Goldman Sachs er nest største aksjonær i svenske Northvolt, og vil skrive ned investeringen til null, ifølge Financial Times.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Goldman Sachs vil skrive ned investeringen i Northvolt til null etter det svenske batteriselskapets søknad om konkursbeskyttelse i USA.
- Banken taper nær 900 millioner dollar, og var nest største aksjonær med 19 prosent eierandel.
- Northvolt trenger 1-1,2 milliarder dollar for å komme ut av konkursbeskyttelsen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Torsdag ble det kjent at det svenske batteriselskapet Northvolt søker om en rekonstruksjonskonkurs-prosess i USA, kjent som chapter 11.
Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs taper nær 900 millioner dollar, tett på ti milliarder kroner, på investeringen, skriver Financial Times.
Goldman er Northvolts nest største aksjonær med en eierandel på 19 prosent gjennom ulike private equity-fond, som minst har en eksponering på 896 millioner dollar, fremgår det.
Les på E24+
E24-kommentar: En Trump-boom?
Optimistiske spådommer
Ifølge brev til investorer som Financial Times har sett, vil Goldman skrive ned investeringene til null ved årets slutt.
– Selv om vi er en av mange investorer som er skuffet over dette utfallet, var dette en minoritetsinvestering gjennom svært diversifiserte fond, sier Goldman Sachs i en uttalelse.
Tapet står i sterk kontrast til optimistiske spådommer fra bare syv måneder siden.
Da fortalte et av Goldman-fondene investorene at investeringen i Northvolt var verdt 4,29 ganger det de hadde betalt for den, og at dette ville øke til seks ganger neste år, ifølge FT.
Les på E24+
E24-kommentar: Krisen vokser for «Das Auto»
Volkswagen utsatt
Goldman investerte først i Northvolt i 2019, da de sammen med andre investorer, inkludert den tyske bilprodusenten Volkswagen, ledet en finansieringsrunde på 1 milliard dollar.
Volkswagen er Northvolts største aksjonær med 21 prosent, og risikerer tilsvarende store tap.
Foruten private equity-fondene er også Goldman Sachs’ investeringsbankvirksomhet en større kreditor til Northvolt, der batteriselskapet skyldes banken 4,7 millioner dollar, ifølge FT, som viser til Northvolts chapter 11-søknad.
Les også
Witzøe om «Milliardærøya»: – Litt i nærheten av sannheten
Enorm gjeld
Nortvolt var Europas best finansierte private oppstartsbedrift etter å ha hentet inn 15 milliarder dollar fra investorer og myndigheter.
Torsdag hadde selskapet bare 30 millioner dollar i kontanter - nok til en ukes drift - og en gjeld på 5,8 milliarder dollar, ifølge FT.
Northvolt har sagt at de trenger 1-1,2 milliarder dollar i ekstra finansiering for å komme ut av konkursbeskyttelsen i første kvartal neste år, og er i samtaler med ulike investorer og selskaper om partnerskap.
Trakk seg
Fredag varslet medgründer og Northvolt-sjef Peter Carlsson at han trer tilside som konsernsjef, men fortsetter som rådgiver og styremedlem.
På en weboverført pressekonferanse påpekte Carlsson at beslutningen om å søke chapter 11 gir Northvolt tilgang på rundt 2,5 milliarder svenske kroner i kapital, samtidig som det kommer nedskrivninger.
– Jeg er absolutt overbevist om at selskapet kommet til å gå igjennom denne prosessen, som et betydelig sterkere, men annerledes selskap. Men betydelig sterkere, ikke minst finansielt, sier Carlsson.
Northvolt har rundt 6600 ansatte fordelt på syv land.
Les også
Northvolt-sjefen går av: – En personlig emosjonell dag
Les også