Tørk av deg gliset, Trygve!

2 hours ago 3


Vedum og resten av regjeringen burde melde seg på «Luksusfellen».

 Helge Mikalsen / VG«Når vi ikke har politikere som klarer å holde kontroll på sparepengene og bruker penger som en 20-åring på byen, må regelverket endres», skriver Omar Svendsen-Yagci. Foto: Helge Mikalsen / VG
mandag 7. oktober kl. 15:08
Bilde av OMAR SVENDSEN-YAGCIOMAR SVENDSEN-YAGCI

Nestleder i Unge Venstre

Dette må du vite:

  1. Hva er statsbudsjettet? Statsbudsjettet er en plan for hvordan Norge skal bruke pengene sine i løpet av et år. Det inkluderer alt fra skoler og veier til helsevesen og forsvar.
  2. Hva er oljefondet? Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, er en sparebøsse hvor Norge lagrer penger tjent fra olje og gass. Pengene investeres for å tjene mer, og litt av dette kan brukes hvert år.
  3. Hva er handlingsregelen? Handlingsregelen er en regel som sier hvor mye av inntektene fra oljefondet Norge kan bruke hvert år. Målet er å sikre at vi ikke bruker for mye nå, så det blir penger igjen til senere.
  4. Hvorfor er Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre kritisk? Han mener regjeringen bruker for mye penger fra oljefondet, noe som kan skape problemer for fremtidige generasjoner som kanskje må betale mer skatt eller få dårligere velferd. Han vil at regjeringen skal spare mer penger og prioritere annerledes enn de gjør i dag. Han mener også at reglene for hvor mye penger som kan brukes bør bli strengere.

I dag la en lattermild og glisende finansminister frem sitt forslag til revidert statsbudsjett.

Finansministeren bør tørke av seg gliset.

Statsbudsjettet er symbolet på manglende politisk lederskap overfor min og kommende generasjoner.

Regjeringen foreslår å ta 460 milliarder kroner fra oljefondet. Det er en økning på over 40 milliarder.

Med andre ord et generasjonsran.

Statsbudsjettet tilsvarer svimlende 1900 milliarder kroner.

Det er et voksende problem at regjeringer uavhengig av farge ikke har evnen til å prioritere, og med det sprenger sparegrisen til både min og kommende generasjoner.

Samtidig som mer enn hver femte krone kommer fra oljefondet, trenger vi ikke å se lengre enn til Sverige for å få presentert en annen virkelighet.

På tross av at svenskene er dobbelt så mange som oss, bruker de 500 milliarder mer enn oss.

Norske politikers økonomiske forståelse er skandaløst underutviklet. Norge bruker mye, men får lite igjen for pengene.

Det høres ut som et problem som hører hjemme på luksusfellen, ikke i regjeringen.

Hva tenker du?Burde regjeringen bli med på neste sesong av «Luksusfellen»?aJa, de trenger akutt hjelp fra Hallgeir Kvadsheim og gjengen.bNei, de har jo god kontroll. Årets statsbudsjett ser veldig lovende ut.cVet ikke helt, jeg burde kanskje være med på «Luksusfellen» selv.

Det burde ikke vært lov å bruke så mye oljepenger når avkastningen fra oljefondet trolig vil falle i fremtiden.

Regjeringen legger opp til en fremtid der min generasjon må ta regningen for deres underutviklede evne til å prioritere.

Det vil tvinge min generasjon til å måtte enten ha ekstremt høye skatter eller oppleve velferdskutt.

 Helge Mikalsen / VGMED PRESSEN PÅ SLEP: Finansministeren på vei til Stortinget mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Handlingsregelen burde strammes inn, og vi bør innføre en utgiftsregel for hvor mye penger som kan brukes.

Når vi ikke har politikere som klarer å holde kontroll på sparepengene og heller bruker penger som en 20-åring på byen, må regelverket endres.

Fremfor å kjøpe opp en bondegård i Meråker, splitte opp fylkeskommuner, spre avgiftslettelser tynt utover til alle, må regjeringen prioritere det som er viktigst.

Ellers vil min generasjon måtte gjøre opp regningen med økte skatter og velferdskutt.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article