Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_369c389c0d26e067484d1d03aa30dcf5, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Tar i bruk Google-rabatter igjen: – Helt på bærtur - NorwayToday

Tar i bruk Google-rabatter igjen: – Helt på bærtur

10 hours ago 3


Lyko-sjefen bekrefter at kundene kan forvente billigere priser via Google. Ifølge Blivakker-gründeren bryter konkurrenten fortsatt loven.

Illustrasjonsfoto. Det er i raden øverst at man kan møte på Google-priser som er lavere enn dersom man går direkte til nettbutikken. Foto: Malene Emilie Rustad / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Ja, det kjører vi for fullt, sier Rickard Lyko.

Svensken er sjef for milliardbedriften Lyko, en ledende nordisk kosmetikkaktør. Han bekrefter overfor E24 at selskapet igjen bruker «Google Automated Discounts» (GAD).

Dette er AI-verktøyet som tok Blivakker fullstendig på senga i vinter. Selskapet beregner å ha gått glipp av inntekter på opp mot 300 millioner kroner som følge av GAD.

Så kom Forbrukertilsynet i både Norge og Sverige på banen. Begge konkluderte i vår med at man bryter loven ved å ta verktøyet i bruk. Men nå har Google tilpasset seg, og Lyko likeså.

– Nå er det fritt frem. Men det får ikke den samme effekten lenger, så klart, sier Lyko.

80 prosent forskjell

E24 har denne uken observert at man igjen kan få Lyko-produkter billigere om man søker via Google enn om man går direkte til nettbutikken.

Tirsdag kan man få en sjampo fra Joico til 209 kroner via Google. Går man direkte til nettbutikken, koster den 375 kroner. Det er nesten 80 prosent mer.

1 av 3Foto: Skjermdump

Forbrukertilsynets innvendinger i mars handlet om førpris. På Google var den overstrøkede prisen den man fant i nettbutikken. Det var ifølge tilsynet et brudd på reglene som sier at førpriser skal være produktets laveste pris de siste 30 dagene.

Dette har Google rettet opp i. Lyko sier han er helt sikker på at GAD nå er et lovlig verktøy.

– Jaja, 100 prosent. Det har aldri vært snakk om at verktøyet i seg selv er et problem, bare hvordan det viser priser. Nå er det helt rett.

99 prosent sikker

Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal er like overbevist – men i motsatt retning.

– Richard Lyko er en entreprenør jeg har stor respekt for, men når det kommer til GAD og prismerking, så mener jeg at han er helt på bærtur, sier han.

Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal håper Forbrukertilsynet reagerer mot Lyko. Foto: Jim Rune Bjorvand / Fædrelandsvennen

Brandsdal er «99 prosent sikker» på at Lyko fremdeles bryter loven, og det på et par forskjellige måter.

Den første handler om klokken som dukker opp når man går inn på et tilbud via Google. Den teller ned fra 30 minutter og gir inntrykk av at tilbudet utløper når tiden er ute.

– Men nedtellingen starter på nytt om man går inn på siden på nytt, sier Brandsdal.

I tillegg må Lyko ta hensyn til Google-prisen når de har en funksjon som viser prishistorikk, påpeker han. Produktsiden til den nevnte sjampoen sier ingenting om at Google-kunder har fått varen for 209 kroner.

– Jeg håper Forbrukertilsynet tar tak snarest.

Pris er det viktigste

Rickard Lyko svarer at prishistorikken i nettbutikken er irrelevant i spørsmålet om lovlighet.

– Den viser bare prisen som ligger på nettsiden. Når vi skal ha en kampanje, så sammenligner vi fortsatt med den laveste prisen som har vært vist i GAD.

Rickard Lyko

Toppsjef og storeier i svenske Lyko.

Når det gjelder klokken som teller ned, mener han at 30 minutter er såpass lenge at det ikke skaper en kunstig kjøpsfrist for kunden.

– Men siden klokken starter på nytt, hva forteller den egentlig?

– Det er for å sørge for at du ikke tror at du er garantert den prisen hvis du kommer tilbake dagen etter.

Til Brandsdals kommentar om å være «helt på bærtur», svarer Lyko følgende:

– For oss handler det om at vi alltid setter kunden i fokus, og det er til kundens beste å få produkter til en bedre pris. Det er det viktigste for oss.

Frykter Googles markedsmakt

Lektor Karl Philip Lund ved Høyskolen Kristiania tror GAD er en del av «nye Google».

– Det kan tyde på at folk kommer til å bruke Google mindre til søk i fremtiden, på grunn av AI. Derfor posisjonerer de seg mer for å bli en shoppingdestinasjon. Nå skal kundene læres opp til at de burde gå til Google for å handle.

Karl Philip Lund

Høyskolelektor og partner i Inevo.

Lund sier han tror GAD er kommet for å bli. Det kan gjøre en stor aktør enda større.

– Noen nettbutikker får allerede halvparten av omsetningen fra Google shopping. GAD vil trolig gjøre det enda verre. Da får Google veldig stor markedsmakt.

Rickard Lyko er ikke uenig.

– Ja, på lengre sikt kan det skje. Samtidig er det ikke noe nytt, det bare skjer på en annen måte, sier han.

Svensken har tidligere uttalt at det er vanskelig å stå utenfor, og at man må tilpasse seg til virkeligheten snarere enn å forsøke å endre den.

– Betyr det at dere vil fortsette å gi lavere priser til kunder som går via Google?

– Ja, det gjør det.

Virke: Ikke aktuelt

Marit Evensen, underdirektør i Forbrukertilsynet, opplyser at de har fått tips om at aktører i kosmetikkbransjen har tatt i bruk GAD igjen.

Hun sier at de ikke er kjent med at verktøyet er endret eller hva endringene består i.

– Vi har derfor ikke gjort noen nye vurderinger av lovligheten ved bruk av GAD.

Det gjør at verktøyet på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å bruke for norske netthandlere, sier Sigri Sevaldsen, bransjedirektør teknologi i Virke.

– Det er vanskelig å se hvordan denne tjenesten kan være forenlig med gjeldende markedsføringsregler. Vi vil avvente Forbrukertilsynets vurdering av eventuelle endringer Google gjør.

Read Entire Article