Det er noe absurd ved det hele nå.
Kongelige er utsatte mål for alskens folk med onde hensikter. Derfor har kongehuset en hel avdeling i Hæren til å passe på seg – Garden. Det står til enhver tid bevæpnede gardister utenfor Slottet – og utenfor Skaugum gård.
De er ikke der bare til pynt.
Ingen andre norske familier lever tettere på politiet enn familien til Marius Borg Høiby. Kongehuset har en egen livvakttjeneste, underlagt PST.
Denne uken har det blitt kjent at politiet så seg nødt til å ha en forebyggende samtale med Marius Borg Høiby, som altså bor på Skaugum. De hadde observert han med det de beskriver som kjente kriminelle.
Like utenfor et strengt bevoktet område, der Høiby bor, har de altså tatt en alvorsprat med han.
Nå burde det ikke egentlig være noen overraskelse at Høiby har hatt kontakt med kriminelle miljøer. I det øyeblikket det ble kjent at han har slitt med rus og kokain, ble det også åpenbart at han har kriminelle i sitt kontaktnett.
En person som sliter med ulovlige rusmidler har kontakt med kriminelle. Det sier seg selv. De som selger stoffet gjør en kriminell handling. Kokain selges gjennom organiserte, kriminelle nettverk.
Avhengigheten til rusmiddelet innebærer sånn sett også en avhengighet til organisert kriminalitet.
Dette er en kjent, ond sirkel.
Det er åpenbart ikke primært kokainselgere hverken Garden eller livvakttjenesten skal beskytte kongehuset mot. Men nå vet vi også at politiet har vært bekymret.
Det er betryggende og urovekkende på samme tid. Betryggende, fordi de i alle fall gjorde noe da de observerte Høiby med «kjente kriminelle». Og urovekkende fordi det antyder at hans kontakt med kriminelle miljøer kan ha vært en sikkerhetsrisiko.
Den forebyggende samtalen, som Se og Hør har publisert et opptak av, fant neppe sted bare på grunn av en særskilt omsorg for Høiby. Ifølge politiet var samtalen nødvendig fordi de har et ansvar for kongehusets sikkerhet.
Det er fort kontraproduktivt for politiets arbeid at Høiby har kontakt med disse «kjente kriminelle».
Det ville heller vært oppsiktsvekkende om politiet ikke tok en prat med Høiby når de så hvem han hang med.
Og det utløser heller spørsmål om hva mer de har gjort.
For å være tydelig på det: Det er slettes ikke sikkert Høibys kontakter, omgangskrets eller kriminelle han mer eller mindre tilfeldig er avbildet med har utgjort noen trussel.
Men for dem som har som oppdrag å holde full kontroll over kongehusets sikkerhet, kan dette ha skapt en mer uoversiktlig situasjon. Gjort jobben med å vurdere potensielle trusler mer komplisert.
Slottet har så langt ikke svart på noen spørsmål rundt Høibys sak. Når det gjelder politisaken er det inntil videre forståelig. Han er en voksen mann. At han bor på Skaugum endrer ikke på det. Hans familie skal ikke måtte ta ansvar for hans handlinger.
Alle som har vært nær en person som sliter med rus vet hvor fortvilende det er. Vi kan bare ane hvordan det kan ha vært for Høibys nærmeste.
Men det som handler om kongehusets sikkerhet og politiets oppdrag med å garantere for den, er ikke en privatsak. Dette handler om mer enn hans private kokainbruk og dårlige handlinger.
Hvilken risiko har Høibys kontakt med kriminelle miljøer utgjort?
Hvor lenge har politiet visst om Høibys potensielt risikable adferd?
Hvordan har det påvirket politiets arbeid med kongehusets sikkerhet?
Hva har Slottet visst, og hva har de gjort for å redusere eventuell risiko?
I beste fall har alt vært under kontroll. Men disse spørsmålene trenger svar.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.