Store forventninger til Oljefondets Taiwan-favoritt

2 hours ago 3


Mens Kina simulerer krig rundt Taiwan, følger aksjemarkedet nøye med på verdens største brikkeprodusent.

 Aksjen til Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) har ikke latt seg stoppe av spenninger med Kina. Her ser en mann Kinas siste krigsøvelser på TV utenfor et kjøpesenter i Beijing, mandag 14. oktober. Foto: Greg Baker / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) opplever enorm etterspørsel etter databrikker som brukes til å trene kunstig intelligens. Selskapet har tek-giganter som Apple, Nvidia, AMD og Qualcomm på kundelisten.

TSMC-aksjen bidro også til å løfte aksjemarkedet i Taiwan i pluss mandag – til tross for at Kina har startet krigsøvelser rundt øya.

Aksjeanalytikere har nemlig store forventninger til brikke-gigantens tall for tredje kvartal, som legges frem torsdag denne uken. De forventer et hopp i inntekter på 40 prosent i kvartalet, melder Reuters.

– Inntektene vil overgå forventningene med mye, sier styreleder Li Fang-kuo i President Capital Management til nyhetsbyrået.

Forrige uke kom en smakebit på kvartalstallene, da TSMC slapp inntektstall for september i lokal valuta. De viste et hopp på 39,6 prosent mot fjoråret, som var bedre enn både selskapets og markedets forventninger.

Blant Oljefondets største

TSMC har lenge vært på Oljefondets topp-ti-liste over største aksjeposter.

Det siste tiåret har Oljefondets aksjer i selskapet økt i verdi fra 10,4 milliarder til 148,3 milliarder.

Samtidig har fondet gradvis økt sin eierandel fra 1,2 prosent i 2014 til 1,8 prosent i første halvår 2024.

Bare i år har TSMC-aksjen steget over 70 prosent på Taiwan-børsen og rundt 90 prosent på New York-børsen. Den falt litt tilbake etter en toppnotering i juli og flatet deretter ut, men har steget igjen den siste måneden.

I 2023 ga Oljefondets største aksjeinvesteringer i Taiwan en avkastning på pluss-minus 35 prosent, avhengig av om du måler i kroner eller dollar.

Bygger fabrikk i Tyskland

Databrikke-selskapet fra Hsinchu nordvest på Taiwan ekspanderer for øyeblikket globalt, blant annet for å møte den geopolitiske spenningen med Kina.

I slutten av august startet TSMC byggingen av sin første EU-fabrikk til minst 10 milliarder euro (rundt 117 milliarder kroner) i Dresden i Tyskland. Både Tysklands kansler Olaf Scholz og EU- kommisjonens president Ursula von der Leyen var til stede.

 De første spadetakene i forbindelse med byggingen av den tyske TSCM-fabrikken ble markert med en egen seremoni, der blant annet Tysklands kansler Olaf Scholz og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var til stede. Foto: Axel Schmidt / Reuters

Bak fabrikken står et joint venture-samarbeid mellom TSMC, Robert Bosch, Infineon Technologies og NXP Semiconductors under merkelappen ESMC.

Fremover planlegger Taiwan-giganten flere fabrikker i Europa med fokus på AI-brikker, ifølge en taiwansk tjenestemanns uttalelser i et TV-intervju med Bloomberg.

TSMC har også nye fabrikker på gang i Japan og USA.

Read Entire Article