Equinor får starte opp havvindprosjektet utenfor New York igjen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Natt til tirsdag kom nyheten om at Trump-administrasjonen snur og lar Equinor gjenoppta havvindprosjektet utenfor New York.
Samtidig er statsminister Jonas Gahr Støre i Bodø for å markere at Natos luftoperasjonssenter etableres permanent på Reitan utenfor byen. Til VG uttaler han seg om Trumps snuoperasjon.
– Det var en veldig underlig sak. Her hadde Equinor fått tillatelse og investert mange titalls milliarder kroner for å bygge havvind utenfor New York. Jeg har vært og besøkt Brooklyn hvor basen for denne havvindparken skulle være, som skulle tilby strøm til hundretusene av New York-beboere, og plutselig ble tillatelsen trukket tilbake, oppsummerer Støre.
Prosjektet til rundt 50 milliarder kroner skal etter planen startes opp i 2027, og er sentralt i New Yorks planer om å bli mer klimavennlig. Det har vært under bygging siden februar 2024, og er nå over 30 prosent ferdigstilt.
Les på E24+
Slik investerer du nå: – Man skal kjøpe dippene som kommer
Dyr stans
Men i påsken varslet Trump-regjeringen at havvindprosjektet, kalt Empire Wind 1, ble satt på vent.
USAs innenriksminister Doug Burgum beordret umiddelbar stopp i «all konstruksjonsaktivitet» ved prosjektet. Grepet var en del av en bredere gjennomgang av lignende prosjekter i havvindsektoren fra Trump-administrasjonen.
Equinor beregnet tidligere i mai et tap på om lag en halv milliard kroner i uken på grunn av stansen.
Siden den gang har både Equinor-sjef Anders Opedal, finansminister Jens Stoltenberg og statsministeren jobbet med å få amerikanerne på bedre tanker.
Les også
Trump-regjeringen snur: Equinor får fortsette gigantutbygging
Da Støre og Stoltenberg besøkte Det hvite hus i april, tok Stoltenberg opp Equinor-problemet med Trumps økonomiske rådgiver Kevin Hasset. Kontakten er opprettholdt også etter møtet, i tillegg til at Stoltenberg har snakket med finansminister Scott Bessent og innenriksminister Doug Burgum.
– For å få oppmerksomhet på hvor negativt dette virker, hvis du trekker tilbake en tillatelse som er gitt, og hvor et stort internasjonalt selskap som Equinor allerede har investert, fordi du regner med at du kan stole på tillatelser som er gitt, sier Støre.
– Løpet kjørt
Og det kan virke som håpet snart var ute for milliardprosjektet.
– Så det var et tidspunkt hvor jeg tror mange følte at nå er dette løpet kjørt, og at det blir ikke noen endring på det. Men jeg tror vi fikk det bildet tegnet godt opp for amerikanerne, og da skjedde det ganske fort gjennom helgen at tillatelsen fortsatt står.
– Hva synes om at det er en president som plutselig trakk tillatelsen og så gir den tilbake?
– Jeg synes det er en dårlig idé. Jeg mener at i en rettsstat, når du gir, etter grundig behandling, tillatelse til en stor næringsoperatør, som går i gang og investerer, så skal jo den kunne stole på at om det ikke oppstår noe helt nytt, så er du trygg på at du kan gjennomføre prosjektet du har fått tillatelse til, sier Støre.
– Men det følger jo at det er mange sider nå i den amerikanske økonomien hvor det har oppstått usikkerhet. Og det er aldri bra, for det blir uklarhet om man tør å investere og tør å satse.