I 23 år har LO og NHO med skiftende regjeringer klart å bli enige om en avtale for å få ned sykefraværet og å få flere i jobb. I ettermiddag ble de enige om å forhandle videre på overtid.
Tirsdag 26. november kl. 16:46Kortversjonen
- LO og NHO forhandler videre om IA-avtalen etter møte med regjeringen.
- Partene er enige om det meste, men sykelønnsordningen skaper strid.
- LO ønsker fire års fredning av sykelønnsordningen, noe NHO mener er for lenge.
Det ble bekreftet etter et møte tirsdag ettermiddag mellom LO og NHO og de andre sentrale partene i arbeidslivet – og regjeringen, ved arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap):
Forhandlingene om en ny avtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) skal videreføres på overtid. De fortsetter neste onsdag.
Etter hva VG erfarer, har forhandlingene vist at partene har greid å bli enige om det meste, men at det er striden om sykelønnsordningen som de ikke greide å bli enige om.
Dette er IA-avtalen
- Ble først inngått i 2001 og har som mål å redusere sykefraværet og frafallet fra arbeidslivet.
- Avtalen er et samarbeid mellom staten, arbeidstakerorganisasjoner som LO, og arbeidsgiverorganisasjoner som NHO.
- Den nåværende avtalen gjelder frem til 2024.
- Den ble i 2022 videreført uten endringer på grunn av korona-pandemien.
- Målet for avtalen er å få ned sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018, samt at frafallet fra arbeidslivet skal reduseres.
- Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår.
LO er villig til å være med på en utredning av sykelønnsordningen, men en forutsetning for det er at den skulle fredes i fire år.
Den fireårige fredningen mener NHO er for lang.
Forhandlingene om ny IA-avtale: Dette må du vite
Frykt
En viktig årsak til at LO står beinhardt på en fredning i fire år, er frykt for at en eventuell borgerlig regjering etter stortingsvalget neste år, ville kunne gå løs på sykelønnsordningen.
Sykelønnsordningen er fredet i denne stortingsperioden, frem til valget neste høst, fordi den rødgrønne regjeringen garanterer for den.
Ord og uttrykk i denne saken
LOLandsorganisasjonen i Norge (LO) er den store arbeidstakerorganisasjon i Norge, som representerer arbeidstakere i ulike bransjer.
NHONæringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er LOs hovedmotpart; landets desidert største arbeidsgiverorganisasjon som representerer bedrifter i Norge.
SykelønnsordningenEn ordning som sikrer at arbeidstakere får lønn når de er syke og ikke kan jobbe.
FolketrygdlovenEn norsk lov som regulerer trygdeytelser som sykepenger, pensjon og andre sosiale stønader.
HovedlønnsoppgjøretEn forhandling mellom arbeidsgivere og arbeidstakere om lønn og arbeidsvilkår. I år var det hovedoppgjør, hvor partene forhandler og mekler om både lønn og prinsippielle saker som eksempelvis Avtalefestet pensjon (AFP) og sykelønn.
Neste år, til våren, er det et såkalt mellomoppgjør, hvor det i hovedsak er lønn som er på forhandlingsbordet.
Et virkemiddel arbeidstakere kan bruke ved å nekte å jobbe for å presse frem bedre lønns- og arbeidsvilkår.
Hvis forhandlingene strander og det blir brudd, er trolig neste korsvei for å sikre sykelønnsordningen fra LOs side, å stille fredning som et krav i hovedlønnsoppgjøret neste gang, i 2026.
Da vil LO kunne bruke streikevåpenet for å presse på plass en videreføring av sykelønnsordningen, som hindrer at kutt i sykelønnsordningen går ut over arbeidstagerne.
VG kommer tilbake med mer.
Publisert: 26.11.24 kl. 16:45Oppdatert: 26.11.24 kl. 16:46