Studie viser mange bivirkninger ved energidrikker – norske eksperter bekymret

2 hours ago 4


Ny studie viser en rekke mulige bivirkninger av å drikke energidrikk. (Foto: Heiko Junge, NTB)

En stor internasjonal studie viser en rekke mulige bivirkninger av å drikke energidrikk. Eksperter er bekymret for økningen av inntaket blant unge.

Publisert onsdag 09. oktober 2024 - 07:51

Forskere fra Senter for translasjonsforskning i folkehelse ved Newcastle University og Teesside University i Storbritannia har sett på data fra 57 studier. De omfatter mer enn 1,2 millioner barn og unge fra 21 forskjellige land.

– Det er ganske tydelig. Blant 57 studier fant de ingen positive virkninger av energidrikk, bortsett fra at noen iranske svømmere hadde økt prestasjon, sier Jutta Dierkes, som er professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, til TV 2.

– Jeg er veldig bekymret for den voldsomme økningen av inntaket blant unge, legger hun til.

Søvnproblemer

Dierkes kobler de mange negative bivirkningene i studien med søvnproblemer. Bjørn Bjorvatn, som leder Nasjonalt senter for søvnmedisin, deler professorens bekymring.

– Vi har flere studier som peker på at søvnproblemer øker blant unge, og selv om vi ikke vet sikkert årsaken, så er koffein om kvelden en mulig forklaring, sier han.

Koffein er et sterkt aktiviserende middel som gjør søvnen dårligere, og Bjorvatn ber folk unngå koffeindrikker etter klokken 17.

FHI: Mener det haster med ny lov

I mai i fjor var et flertall på Stortinget enige om at kjøp og salg av energidrikk til barn under 16 år bør forbys, men foreløpig har det ikke kommer noen ny lov om dette. Folkehelseinstituttet mener det haster.

– Jeg mener at det er nødvendig for å beskytte de under 18 år mot helseskader knyttet til koffein i energidrikker, sier seniorforsker Anne Lise Brantsæter i FHI til kanalen.

Hele 72 prosent av videregåendeelever drikker energidrikk, viste en rapport fra FHI fra desember 2023.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article