Tiktok-gründer er Kinas rikeste

3 weeks ago 20


Teknologigründer danker ut flaskevann-konge. De fleste rike i Kina er menn, bor i Beijing og er født i harens år, ifølge ny liste.

Finansdistriktet i Shanghai. Byen har den nest høyeste konsentrasjonen av rike personer i Kina. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Siden 1999 har Hurun Research Institute utarbeidet en liste over Kinas rikeste personer.

Tirsdag ble listen for 2024 sluppet, og et nytt navn har inntatt førsteplassen.

Les på E24+

Smart smutthull: Selg aksjer og fond skattefritt

Vann-konge ned fra tronen

Det er 41 år gamle Zhang Yiming som topper listen. Han er grunnlegger og administrerende direktør i tek-selskapet Bytedance, som står bak videodelingsappen Tiktok.

Zhang Yiming

Grunnlegger og administrerende direktør i Bytedance

Zhangs formue er beregnet til 49,3 milliarder dollar (ca. 540,5 milliarder norske kroner).

Han klatrer opp fra en femteplass på fjorårets liste, og passerer «vann på flaske»-kongen Zhong Shanshan, som har toppet listen de tre siste årene.

Zhong Shanshan

Grunnlegger av og styreleder i Nongfu Spring

Zhong har, som kallenavnet antyder, tjent store penger på å selge flaskevann gjennom sitt selskap Nongfu Spring. 70-åringen tjener også penger gjennom blant annet selskapet YST, som selger helsekostprodukter. Hans formue er estimert til 47,9 milliarder dollar.

På tredjeplass kommer Pony Ma Huateng, administrerende direktør i IT-giganten Tencent. Også han faller en plass ned fra året før, til tross for at formuen hans har økt med 13 prosent det siste året. Den er nå 44,4 milliarder dollar, ifølge forskningsinstituttets beregninger.

Pony Ma Huateng

Administrerende direktør i Tencent

Det er ingen kvinner blant de ti øverste på listen. Totalt er det 23,5 prosent kvinner på listen. Andelen har ikke endret seg siden i fjor.

Se listen over topp 10 rikeste i Kina lenger ned i saken.

Generasjonsskifte

Antallet dollarmilliardærer i Midtens rike falt til 753 personer i år, fra 895 i 2023, ifølge Hurun China Rich List 2024.

Det foreløpig høyeste nivået ble registrert i 2021, da 1185 kinesere kunne smykke seg med tittelen.

– Hurun China Rich List har krympet for tredje år på rad, etter at Kinas økonomi og aksjemarked har hatt en vanskelig år, sier Rupert Hoogewerf i en kommentar.

Han er sjefforsker og styreformann i Hurun-gruppen.

– Halvparten av gründerne på årets liste var ikke på listen for fem år siden, og åtte av ti var ikke der for ti år siden.

Hoogewerf sier at den eldre garde, representert av eiendomsutviklere, har gitt plass til en ny generasjon som tjener penger på blant annet teknologi, fornybar energi og forbruksvarer som smarttelefoner.

– Den nye generasjonen med entreprenører i Kina er mye mer internasjonale enn sine forgjengere. Zhang Yiming ble internasjonal med Tiktok, Colin Huang med shopping-appen Temu, Chris Zu med «fast fashionfast fashionbegrepet brukes om en forretningsmodell for salg av klær, som kjennetegnes av store volumer, global handel og raske endringer. "Fast fashion" kopierer ofte trender fra catwalk og designmerker, for deretter å masseprodusere disse til en lav kostnad. »-appen Shein og Cai Haoyo med spillplattformen Mihoyo, sier han.

Beijing sakker akterut

De fleste kinesiske rikinger bor i hovedstaden Beijing, men avstanden til finanssentrum Shanghai er blitt mindre de siste årene. I år er den målt til den laveste i statistikkens historie.

– Med denne farten venter vi at Shanghai og Shenzhen vil overgå Beijing neste år, sier Hoogewerf.

Hurun Research Institute inkluderer også 97 personer som bor på TaiwanTaiwanTaiwan har i praksis har vært selvstendig siden 1949, men er ikke anerkjent som en selvstendig stat av de fleste land i verden. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av sitt territorium og jobber for at øya skal underlegges myndighetene i Beijing. . Hovedstaden Taipei har i år hoppet opp på en 6. plass over byene med høyest konsentrasjon av rike.

For 13. år på rad er det personer som er født i harens årharens årDen kinesiske kalenderen gir navn til årene etter ulike dyr (se faktaboks) som har flest plasser på årets liste.

Deretter kommer personer født i dragens og slangens år på henholdsvis andre og tredje plass. De som er født i hestens år har også gjort det godt på årets liste, mens det har gått mest nedover med personer født i hanens år, opplyser forskningsinstituttet.

Sjekk om du er født samme år som vinnerne i kinesisk næringsliv under.

Read Entire Article