Større overskudd i norske bedrifter: – Viser at vi ikke har ødelagt noe

3 weeks ago 14


Finanskomiteens leder nekter å røre formuesskatten, men lar gjerne milliardærene spise kake.

 Stortingsrepresentant og finanskomité-leder Tuva Moflag (Ap) demonstrerer hvordan partiet kan bake inntekts-kake, og fortsatt beholde høy formuesskatt.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Formuesskatt eller ikke formuesskatt.

Det har vært det store skattespørsmålet for politikerne, helt siden en liten gjeng rikinger forlot Norge til fordel for Sveits.

På høyresiden vil politikerne «bake kaken større» ved å kutte i skatt for bedriftseiere, for å gi dem mer til å investere i egen bedrift.

Nå er Arbeiderpartiet lei av den retorikken. I et kanskje noe passiv-aggressivt stunt, baker leder av stortingets finanskomité, Tuva Moflag (Ap) sin egen kake, og en «Høyre-kake».

Og «Ap-kaken» er større. Såpass stor at Moflag må hente frem en ekstra bolle for å blande ingrediensene. «Høyre-kaken» er allerede ferdig, og står til kjøling i et hjørne av kjøkkenet.

Bedriftsoverskudd per år for Fastlands-Norge ekskludert kraft er kake-inspirasjonen.

Justert for inflasjon, altså regnet i 2023-kroner, økte overskuddet med 53,55 milliarder kroner fra 2021 til 2023. I perioden 2014–2020, gikk overskuddet ned med 18 milliarder.

– Jeg synes det skapes et bilde av at det ikke går godt i norsk økonomi. Tallene viser det motsatte, og det er viktig for oss å få frem, sier kakebaker Moflag.

– Går bra med norske bedrifter

Poenget er egentlig ikke hovedsakelig å kake-shame den forrige regjeringen. At overskuddene i næringslivet er større nå enn fra 2014–2021, kan man blant annet takke både økonomisk innhenting etter pandemien, svak krone og gode råvarepriser for.

Men Moflag mener tallene tydelig viser at regjeringens skattepolitikk ikke er til hinder for vekst i norsk næringsliv.

– Så vi synes det er viktig å få fram et annet bilde av ståa i norsk økonomi. At folk kan være trygge på at bedriftene går godt. At de får holde jobben. Og at de kommer til å få bedre råd, sier Moflag.

 Moflag har sett seg lei på bildet av at norsk økonomi går dårlig, når tallene for norsk næringsliv viser det motsatte.

Selv om økonomien går bra, har prisvekst, renteøkninger og svekket krone gjort utgiftene til folk flest høyere. Likevel frykter ikke Moflag «la dem spise kake»-overskrifter.

– Folk har jo en tendens til å bli sinte når de føler det går dårlig, men dere sier ting går kjempebra?

– Ja, men det er jo et økonomisk paradoks her. Folk har kjent på lommeboken at det har blitt tøffere, det handler om rentene og det du betaler for handlekurven. Men jeg tror folk har tatt på seg en bekymring for landets økonomi i tillegg, sier Moflag.

– Så vi skal absolutt ikke kimse av hvor tøft det har vært for folk, men samtidig må vi få frem at det går bra med norske bedrifter.

Kake fri for skattekutt

Mens Moflag møysommelig sørger for at eggeskall ikke blir med ned i eplekakerøren, forteller hun også hva som absolutt ikke skal tilsettes Aps kommende partiprogram: Kutt i formuesskatt.

Og hun mener tallene for overskudd viser at det ikke trengs, heller.

– Kunne ikke kaken blitt enda større, hvis man kvittet seg med formuesskatten?

– Vi tror det viktigste for kaken, er lav selskapsskatt. Det peker også skatteutvalget på.

– Det er jo et skatteutvalg dere la i skuffen?

– Det vil jeg ikke si.

– Finansministeren har sagt det rett ut?

– En del av det som er pekt på i skatteutvalget, er grep vi faktisk tar. Vi har senket skatten for de laveste inntekten, og varslet at frikortet skal opp til 100.000 kroner. Vi gjør ikke akkurat de samme innretningene som skatteutvalget foreslo, men tanken er den samme. Og da ønsker vi selskapsskatten på samme nivå som i dag.

Les også

Ekspertene anbefalte storstilt skattereform: Vedum la rapporten i skuffen

Ingen skatteendringer planlagt

Høyre bedyrer at de nå mener alvor med sin lovnad om å kutte skatt på arbeidende kapital – altså skatt på aksjer, næringseiendom og driftsmidler. Frp går lenger, og vil skrote hele formuesskatten.

Av de to synes Moflag Frp har en «ærligere sak».

– De unngår det paradokset som Høyre ikke kommenterer: At de som har mest, har formuen sin plassert i aksjer, så det vil skape en vridning i hvem som betaler formuesskatt. Så er det også litt kunstig å si at noen penger er på jobb, og noen ikke. Pengene du har i innskudd hos banken, blir jo brukt til utlån og finansiering – så det kan også være arbeidende kapital, sier Moflag.

 Hverken eplekaken eller Aps kommende partiprogram vil inneholde antydning til endringer i skatt.

Hun er klar på at Ap ikke vil gjøre noe med nivået på skattene, dersom det blir fire nye år i regjering.

– Formuesskatten er høyere, og overskuddet i næringslivet er høyere. Det viser at vi ikke har ødelagt noe for investeringsnivået i norsk næringsliv.

– Investeringer fra utlandet har gått ned?

– Det varierer litt, men det vi har sett er at man ikke kan si at hvis formuesskatten er lav, så øker investeringene fra utlandet og omvendt.

– Det er vel et poeng at utenlandske bedrifter får en fordel, når de ikke må betale formuesskatt slik norske eiere må?

– Jeg er uenig i den fremstillingen, for da tar du et veldig selektivt blikk på hva utenlandske investorer må legge vekt på. En investor fra et annet land må kanskje betale residensskatt, eller arveavgift – som vi ikke har i Norge.

KEEN PÅ KAKE?: Sveits-utflytterne lot seg kanskje ikke imponere over næringsministerens flyplass-skilt. Nå prøver Moflag med kake.

Hjem på kake?

De rikes bønn om skattelette blir altså ikke hørt. Likevel har Arbeiderpartiet lagt inn en betydelig innsats for å lokke Sveits-flyktningene hjem – stort sett med retorikk og «velkommen hjem»-skilt på Gardermoen, frontet av næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Jeg ser ikke noe problem med å snakke pent om hverandre, samtidig som man er tydelig på hva som er våre prioriteringer og verdier.

– Men egentlig har dere mest lyst til å si «kom dere til helvete hjem», ikke «velkommen hjem»?

– Hehe! De kan få komme hjem på eplekake.

Read Entire Article