Aldri før har det vært færre gytende laks i norske elver. Dette er ikke bare dramatisk for fisken, men også for menneskene i nærheten av elvene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Norske elver ser en rekordlav mengde gytende laks, og 181 vassdrag er stengt for fiske.
- I Rauma påvirkes lokalsamfunnet og næringslivet på grunn av færre besøkende til kommunen.
- Personene som er tett på elvene er bekymret for fremtiden, og peker blant annet på forholdene for villaksen i havet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
2024 var et historisk dårlig år for laksen.
Problemene fortsetter i 2025, med de strengeste og mest omfattende reguleringene noensinne, ifølge Miljødirektoratet.
Av 450 vassdrag i Norge med laks er 181 stengt for laksefiske.
42 av disse er pålagt et enda mer begrenset fiske enn i 2024.
– Vi står i fare for å miste villaksen i Norge, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i slutten av juni.
Ordfører: – Det er trist
Rauma er en populær lakseelv i Møre og Romsdal som renner ut ved Åndalsnes, i nærheten av andre attraksjoner som Trollstigen og Trollveggen.
Vidar Skiri driver kontrollfiske i elven og leder Rauma elveeierlag. Han forteller at de i juni kun fanget 21 laks.
Frem til fisket ble stoppet den 23. juni i 2024 var det også fanget 21 laks, skriver Romsdals Budstikke.
– Jeg er veldig bekymret. Nå er vi omtrent på fjordårsnivået, som var en katastrofe mange plasser. 2024 var plutselig det dårligste året som har blitt registrert, og om man får to slike år på rad, er det noe som forandrer seg, sier Skiri til E24.
Ordfører Yvonne Wold (SV) forteller til E24 at Rauma var plaget med infiserende parasitten Gyrodactylus salaris i rundt 40 år. I 2019 ble elven friskmeldt, men nå er det bestanden som er problemet:
– Det er trist når man ikke klarer å få opp bestanden. Naturen er under et voldsomt press, noe vi også kjenner på i Rauma. Det er også hele tiden et trøkk fra dem som vil utnytte kraftressursene og gjøre tiltak nærme elven, sier Wold.
Når det kommer til videre fiske sier hun at man må ta et år av gangen og følge med på antall laks.
– Når elven har vært friskmeldt de siste årene, men det er så vanskelig å få opp bestanden, er det stor grunn til bekymring, sier Wold.
Påvirker næringslivet: – Mindre folk
Ordføreren forklarer at elven har stor betydning og at det er mye aktivitet knyttet til den i Rauma kommune.
– Det er mange ringvirkninger innen handel og service, sier hun.
Trollstigen har vært stengt siden juni 2024, og skal etter planen åpnes igjen den 14. juli. Ifølge Wold har dette, sammen med den stengte elven, gjort at man ser mindre aktivitet i kommunen:
– Spesielt for enkeltnæringer som for eksempel driver med gårdsdrift og salg av fiskekort. Jeg vil også tro at de fleste som driver med salg- og service merker dette, sier Wold, før hun fortsetter:
– Aktiviteten i elven er viktig fordi den drypper på så utrolig mange. Folk trenger også å komme seg ut, få rekreasjon og spise naturlig fisk.
Også Skiri opplever at sommeren er noe annerledes enn normalt:
– Når Rauma er stengt for fiske, er det klart at man merker mindre folk med en gang. Når ting er på vei nedover så minsker også interessen. Det tragiske er om vi mister interessen for fiske, for hvem skal da ta vare på elvene og laksen? spør Skiri, som tror at problemene for fisken starter i havet.
– I fjor var det fullstendig krise
I Modalsvassdraget i Nordhordland foregår der nå et rehabiliteringsprosjekt.
Lederen for Modalen elveeierlag, Linda Neset, forteller til E24 at de ikke har vært oppe på gytebestandsmåletgytebestandsmåletMinimum antall gytefisk som må komme tilbake til en elv for å sikre at det blir nok avkom til å opprettholde bestanden. siden 2014.
– I fjor var det fullstendig krise. Under høstregistreringen ble det observert 16 laks på 9 kilometer. Det er ikke mye sjøørret lenger, og dårlige tider for villaksen, sier Neset.
Elven var sist åpen for allmennheten i 2012, forteller Neset. Hun mener at vannkraftutbygginger og oppdrettsanlegg er en vesentlig årsak til den lave fiskebestanden.
– Det som kommer til å løse dette er når man får en fornuftig forvaltning av lus i fjordene, og at man legger til rette for vandring slik at det blir realisert et større oppvekstpotensial, sier Neset.
Miljødirektoratet skriver at mengden laks som vender tilbake fra havet er mer enn halvert siden 80-tallet.
Det har heller aldri vært registrert færre gytende laks i norske elver, ifølge direktoratet.
Les på E24+
SAS-sjefens siste hjertesukk: – Skader luftfarten
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
Har du tenkt å fiske i sommer?
Ja
Nei
Kanskje
Lakseelven min er stengt, så da blir det ingenting dessverre