Tre år for trygghet og fremtidstro

1 hour ago 3


Bilde av JONAS GAHR STØREJONAS GAHR STØRE

statsminister (Ap)

I disse dager er det tre år siden dagens regjering tiltrådte, som følge av velgernes klare beskjed i stortingsvalget 2021:

Høyrepartienes politikk for økte forskjeller, privatisering og sentralisering måtte ta slutt. Norge måtte få en regjering for økonomisk og geografisk rettferdighet, for trygghet i velferdsstaten og fremtidstro i hele landet.

Det fikk Norge. Samtidig fikk Norge noe mer, rett etter at regjeringen tiltrådte:

Den globale dyrtiden i kjølvannet etter pandemien, slo inn. Den ble forsterket av Putins energikrig og påfølgende Ukraina-invasjon. Alt ble dyrere, rentene steg, mange fikk det tøft.

Samtidig kom store, uforutsette utgifter til forsvar og mottak av ukrainske flyktninger.

I denne situasjonen, med behov for stramme budsjetter, ble det klart at mye i regjeringsplattformen måtte settes på vent.

Ambisjoner på flere områder måtte senkes, mange måtte skuffes, fordi det viktigste måtte komme først: få prisstigningen under kontroll, ta vare på Norges sikkerhet.

 Harald Henden / VGKRISER: – Rett etter at regjeringen tiltrådte slo den globale dyrtiden i kjølvannet etter pandemien inn. Den ble forsterket av Putins energikrig og påfølgende Ukraina-invasjon. Foto: Harald Henden / VG

Vi valgte å la dem med sterkest rygg ta den tyngste børen. De som uunngåelig ble hardest rammet – de med lave eller vanlige inntekter – har vi gjort alt for å skjerme.

Noen av grepene var situasjonsbestemte og er nå fjernet. Andre består, fordi de handler om våre verdier, som skiller seg fra høyresidens:

Vi mener det er riktig at de med mest, bidrar mer for å sikre fellesskapets sykehus, skoler og eldreomsorg.

At de med sterkest rygg også har sterkes røst til å protestere, visste vi. Vi vet også at norsk næringsliv – på vår vakt – har satt rekorder i investeringer og overskudd.

Skattereduksjonene for lave og vanlige inntekter, mener vi også er rettferdig.

En person med vanlig lønn og standard fradrag får i dag 4300 kroner mindre skatt enn da høyrepartiene styrte. De med minst, får betydelige lettelser, ikke minst i budsjettet vi nå har lagt fram.

Hva tenker du?Er du fornøyd med regjeringen Støre? aJa.bNei.cVet ikke.dBryr meg om annet enn politikk.

Renteøkningene i kjølvannet av dyrtiden, har ikke minst rammet barnefamiliene. Vårt svar har vært markant billigere barnehager og SFO for alle. Også dette er en linje vi vil fortsette når dyrtiden snart er over, fordi det handler om våre verdier.

Det samme kan sies om arbeidstagernes rettigheter. Noe av det første vår regjering gjorde, var å levere på våre arbeidslivsløfter. Nå er heltid normen, og vi har imøtekommet et av de klareste rettferdighetskravene i nyere tid: pensjon fra første krone.

Velferdsstaten forsvares og styrkes med våre partier ved roret. Vi begår ikke stygge, usosiale kutt, som våre forgjengere.

Vi styrker skolen med grep for mer konsentrasjon og praktisk læring. Fastlegekrisen, som fikk utarte under forrige regjering, har vi fått under kontroll.

Ventetidene i vårt felles helsevesen, som begynte å stige i 2017 og ble forsterket av pandemien, tar vi kraftfulle grep for å få ned. Politiet styrkes betydelig, for å gi folk økt trygghet.

Og med situasjonen som nå har oppstått i landets kommuner, er det nok mang en Høyre-ordfører som i sitt stille sinn er glad for at det er vi som sitter i regjering.

Vi vil ikke tillate at velferdsstaten svikter lokalt, selv om det også der må drives effektivt.

 Gisle Oddstad / VGTETTE BÅND: – Fagbevegelsen – som vår regjering støtter og høyresiden motarbeider – har bidratt til gode lønns-, trygde- og pensjonsoppgjør. Foto: Gisle Oddstad / VG

Med 2021-valget fikk Norge en regjering også for geografisk rettferdighet. Selv om de sentraliserende kreftene er tunge, har vi gjenreist distriktspolitikken, til fordel for både by og land.

Sist i den lange rekken av tiltak, er sletting av studiegjeld i 189 distriktskommuner.

Studiegjeldsordningen har blitt svært godt mottatt rundt om i landet, og starter 1. januar 2025. Med krav om minst 12 måneders botid, kommer første sletting selvsagt ikke før 1. januar 2026.

At høyrepartiene får oppslag på at dette skal ha vært uklart, er ganske utrolig. At man ikke kan stemme på dem om man ønsker å beholde ordningen, sier til gjengjeld seg selv.

Stortingsvalg får alltid konsekvenser for samfunnsretning.

Da den nye regjeringen sto på Slottsplassen for tre år siden, var det som resultat av folkets krav om et mer rettferdig Norge – sosialt og geografisk. Den veien har vi startet på. Den veien skal vi videre på.

Lytt til VG-podkasten Giæver & Gjengen!

Underveis må kriser håndteres. Krigen i Europa har krevd trygg utenrikspolitisk styring. Den globale dyrtiden har krevd trygg økonomisk styring. Det er et ansvar en regjering har, og som min regjering tar.

Mens det fortsatt ser mørkt ut i krigen, lysner det i økonomien. Arbeidsløsheten har vi hele veien klart å holde lav, og det meste av næringslivet går rekordgodt.

Fagbevegelsen – som vår regjering støtter og høyresiden motarbeider – har bidratt til gode lønns-, trygde- og pensjonsoppgjør.

Målet vårt har vært at folk skal få bedre råd. Når vi nå er i ferd med å få prisstigningen ned mot normale nivåer, vil folk i år oppleve nettopp det.

Dypest sett handler det om alles mulighet til å leve gode liv – i trygghet, med fremtidstro.

Vår regjering er den beste garantisten for at Norge kan fortsette på den veien.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article