Støre møtte Kinas statsminister: – En god, gammel venn av det kinesiske folk

1 month ago 11


Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store sal i Beijing tirsdag. Støre besøker Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store hall i Beijing. De signerte avtaler om tettere klimasamarbeid.

tirsdag 10. september kl. 07:19

– Jeg vet at du har vært i Kina mange ganger før. Jeg vil si du er en god, gammel venn av det kinesiske folket. Med vår felles innsats har forholdet mellom Norge og Kina hatt en stødig utvikling, sa Li etter å ha tatt imot Støre i en seremoni preget av mye pomp og prakt i Folkets store hall, like ved Den himmelske freds plass i Beijing.

Støre er på et tre dager langt besøk i Kina og fikk på dag to en offisiell velkomstseremoni med et militærkorps som spilte «Ja, vi elsker» og inspeksjon av nasjonalgarden.

Støre framhevet at han har vært i Kina i mange forskjellige roller opp gjennom årene, og at han er imponert over utviklingen landet har hatt.

– I min levetid er det sannsynligvis ikke noe annet land eller folkegruppe som har gått gjennom en så bemerkelsesverdig vekst og framgang, sa Støre.

 Heiko Junge / NTBNorske og kinesiske flagg ved Folkets store sal, like ved Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB

Klimaavtaler

I forbindelse med møtet signerte de to statsministrene to avtaler om dialog og samarbeid på klimafeltet og fornybar energi.

– Vi skal på et nytt klimatoppmøte til høsten, og jeg er veldig glad for å kunne signere med deg, sa Støre.

Kina-besøket markerer 70 år med diplomatiske relasjoner og startet mandag. Da hadde Støre blant annet et møte med president Xi Jinping.

Tirsdag møtte han også Kinas handelsminister Wang Wentao og diskuterte blant annet maritimt samarbeid.

Vil stanse krigen

Støre har sagt at ett av målene med turen er å gi tydelig beskjed til Kina om at de må bidra til å stanse krigen i Ukraina. Dette ble tema både i møtet med Xi og med Li.

– Vi har noen kritiske situasjoner når det gjelder global sikkerhet, blant annet krigen i Ukraina. Jeg blir nødt til å snakke med det, fordi det er en alvorlig bekymring for Norge som et europeisk naboland til Russland, sa Støre i tirsdagens møte med statsministeren.

Også Kina grenser til Russland i sør.

Støre tok også opp krigen i Gaza og uttrykte et ønske om å samarbeide tettere om disse temaene.

Read Entire Article