Kristian Siems oljeserviceselskap Subsea 7 vil slå seg sammen med italienske Saipem. På Oslo Børs sendes aksjen rett opp.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres..
Oslo Børs åpnet litt opp mandag. Et kvarter ut i handelen er Hovedindeksen så vidt under nullstreken med en nedgang på 0,02 prosent.
Nordsjøoljen handles for 74,3 dollar per fat i spotmarkedet, ned fra 75,2 dollar fatet ved stengetid på Børsen før helgen.
Fredag var det et bredt fall på amerikanske børser, mens utviklingen er dempet i det asiatiske markedet mandag.
Slik går det med de mest omsatte aksjene:
- Subsea 7 stiger 7 prosent
- DNB er ned 0,6 prosent
- Equinor faller 0,4 prosent
- Kongsberg Gruppen stiger 0,60 prosent
- Orkla er opp 0,1 prosent
- Gjensidige er opp 0,1 prosent
Foreslår gigant-sammenslåing
Sent søndag kveld varslet de to store oljeserviceselskapene Subsea 7 og italienske Saipem at de vil slå seg sammen, noe som vil skape en gigant i bransjen med navnet Saipem 7.
Handelen i Subsea 7-aksjen var automatisk handelsstoppet i åpningsminuttene, men etter at handelen ble åpnet bykset aksjen 10 prosent. Oppgangen er i skrivende stund dempet til 7 prosent.
- Selskapet Siem Industries, som er kontrollert av den norske milliardæren Kristian Siem, blir selskapets største aksjonær med 11,8 prosent. Siem blir også styreleder i det fusjonerte selskapet.
- De to selskapene blir likeverdige og verdsettes 50–50 i det fusjonerte selskapet. Dagens Subsea 7-aksjonærer vil få 6,68 Saipem-aksjer for hver Subsea 7-aksje.
- Subsea 7 vil også utbetale et ekstraordinært utbytte på 450 millioner euro til aksjonærene.
- Ifølge børsmeldingen vil det sammenslåtte selskapet ha en årlig omsetning på rundt 20 milliarder euro, tilsvarende over 230 milliarder kroner.
Ser «attraktiv» verdsettelse
Danske Bank-analytiker Jørgen Andreas Lande regner seg frem til at det sammenslåtte selskapet vil ha en «attraktiv» verdsettelse.
I tillegg har selskapene et mål om årlige synergier på 300 millioner euro, som bør bedre verdsettelsen ytterligere, påpeker Lande i et notat.
Han merker seg blant annet også at Subsea 7-aksjonærene skal motta et ekstraordinært utbytte i forkant av sammenslåingen.
– Med en ordrereserve på 45 milliarder dollar, en svært god geografisk overlapping innen offshoresektoren, pluss en styrket flåte i subsea-utbygging tror vi at det sammenslåtte selskapet vil ha en mer effektiv struktur som bør øke inntjeningsevnen, skriver han.
Tallslipp
Det har også kommet et lite knippe selskapsresultater før børsåpning:
Offshorerederiet Dof levert et brutto driftsresultat (ebitda) på 136 millioner dollar i fjerde kvartal, opp fra 96 millioner dollar i tilsvarende periode året før.
Dof venter at ebitda for 2025 er ventet å bli på mellom 720 til 800 millioner dollar.
Dof melder at refinansieringen av rederiet er i rute til å fullføres i første kvartal i år, noe som gjør det mulig å begynne å betale ut utbytter til aksjonærene.
Den første utbyttebetalingen skal gjøres i andre kvartal, på 0,3 dollar per aksje, melder Dof.
På Oslo Børs stiger Dof-aksjen 1,4 prosent etter tallslippet.
Solcelleselskapet Otovo har levert et negativt driftsresultat på 49,9 millioner kroner. Det er en forbedring etter at selskapet tapte 110 millioner kroner i samme periode i fjor.
Otovo-aksjen stiger 10,6 prosent.