Mo i Rana kan gå glipp av 250 nye arbeidsplasser dersom SMA Minerals ikke får strøm.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Mo i Rana kan gå glipp av 250 nye arbeidsplasser hvis SMA Mineral ikke får strøm til prosjektet sitt
- Prosjektet har som mål å produsere nullutslippskalk, men må kanskje flyttes om selskapet ikke raskt får tilgang på strøm
- 300 millioner kroner er allerede investert i prosjektet, som totalt har en investeringsramme på 13 milliarder
- Det er fullt i strømnettet mange steder i Norge, og bedrifter får nei til å øke forbruket sitt
- Harald Solberg, leder i Norsk Industri, sier kampen om å få kraft er en av hovedsakene for medlemsbedriftene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Selskapet leverer brent kalk til blant annet stålbedriften Celsa.
Nå holder SMA Mineral på med et prosjekt som har som mål å produsere nullutslippskalk i Mo i Rana.
– Kalkforbrenningen i industrien vi jobber med står for rundt 8–9 prosent av de globale CO₂-utslippene. Teknologien vi utvikler her kan påvirke veldig mye av CO₂-utslippene globalt, sier Staffan Rudenlöv som leder SMA Minerals prosjekt i Mo i Rana.
300 millioner kroner er allerede investert i prosjektet, som totalt har en investeringsramme på 13 milliarder kroner. 250 nye arbeidsplasser fører investeringene med seg.
Men det er ikke sikkert det blir noe av. De mangler nemlig noe helt sentralt: strøm.
Staffan Rudenlöv
Leder SMA Minerals prosjekt i Mo i Rana
Og ikke bare litt strøm, men hele 450 megawatt. Det tilsvarer rundt 2,5 prosent2,5 prosentmaksimalt 3,94 TWh årlig forbruk, gitt full drift i alle årets 8.760 timer av samlet norsk produksjon.
Les på E24+
Dette er den norske forsvarsindustrien
Tiden renner ut
Det er fullt i strømnettet mange steder i Norge, og bedrifter får nei til å øke forbruket sitt.
Da SMA Mineral gikk i gang med prosjektet trodde de at de hadde tilgang på strøm.
Før 2023 hadde Mo Industripark sikret en reservasjon på 340 MW kraft, tiltenkt prosjekter som karbonfangst, bruk av CO₂ til ny industriproduksjon og hydrogenproduksjon.
I 2023 gjennomførte Statnett en vurdering av hvor modne flere prosjekter tilknyttet industriparken var, som gjorde at flere av reservasjonene ble fjernet.
Det gjorde at SMA Mineral sto uten strømtilgang.
Selskapet måtte søke på nytt og står nå i kapasitetskøkapasitetskøKapasitetskø refererer til en venteliste for bedrifter som ønsker å få tilgang til mer strømkapasitet fra strømnettet hos StatnettStatnettStatnett er et statlig selskap som har ansvar for å drifte det norske sentralnettet for strøm.
Men tiden begynner å renne ut for prosjektet i Mo i Rana.
– Vi vurderer muligheten om å gjøre dette på andre steder dersom prosessen med å få strøm drar for langt ut i tid, sier Rudenlöv.
– Vi står klare til å sette i gang, men vi kan ikke vente så lenge før vi må bestemme oss. Vi snakker om måneder heller enn år, fortsetter han.
NRK Nordland har tidligere omtalt selskapets strømmangel.
Lange strømkøer for bedrifter
Selskapet er langt fra alene. Køen fra bedrifter som vil ha strøm bare øker, størst er veksten blant datasentre.
RiksrevisjonenRiksrevisjonenRiksrevisjonen er en statlig institusjon som kontrollerer hvordan statens midler blir brukt, og om de blir brukt i henhold til Stortingets vedtak. er kritisk til den manglende kapasiteten i strømnettet, og mener det hindrer omstilling og næringsutvikling.
Et av funnene deres er at Statnett og nettselskapene ikke har økt kapasiteten i nettet i takt med behovet.
Fra Sognefjorden og nordover er det ikke kapasitet til å koble på nye, store forbrukere i strømnettet, ifølge Riksrevisjonen.
Kan tape mange millioner
– Vi gjorde ganske store investeringer allerede før vi mistet kraften. Vi har investert over 300 millioner fordi vi allerede hadde tilgang til strøm. Det var en av årsakene til at vi investerte så mye, sier prosjektleder Rudenlöv.
Nå frykter han at mye av dette kan gå tapt.
– Teknologien mister vi ikke, men investeringene i Mo i Rana vil gå tapt. Det handler om ganske mange millioner kroner. Vi har holdt på her siden 2022 og hatt 60–70 personer som tidvis har jobbet med dette, sier han.
Da energiminister Terje Aasland var på besøk hos bedriften i desember i fjor var han tydelig på at prosjektet var viktig:
– Her gjelder det å få gjort så de kan få den nettilknytningen som de etterspør. Dette er et viktig prosjekt. Det er den type prosjekter vi ønsker. Prosjekter som videreutvikler industrien, trygger arbeidsplassene og kutter klimagassutslipp, sa han til NRK.
Også ordfører Geir Waage (Ap) håper på drahjelp fra eget parti for å holde på prosjektet og arbeidsplassene i Mo i Rana.
– Jeg har jobbet og jobber aktivt opp mot energiministeren og Statnett. Dette er en sak jeg følger tett. 250 nye industriarbeidsplasser som i tillegg bidrar til å redusere utslipp og bidrar til det grønne skiftet er viktig, ikke bare for Rana, men for Norge.
Les også
Industrimeldingen: Strøm på toppen av prioriteringslisten
Frykter for norske arbeidsplasser
Harald Solberg, leder i Norsk IndustriNorsk IndustriNorsk Industri er en interesseorganisasjon for industribedrifter i Norge, og er NHOs største landsforening med over 3 000 bedrifter med rundt 142 000 ansatte, sier kampen om å få kraft er en av hovedsakene for medlemsbedriftene.
– I nesten i alle møter vi har med medlemmene er dette et av de aller viktigste punktene på agendaen.
Solberg sier at dersom det ikke bygges ut mer kraft og nett, så kan det bli en alvorlig situasjon i elektrisitetsmarkedet.
– Utbygging av kraft holder ikke tritt med etterspørselen. Utbyggingen av nett holder heller ikke tritt med etterspørselen.
Slik systemet er i dag tar ikke Statnett stilling til hvem det er som får strøm. Her er det førstemann til mølla som gjelder.
Solberg sier Norsk Industri har støttet at man har en prioritering av hvem som kommer først i køen.
Han ønsker ikke å sette datasentre opp mot andre næringer.
– Dersom situasjonen fortsetter som nå, hva vil det si for utviklingen av norsk industri fremover?
– Da kommer industrien til å få redusert konkurransekraft. Man kommer til å se at investeringene går andre steder. Det vil være en ulykke for tryggheten til norske arbeidsplasser, svarer han.
– Burde politikerne gå inn i prioritering og tildeling av kraft?
– Dessverre så må man det hvis man ikke øker ambisjonene på å bygge ut nett og på produksjon.
Solberg håper ikke det er her man ender, han frykter at det kan bli en veldig krevende situasjon politisk.
Les også
Industrimeldingen: Strøm på toppen av prioriteringslisten
Disse selskapene står i kø for å få kraft: