Volodymyr Zelenskyj ble skjelt ut.
Emmanuel Macron og Keir Starmer fikk skryt, men måtte reise nokså tomhendte hjem.
Ti stats- og regjeringssjefer har fått audiens hos Donald Trump så langt i hans andre periode. Fire av dem er fra Europa. Jonas Gahr Støre blir den første nordiske som slipper inn.
Kanskje er det fordi en god, gammel kjenning av Trump også vil være til stede?
Finansminister Jens Stoltenberg er blitt kalt «Trump-hviskeren» av Politico.
Som Nato-sjef fikk han både respekt og ros fra Trump, samtidig som han klarte å stille krav til presidenten. Det er sannsynlig at han har bistått med å sikre Norge tilgang til Trump denne gangen.
Jens Stoltenberg ble presentert som ny finansminister på Slottsplassen i januar. Her sammen med Tonje Brenna, Jonas Gahr Støre og Jan Christian Vestre.
Foto: Lise Åserud / NTBÅ være en døråpner var også en av årsakene til at Stoltenberg vendte hjem og gikk inn i Støre-regjeringen i februar.
Innvandringsfeiring?
Men det kan også være andre grunner til at Norge fikk ja på en henvendelse som ble sendt til Det hvite hus for få uker siden, ifølge det NRK erfarer.
I år er det 200 år siden den første båten med norske migranter seilte fra Stavanger til USA.
Kanskje vil Trump gi en hyllest til slike nordiske innvandrere som han har uttalt at USA gjerne skulle hatt flere av?
Han har også fremtredende regjeringsmedlemmer med norsk utvandrerblod i årene.
Både innvandringsminister Kristi Noem og forsvarsminister Pete Hegseth har det.
En god kunde
Trump har rost Norge flere ganger siden han ble president igjen.
Han er opptatt av land som har mye penger og kjøper amerikanske våpen.
Norge har blant annet bestilt 52 kampfly fra USA.
Sist Trump hadde en norsk statsminister på besøk, snakket han varmt om at Norge har et handelsunderskudd med USA – altså at vi importerer mer fra USA enn det de gjør fra oss.
Men nå har Trump innført straffetoll mot flere land, deriblant Norge – dermed ser regnestykket annerledes ut.
Da Høyre-statsminister Erna Solberg var på audiens i januar 2018, sa Trump at Norge var «en god kunde, alliert og venn».
Skjær og isfjell i sjøen
Men Støre og Stoltenberg kommer ikke til Det hvite hus for å sole seg i Trumps stjerneglans.
Det er alvorlige tider. Mye står på spill for Norge både økonomisk og sikkerhetspolitisk, og det er mange saker Norge trenger å drøfte med USA.
- Økonomi: Vi er en liten åpen økonomi som er rammet av den kraftige turbulensen Trump har skapt i verdensøkonomien. Han sier at statsledere nå står i kø for å slikke ham opp etter ryggen slik at de kan få egne tollavtaler. Hva kan Norge få til her og hva kommer Trump til å si om EU når han møter sine norske venner?
- Sikkerhet: Krigen i Ukraina og Trumps trusler om å trekke våpenstøtten er selvsagt et av de viktigste temaene Støre vil ta opp. Bare dager før det norske besøket har Trump uttalt at han er i ferd med å miste tålmodigheten og vurderer å droppe arbeidet med en våpenhvile.
- Nordområdene: Støre ønsker helt sikkert å diskutere nordområdene som er viktige for Norge. Trump har satt nytt fokus dem, men først og fremst gjennom sine trusler mot Danmark om å overta Grønland. Hvordan vil Støre velge å ta opp dette strategisk viktige og betente temaet?
- Bistandsrasering: Det amerikanske bistandsdirektoratet USAID er praktisk talt lagt ned. Det rammer verdens fattige hardt og også norske hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp. Hva vil Støre og Stoltenberg si til Trump om dette?
Løgn og menneskerettighetsbrudd
Det blir ingen lett oppgave å møte en uforutsigbar amerikansk president som må faktasjekkes fortløpende.
Hva Trump vil si til frammøtte journalister om både Norge og temaer som angår oss, er det ingen som vet.
Men når en norsk statsminister besøker land som bryter menneskerettighetene, er det ofte fokus på hvor sterk kritikk Norge bør og kan fremme.
Trump-administrasjonen har innskrenket rettighetene for transpersoner og andre seksuelle minoriteter. Vil Norge ta opp det?
USA sender dessuten migranter til et beryktet fengsel i El Salvador. Ikke alle som havner der er kriminelle, selv om USAs administrasjon påstår det.
Trump har sendt over 200 venezuelanere til det beryktede fengselet Cecot i El Salvador. Administrasjonen hevder at de alle er medlemmer av den kriminelle gjengen Tren de Aragua.
Foto: HANDOUT / HANDOUT / AFP / NTBAkkurat nå får det stor oppmerksomhet i USA at 29 år gamle Kilmar Abrego Garcia ikke blir returnert til USA selv om Høyesterett har sagt at han må bli det.
Eksperter mener USA for lengst er inne i den konstitusjonelle krisen mange har advart mot.
Hvordan skal Norges statsminister og finansminister forholde seg til det i sine tilmålte minutter med Trump?
Bør de ta opp innenrikspolitikk eller brudd på menneskerettigheter?
Er du interessert i utenriksstoff? Hør på utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 21.04.2025, kl. 08.11 Oppdatert 21.04.2025, kl. 08.16