Strømprisen skyter i været onsdag: – Det mest ekstreme vi har sett i år

1 week ago 7


Onsdag blir det høye strømpriser i Sør-Norge med en makspris på over 5 kroner.

Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Noe av årsaken til at strømprisen skyter i været er at det blåser lite i landene sør for Norge, påpeker strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

– Hvor ille er disse prisene?

– Dette er det mest ekstreme vi har sett i år, sier Lilleholt til E24.

– Dagsprisen har gått opp med om lag én krone fra i går, da prisen allerede var høy. Det er hverken ekstremt kaldt eller ekstremt lite vind i Norden, men det er ekstremt lite vind i Europa, sier han.

Dermed løftes også strømprisene i Norge, særlig i sørlige deler av landet.

– Sånne dager vil forekomme, men det er få av dem, sier han.

I utgangspunktene har utsiktene for strømprisen fremover vinteren har vært fallende i det siste, fordi det er meldt mildere vær, påpeker analytikeren.

– Hvor ille er morgendagens priser, er det på nivå med krisetiden i 2022?

– Man er i nærheten. Men det var jo priser på 6-7 kroner i snitt for dagen på det verste da Ukraina-krisen toppet seg i 2022. Og da var det gjennomgående høye priser hver eneste dag. Nå er det mer unntak med dager med så dyr strøm som dette, sier Lilleholt.

Over fem kroner kilowattimen

I morgen blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge, med strømpris på 5,045 kroner per kilowattime (kWh), mellom klokken 17 og 18.

I Sørøst-Norge blir prisen 4,1 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 1,81 kroner, i Nord-Norge blir den 11,2 øre, og i Vest-Norge blir den 3,27 kroner, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Man må tilbake til januar i år for å finne en liknende strømpris i spotmarkedet i Norge. Da var prisen marginalt høyere i NO1 (Østlandet) og NO3 (Midt-Norge) i to timer, skriver bransjebladet Europower.

Utenom det har Norge ikke sett liknende prisnivåer siden priskrisen for to år siden.

Inkludert merverdiavgift blir høyeste spotpris 6,29 øre/kWh. Så kommer nettleie i tillegg. I denne timen blir strømstøtten god å ha for de kundene som kvalifiserer til det: Staten betaler deg nesten 5 kr/kWh i den dyreste timen.

– Smitte fra kontinentet

Volue-analytikeren peker på at vindkraften dempes i Europa, slik at prisene skyter i været. Dette smitter over via utenlandskablene. Norge har blant annet koblinger til land som Tyskland, Nederland og Storbritannia.

– Det skyldes smitte fra kontinentet. Det skyldes værfenomenet dunkelflaute. Det skal være tre dager nesten uten vind i Tyskland. Da får man litt panikk i deler av Europa. Og da følger prisene i sørlige Norge med, de blir dratt opp, sier Lilleholt.

– Det er en stor kontrast til Nord-Norge og Nord-Sverige, der det er nesten nullpriser, legger han til.

Prisene skyldes ikke nordiske forhold, påpeker Lilleholt. I Nord-Norge ligger strømprisen bare på rundt ti øre kilowattimen onsdag.

– Så for en gangs skyld kan man si at det kontinentale Europa drar opp nordiske priser. Vanligvis er det såpass store flaskehalser at denne effekten er begrenset.

Fra morgen til kveld

Prisforskjellene onsdag gjelder fra morgen til kveld.

– Så man bør dempe kraftforbruket fra syv om morgenen til syv om kvelden. Men samtidig blir jo denne effekten dempet av statsstøtten, påpeker han.

Han påpeker at det også skal bli mindre vind i Norden, og at det er kaldt.

– Disse prisene kan holde seg i noen dager, og flere områder kan bli dratt med, sier han.

– Men dyr strøm gjør samtidig at flere produsenter kan se seg tjent med å produsere mer. Noen har nok litt på lur. Og det gjelder i hele Europa, sier Lilleholt.

Read Entire Article