Svakere fra Equinor i fjerde kvartal

3 months ago 18


(LONDON (E24): Olje- og gasskjempen legger frem noe sterkere tall enn ventet i fjerde kvartal.

Equinor-sjef Anders Opedal, her under et besøk på Sleipner-feltet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Det viser tall som legges frem samme dag som Equinor skal presentere både tall og fremtidsutsikter under en kapitalmarkedsdag i London.

Equinor leverer et justert resultat før skatt på 7,9 milliarder dollar i fjerde kvartal, fra 8,7 milliarder dollar i samme kvartal året før.

På forhånd var det ventet et justert resultat før skatt på 7,7 milliarder dollar, ifølge tall selskapet selv har samlet inn fra analytikere.

I samme kvartal året før fikk selskapet et justert resultat før skatt på 8,9 milliarder kroner.

Equinors justerte resultat luker bort engangseffekter og støy, og skal ifølge selskapet gi det beste bildet av de underliggende resultatene over tid.

Olje- og gasskjempens resultater nådde nye høyder under energikrisen i 2021, 2022 og 2023 da gassprisene var skyhøye. Fortsatt er Equinors resultater langt høyere enn det som var vanlig i årene før 2021.

På topp i august 2022 var Equinor-aksjen oppe i over 400 kroner. Det siste året har aksjen stort sett ligget på mellom 250 og 300 kroner.

Grønn spagat

Equinor opplyser at selskapet reduserer de forventede investeringene i fornybar energi og lavkarbonløsninger til om lag fem milliarder dollar etter prosjekt-finansiering samlet for perioden 2025-2027.

Selskapet senker også den forventet kapasitet innen fornybar energi til 10-12 gigawatt innen 2030, fra tidligere 12–16 gigawatt.

Det har vært spekulasjoner om at Equinor skulle redusere sine fornybarambisjoner.

Equinor står i en spagat mellom grønne satsinger med relativt lav avkastning og olje- og gassprosjekter som fortsatt leverer mye høyere avkastning.

Analytikere i Sparebank1 har blant annet omtalt havvindprosjektet Empire Wind som en mulig ny norsk industriskandale.

Fordelingen mellom grønt og fossilt splitter også selskapets eiere. Enkelte ønsker mer fornybarsatsing, mener andre foretrekker olje og gass der de store pengene fortsatt er.

Equinor har en rekke fornybarprosjekter på gang, og har et mål om at halvparten av bruttoinvesteringene i selskapet skal gå til fornybar og lavkarbonløsninger innen 2030.

Nylig kjøpte Equinor en andel på 10 prosent i danske Ørsted, blant annet for å få tilgang på fornybar energi uten å måtte bygge den selv. Ørsted-aksjen har falt mye, og Equinor har tapt papirverdier for milliarder.

Ørsted skrev nylig ned verdier for 19 milliarder kroner knyttet til høyere renter og finansieringskostnader, samt forsinkelser og fordyring på havvindprosjektet Sunrise. I forrige uke gikk Ørsted-sjef Mads Nipper av.

Les også

Ørsted-smell på syv milliarder for Equinor

– Kødder med norsk industri

Det har blitt ny strid om Equinors satsing på elektrifisering av Melkøya-anlegget. Prosjektet skal kutte store utslipp og bidra til å forlenge levetiden på Snøhvit og hente ut langt mer gass frem mot 2050.

Sp var med å godkjenne prosjektet i 2023, men har åpnet for å stanse prosjektet etter at de gikk ut av regjering. Et flertall på Stortinget er skeptiske til prosjektet, og kan potensielt stanse det hvis de klarer å bli enige.

Equinor har uttrykt bekymring for utviklingen. Offshore Norge mener Sps kuvending er hårreisende useriøst. Leder Frode Alfheim i fagforeningen Styrke mener Sp herjer med arbeidsplassene.

– De kødder med norsk industri og Norges industripolitiske omdømme globalt. Det er helt uholdbart å slå kontra på denne måten, sier Alfheim.

Les også

Equinor og Shell danner britisk oljekjempe

Read Entire Article