnet ikke nødvendigvis må tas bokstavelig.
– Det er gode muligheter for at det er en trussel, sier han.
Sjefstrategen tror at utfallet ikke trenger å bli så dramatisk dersom landene setter seg ved forhandlingsbordet.
– For eksempel hvis de gir noe på grensekontroll og fentanyl eller drugs.
Høyere priser og lavere vekst
Både Haugland og Bruce er imidlertid enige om effekten av en amerikansk toll på varer fra Mexico og Canada: De to økonomene mener det vil sette press på prisveksten i USA.
– Hvor stor effekten blir er vanskelig å si, men vi må regne med at Mexico og Canada vil svare med toll den andre veien også. Det kommer til å gi høyere priser og lavere vekst i alle landene, sier Bruce.
Erik Bruce
Sjefstrateg i Nordea Markets (foto: Nordea)
Nedgangen i den amerikanske inflasjonen har bremset noe opp de siste månedene, men det har lyktes landets myndigheter å få den godt ned fra toppene i 2022toppene i 2022De to måtene å måle amerikansk prisvekst på, KPI og PCE, nådde begge et toppnivå i 2022. .
I tillegg mener Bruce en eventuell tolløkning kan mot Canada og Mexico kan tolkes som «starten på noe mer».
– Det vil være negativt for vekst og aksjer.
– Ferdig med rentekutt for nå
Haugland tror økte priser i kombinasjon med en solid utvikling i amerikansk økonomi, tilsier at den amerikanske sentralbanken er ferdig med rentekutt for denne gang.
– Det er ingen grunn til å tro at FedFedden amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil kutte renta videre. Vi tror Fed er ferdig med rentekutt for nå, sier hun.
Kjersti Haugland
Sjeføkonom i DNB Markets (foto: Gabriel Aas Skålevik/E24)
– Det er nærliggende å tenke at Trump ikke vil være fornøyd med høye renter. Hvordan tror du det vil utspille seg?
– Trump var også forrige gang oppsatt på å holde rentene nede, men han lyktes ikke med å påvirke sentralbanken. Det tror vi ikke han kommer til å gjøre nå heller. Han vil nok fortsette å bjeffe en god del, men han vil bjeffe mer enn han biter, sier Haugland.
– Den største risikoen
Bruce regner med at det kommer flere trusler om tolløkninger de nærmeste dagene.
– Kanskje mot Europa og bilindustri. Frykten er jo at det skal komme konkrete ordre, men det har foreløpig ikke skjedd. Hvis man ser på markedsreaksjonene, kan det tyde på at mange fryktet at det skulle komme mer enn det gjorde i går. Han var ikke så aggressiv på Kina som jeg ventet.
– Bør vi slutte å snakke om scenarioene og heller konsentrere oss om hva Trump faktisk innfører?
– Ja, men samtidig er dette den største risikoen for verdensøkonomien, at en slik situasjon eskalerer. Men mest sannsynlig får vi vente å se hva som kommer. Vi vet jo at han truet med Mexico-toll en av de første dagene i forrige presidentperiode også. Det ble aldri noe av, sier Nordea-strategen.
De to største
Canada er USAs største handelspartner og tilfører det amerikanske markedet blant annet store mengder olje, gass og elektrisitet, ifølge en fersk rapport fra Congressional Research Service (CRS)Congressional Research Service (CRS)et føderalt byrå som bistår den amerikanske kongressen med forskning og analyse.
Mexico kommer på en andreplass, men er det landet USA importerer mest fra, etterfulgt av Kina og Canada.
Det er særlig kjøretøy, bildeler, datautstyr, olje og gass og elektronisk utstyr som eksporteres fra Mexico til USA. Motsatt vei dominerer kategoriene olje og kull, bildeler, databrikker og andre elektroniske komponenter, kjemikaler og dataustyr, ifølge CRS.