Sykelønnsdrama: Forhandler videre neste uke

2 hours ago 1


I 23 år har LO og NHO med skiftende regjeringer klart å bli enige om en avtale for å få ned sykefraværet og å få flere i jobb. I ettermiddag ble de enige om å forhandle videre på overtid.

LO-sjef Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid er enige om å forhandle videre. Sykelønnsordningen skiller dem. Foto: Helge Mikalsen / VG

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Det ble bekreftet etter et møte tirsdag ettermiddag mellom LO og NHO og de andre sentrale partene i arbeidslivet – og regjeringen, ved arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Forhandlingene om en ny avtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) skal videreføres på overtid. De fortsetter neste onsdag.

Etter hva VG erfarer, har forhandlingene vist at partene har greid å bli enige om det meste, men at det er striden om sykelønnsordningen som de ikke greide å bli enige om.

– Vi har hatt nok et godt og krevende møte. Vi gir oss for i dag, men er enige om å møtes igjen onsdag neste uke, sier Brenna til NRK.

– Det betyr både at vi tar med oss et ønske om å finne en løsning, som var veldig tydelig både i går og i dag og har vært det hele tiden, men også en stor forpliktelse til å løse en del ting oss i mellom frem til vi ses igjen, fortsetter hun.

Foto: Helge Mikalsen / VG

LO er villig til å være med på en utredning av sykelønnsordningen, men en forutsetning for det er at den skal fredes i fire år.

Den fireårige fredningen mener NHO er for lang.

Forhandlingene om ny IA-avtale: Dette må du vite

Frykt

En viktig årsak til at LO står beinhardt på en fredning i fire år, er frykt for at en eventuell borgerlig regjering etter stortingsvalget neste år, ville kunne gå løs på sykelønnsordningen.

Sykelønnsordningen er fredet i denne stortingsperioden, frem til valget neste høst, fordi den rødgrønne regjeringen garanterer for den.

Hvis forhandlingene strander og det blir brudd, er trolig neste korsvei for å sikre sykelønnsordningen fra LOs side, å stille fredning som et krav i hovedlønnsoppgjøret neste gang, i 2026.

Da vil LO kunne bruke streikevåpenet for å presse på plass en videreføring av sykelønnsordningen, som hindrer at kutt i sykelønnsordningen går ut over arbeidstagerne.

VG kommer tilbake med mer.

Read Entire Article