Sveitser mot strømmen

9 hours ago 7


 Kaja Marie Andreassen / VGBAKER: Bakeriet er på 30 kvadratmeter og ligger i kjelleren på eneboligen på Mesnali, et snøballkast fra langrennsparadiset Sjusjøen. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

Hørt historien om sveitseren som flyttet til Norge og startet bakeri på Mesnali?

VG rapporterer fra Mesnali Søndag 27. april kl. 11:17

Kortversjonen

  • Sveitseren Adrian Meissner (31) har startet Ydmyk bakeri på Mesnali.
  • Han bor med kona Sofie (31) og deres to barn.
  • Adrian jobbet tidligere som produktutvikler, men satser nå fullt på bakeriet.
  • Han jobber også deltid som brannkonstabel.

Vel, her er den.

Rike nordmenn flytter til Sveits for å få lavere skatt, men det er også en og annen sveitser som setter kursen mot nord. Som Adrian Meissner (31).

Nå har Adrian bodd her i snart fem år og fått seg både bakeri, barn og brannkonstabel-jobb. Og ikke minst: kona Sofie (31) fra Belgia.

– For oss var dette neste steg for å bo sammen. Jeg ville ikke bo i Sveits og han ville ikke bo i Belgia. Da var det veldig godt å ha muligheten å flytte til Norge, forteller tobarnsmoren med et smil.

Med Ina (3) og Emil (1) er to blitt fire.

Adrian og Sofie traff hverandre i Tyskland på en løpekonkurranse i 2016. Og så endte de altså opp i Norge.

 Kaja Marie Andreassen / VGPÅSKESTEMNING: Ekteparet fikk tre høner i bryllupsgave, og nå har de kjøpt ytterligere fire kyllinger selv. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

– Jeg var også forelsket i Norge. Jeg liker naturen og drev med hundekjøring, forteller Adrian som hadde vært her mange ganger før de bestemte seg for å flytte.

På selveste frigjøringsdagen – 8. mai – for snart fem år siden tok de spranget.

Adrian, som er utdannet teknisk arkitekt, hadde fått seg jobb i Norge som produktutvikler. En jobb han sa farvel til sommeren 2024 for å satse stort på Ydmyk bakeri. GD har tidligere omtalt gründerbakeren.

Surdeigsstarteren som det hele begynte med, har sveitsiske aner. Den fikk Adrian av moren i 2021 da han begynte å bake på hobbybasis fordi han syntes det norske brødet smakte for lite. Mamma Meissner er for øvrig på påskeferie i Norge når VG er på besøk.

I begynnelsen ga han brødet han hadde til overs til naboene. Som likte det de fikk, kom med gode tilbakemeldinger og begynte å kjøpe varene.

– Naboene er alltid de beste kundene, humrer 31-åringen.

Etter hvert gikk han til innkjøp av en stor eltemaskin og bakeovn nummer 2.

Og nå boller det på seg. Fra surdeigsbakeriet i den ombygde kjelleren øker produksjonen, og han er stadig utsolgt. Folk bestiller brød, bagetter og kanelsnurrer via nettsiden og henter det enten hjemme hos familien, på et utleveringssted på Mesnali eller Sjusjøen eller får varene levert på døren.

 PrivatPÅSKEMARKED: Det gikk unna da Adrian Meissner solgte brød- og bakervarer på påskemarkedet på Sjusjøen sist lørdag. Foto: Privat

Utenfor den hvite eneboligen har 31-åringen snart snekret ferdig en utsalgsbod som skal stå på Mesnali, og han håper å få opp en tilsvarende bod på Sjusjøen hvor det kryr av brødsultne hytteeiere.

På påskemarkedet i langrennseldoradoet solgte han nesten 200 kanelsnurrer, 70 brød, 30 bagetter og 50 rundstykker.

Baker du ditt eget brød?aJa.bNei.cHar dessverre ikke tid.dElsker kjøpebrød.

Men enn så lenge kan ikke Adrian leve av brød alene. Derfor jobber han deltid som brannkonstabel. Brenner det på Mesnali eller nærliggende steder, må baksten vike.

– Da må vi bare løpe. Det er liv før brød, smiler han.

På hoften dingler alltid vakttelefonen, selv når han baker.

– Men hvorfor baker?

– Jeg liker å skape og bygge ting, man blir lei av å sitte foran en skjerm med 25 faner oppe og tenke at dette er dagens oppgave. Jeg foretrekker å ha bakt X antall brød eller bygge en hentebod for baksten, sier Adrian som liker å se fysiske resultater av arbeidsinnsatsen.

 Kaja Marie Andreassen / VGALLTID PÅ VAKT: Adrian Meissner er ikke bare baker, men også brannkonstabel på deltid. Derfor går han alltid med vakttelefonen på seg. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

Sofie jobber også, men ikke på bakeriet. Hun har jobb i et firma som selger hundeustyr, det samme hvor Adrian begynte da de nettopp hadde flyttet til Norge.

Det er rene idyllen i den hvitmalte eneboligen på Mesnali som de kjøpte i 2023.

Ute tripper familiens eggprodusenter rundt på plenen i vårsolen, tre høner som ekteparet fikk i bryllupsgave. Og i et bur inne i stua hopper kyllingene Pippi, Lotta, Tommy og Annika rundt. De er islandshøns og kan se frem til et liv i det fri de også, bare de får litt mer isolerende dun og fjær på kroppen.

 Kaja Marie Andreassen / VGMAMMA-SURDEIGEN: Her er den, boksen med surdeig, som Adrian Meissner bruker når han baker fire dager i uken. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

– Du håper å kunne leve helt og holdent av bakeriet?

– Ja.

– Og Trump-tollen rammer ikke deg?

– Nei, jeg er glad jeg kan drive lokalt, ler den glade baker.

Read Entire Article