Svar til Toje: Angrepet er synlig for alle som vil se

1 month ago 14


STORMINGEN. Bilder fra stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Foto: Jon Cherry / AFP / NTB

Asle Toje hevder i sin kronikk i E24 at norske medier og USA-eksperter behandler Donald Trump urettferdig og at de ikke forstår USA. Han kommer deretter med nøyaktig samme analyse som alle norske USA-eksperter har gjentatt til det kjedsommelige i månedsvis.

  • Frode Nystuen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er et leserinnlegg

Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Les på E24+

Asle Tojes kronikk: The Comeback Kid

Den analysen er: Trump er en konkurransedyktig kandidat på grunn økonomisk troverdighet, innvandring og demokratenes ulike taktiske og strategiske feil og mangler. Til tross for den eksisterende mengden av denne typen analyser, prøver Toje å fremstille det som om han er første nordmann som har oppdaget at det finnes underliggende økonomiske og samfunnsmessige årsaker til Trumps relative suksess. Han bringer ingenting nytt til torgs når det kommer til å forstå noe som helst, men rett skal være rett, Toje skiller seg fra mengden USA-eksperter ved å slå fast at Trump ikke er en trussel mot demokratiet.

Det er imidlertid ingen ting å skryte av.

En statsviter, akademiker og samfunnsdebattant med all verdens tilgang på informasjon burde ha fått med seg hva MAGA-bevegelsen har holdt på med siden november 2020.
Toje gjentar et av det republikanske partiets talepunkter når han poengterer at Trump allerede har vært president, at dette gikk rimelig bra og fører dette som bevis for at han ikke utgjør noen trussel. Det hverken han eller republikanerne nevner er fortellingene fra et stort flertall av ekspresidentens tidligere ministere og medarbeidere. Flere titalls tidligere ministere, generaler og andre toppledere har de siste månedene forklart i detalj om hvorfor fire år med Trump ikke ble mer katastrofale enn det de ble. Gjennom fire år stoppet og motarbeidet store deler av administrasjonen mange av ideene og de verste innfallene hans. Tidligere forsvarsminister Mark Esper forklarer at han nektet å sende militæret mot demonstranter, tidligere generaler forteller om at Trump flere ganger ønsket å sende missiler mot landsbyer i Mexico og hvordan han snakket om å bruke atombomber mot andre land. Kevin Caroll i Homeland Security har hevdet at Trump ville stoppe all føderal hjelp til et skogbrannrammet California og la husene og tettstedene til det han oppfattet som sine politiske motstandere bare brenne ned.

Les på E24+

Gåten Donald Trump

Det er også godt kjent og dokumentert hvordan Trump skjøtter presidentrollen når han kun er omgitt av politiske klakører. Mellom valgtapet i november 2020 og stormingen av kongressen 6. januar 2021 smuldret apparatet som delvis hadde holdt han i sjakk opp, og ble erstattet av MAGA-lojalister.

I denne perioden gjorde også Trump og hans yes-men uopprettelig skade på demokratiet og tilliten mellom amerikanske borgere. Russell Bowers, tidligere republikansk Speaker of the House i Arizona, nektet å hjelpe til med å gjennomføre et de facto statskupp, ved å stjele valget i Arizona fra Demokratene. Tilsvarende fortellinger kommer fra republikanere i Georgia og fra tidligere visepresident Mike Pence. Bowers, Pence og en lang rekke med stort sett svært konservative republikanere, har blitt drapstruet, forfulgt og presset ut av partiet siden 2020. Ene og alene fordi de nektet å være med å undergrave det amerikanske demokratiet.

«The funny thing is, I always thought it would be the other guys. And it’s my side. That just rips at my heart: that we would be the people who would surrender the constitution in order to win an election. That just blows my mind.» sa Rusty Bowers i et intervju med The Guardian 22.08 2022. Hvordan Toje ser for seg en mer balansert dekning av dette, eller hvorfor dette ikke representerer en trussel mot demokratiet, hadde vært interessant å vite.

Bowers, Esper og de andre republikanerne som satte landet sitt og demokratiet over parti og Trump, er nå byttet ut med lojale MAGA-folk og høyreradikale techmilliardærer. Det krever ikke veldig sterke analytiske evner for å forstå at dette er dårlig nytt for demokrati og grunnleggende menneskerettigheter, om Trump skulle vinne på tirsdag.
Toje mener at evnen til å forstå det amerikanske samfunnet forsvinner «fordi den ene siden ble rapportert etter sine verste sider og den andre etter sine beste.» og etterlyser mer balanse.

Dette er et helt absurd krav all den tid den ene kandidaten har forsøkt å begå et statskupp.

Vilje til å gjennomføre et statskupp og undergrave valg er noe ganske særegent for en politiker og et parti. Mildt sagt i en litt annen kategori enn mangel på karisma eller dumme taktiske feilvurderinger, som er Tojes primære ankepunkt mot Harris og demokratene. Det bør ikke overraske noen at politiske bevegelser som prøver å begå statskupp, og som i årevis undergraver demokratiske valg, blir sett på med andre øyne enn noenlunde normale politiske partier som følger demokratiske spilleregler.
Demokratiet i vesten står nå overfor sin største trussel i vår levetid, hvordan dette skal løses på lengre sikt er en lang og vanskelig diskusjon. Det er imidlertid fullt mulig for de fleste av oss å både forstå årsakene til at Trump kan vinne valget, samtidig som vi forstår at han også utgjør en trussel mot det amerikanske demokratiet. Trump er helt åpen om at han ikke vil anerkjenne noe valg som ikke innebærer at han vinner. Om det er tilsiktet eller ei, så er Tojes innlegg en del av en innsats for å normalisere og ufarliggjøre et pågående og helt vidåpent høyreradikalt angrep på demokratiet. Det bør han ikke få gjøre uimotsagt.

Les på E24+

Hvem er redd for Donald J. Trump?

Read Entire Article