Tor Mikkel Wara har besøkt nordmenn i Sveits, men milliardærene ble ikke forsøkt lokket hjem av Frp-politikeren.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara advarer norske bedriftseiere mot å flytte tilbake fra Sveits på grunn av Norges høye skattetrykk, spesielt formuesskatten.
- Han hevder at usikkerheten rundt plutselige skatteendringer og den nye exitskatten gjør det utrygt å returnere hjem.
- Wara argumenterer for at fjerning av formuesskatten kan stoppe «hjerneflukt» og bidra til et bedre kreativt miljø i Norge.
- Frp-politikeren har avsluttet rådgivningsjobben for å stille som toppkandidat for Oslo Frp, og håper et stort Frp kan påvirke skattepolitikken etter stortingsvalget.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Tilbake på norsk jord gir han et klart råd til Sveits-flytterne: Der næringsministeren ønsker dem «velkommen hjem», sier Wara tvert imot at han synes det er uforsvarlig for bedriftseiere å ta med seg formuen sin hjem igjen.
– Sånn som det er nå, så er det ikke forsvarlig å flytte til Norge, sier han, og legger til:
– Det totale skattetrykket i Norge er for høyt, og formuesskatten er direkte skadelig. Den er særnorsk, i alle fall på det høye nivået den er på.
Les på E24+
Stor oversikt: Så mye har prisene endret seg der du bor
Sveits-tur
Den tidligere justisministeren sa i sommer opp sin stilling i rådgivningsselskapet First House. Nå har han blitt lansert som Oslo Frps toppkandidat til neste års stortingsvalg.
Det markerer han med å ta plass i pelotongen som retter skytset mot regjeringens skattetrykk.
Wara har nylig vært på et arrangement for nordmenn i byen Luzern i Sveits. Der diskuterte de blant annet skatt.
Besøket har gitt Wara nyttig påfyll. Han lister opp følgende tre grunner til at han nå sier til Sveits-flytterne at det lønner seg å bli værende:
1. Det er generell usikkerhet.
– De vet ikke hva som kommer. Denne regjeringen har jo innført skatter over natten, sier han og lister opp endringer i formuesskatten, grunnrente på havvind og oppdrett, og den midlertidige arbeidsgiveravgiften.
2. Det er et for høyt skattenivå.
– Det er ingen grunn til å tro at det blir redusert. Tvert imot så ser du ut som regjeringen rammer de inn med exitskatten.
3. Det er ikke sikkert at det er bra for bedriftene de eier at de kommer tilbake.
– Det er fordi de må tappe dem for penger for å kunne betale formuesskatten. Hvis du kommer til Norge nå, vil den nye exitskatten gjøre at det blir enda vanskeligere å komme seg ut, sier Wara.
Regjeringens endelige forslag til den såkalte exitskatten ble lagt frem i statsbudsjettet mandag.
Gründere og opposisjonen har rettet kraftig kritikk. Regjeringen har svart med å be alle om å «puste meg magen».
Wara mener det totale trykket vil bety «hjerneflukt» og at Norge på sikt taper et kreativt miljø.
– Regjeringen kaller dette en rettferdighetsskatt. Hensikten med den er at verdier som er skapt i Norge skal skattes i Norge. Er du uenig med det resonnementet?
– Nei, altså. Jeg er enig i at du skal betale skatt. Men hvis det er sånn at den skatten ikke gir noe til samfunnet i form av kreativitet og produktivitet så kan vi la være å kreve den inn. Exitskatten er et virkemiddel fordi du har så dårlige rammevilkår i Norge. Uten så dårlige rammevilkår så vil jo ikke exitskatt være et tema.
– Men er du redd for at det skader din legitimitet i dette spørsmålet, når du sier de ikke bør flytte hjem?
– Nei, jeg sier det er ikke forsvarlig å flytte tilbake til Norge med denne regjeringen. Så jeg synes ikke jeg kan oppfordre dem til å flytte tilbake til Norge.
– Men du anbefaler dem å bli værende i Sveits?
– Formuleringen min er: Det er ikke forsvarlig å reise hjem. Altså, de må jo gjøre hva de vil.
En runddans
I motsetning til Høyre, som vil fjerne skatt på arbeidende kapital, vil Wara fjerne formuesskatten fullstendig. Og han mener det bør være mulig, om man kutter ut næringstilskuddene.
– Dette er eiere og investorer som vi beskatter, og så deler vi ut alle de samme pengene igjen til næringslivet og bedrifter. Det er en runddans hvor du tar så mye penger at de trenger hjelp og støtte etterpå, mener han.
Wara sa opp sin jobb som konsulent i First House i sommer.
Rådgivningshuset har hemmelige kundelister, men Wara kan likevel avsløre at det kan være at noen av Sveits-milliardærene har vært på hans kundelister.
– Har du hatt kundeforhold til noen av dem du snakket med?
– Jeg har jobbet i over 30 år som rådgiver for næringslivet og nok vært borte i noen av dem i litt ulike sammenhenger, men ikke så veldig mange av dem og for lenge siden.
– Vil det si at det er en interessekonflikt her?
– Nei. Jeg har jo sluttet i First House, nettopp fordi jeg skulle være stortingskandidat. Det var for å unngå for mange spørsmål rundt det, sier han.
Nå er Wara offensiv, og ser mot stortingsvalget neste år.
– Ser du for deg å kunne invitere utflytterne tilbake neste år?
– Hvis vi får det som vi vil, ja. Vi får ikke flertall alene, men et stort Frp kan legge press på de andre borgerlige partiene, og det gir større sjanse for at vi får til en skatt som gjør at det er mulig for dem å komme tilbake, sier Wara.