Jonas Gahr Støre møter forberedt når USAs president åpner dørene til Det hvite hus.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Trump liker ikke lange utlegninger. Han liker veldig konkrete argumenter, slik som tall for samhandel, eksempler på hva vi gjør sammen i forsvarssamarbeidet, hvordan våre spesialstyrker jobber sammen med vinterøvelser i Norge.
Statsministeren dunker pekefingeren på en svær mappe som han sitter og leser på flyet over Atlanteren onsdag kveld.
– Det er det departementene og etatene har forberedt for meg her.
Les på E24+
Trumps tollkaos: Dette gjelder nå
Torsdag skal Støre møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus i Washington D.C.
Med seg har han finansminister Jens Stoltenberg, som allerede er i byen for å delta på møter i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.
De to skal ta opp forsvarspolitisk samarbeid, situasjonen i Ukraina, Trumps tollsatser og Norges betydning for USA.
– Gleder du deg?
– Jeg gleder meg stort sett til arbeidsdagene mine, jeg. De er jo hektiske og de krever mobilisering, og slik er det for denne og. Men dette er ikke noe vi gjør ofte. Så den er spesiell.
Les også
Slik er det å møte Trump: – Han var opptatt av å selge
– Hva består forberedelsene av nå?
– Altså, dette er ikke et møte med en bestemt dagsorden. Fra norsk side har vi gruppert vårt forhold til USA rundt fire temaer. Det første er et tema som nå kommer litt i bakgrunnen, men som er viktig for meg å løfte frem, nemlig det sikkerhetspolitiske samarbeidet i nord, sier Støre.
– Det er en bunnplanke i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Følger vertens regi
De fire punktene Støre og Stoltenberg gjerne vil ta opp ble allerede annonsert av statsministeren på et pressemøte tirsdag. Men hva statslederne faktisk kommer til å snakke om, nå de endelig sitter overfor hverandre torsdag kveld norsk tid, er egentlig fortsatt et åpent spørsmål.
Støre er forberedt på at Trump kommer til å la pressen følge store deler av møtet.
– Han er verten, og hvis du er gjest så følger du vertens regi. Så jeg må være forberedt både på at han... det har vi jo sett eksempler på med andre ledere, at han bruker en del av tiden med pressen inne på å snakke om mange andre ting som ikke har noe med Norge å gjøre. Men som har med amerikansk aktualitet å gjøre.
– Men jeg regner med at vi også får tid i vanlig møteform.
Dermed er det ikke noe langt saksfremlegg som venter den amerikanske presidenten, forsikrer Støre. Snarere kortfattede argumenter med billedlig språk.
– Hverken du eller Stoltenberg er vel kjent for å være kortfattede og billedlige?
– Jo! Vi er kjent for det, utbryter Støre med et lett lag av selvironi.
– Er dere det?
– Når vi er i møter med andre, så har vi bra omdømme på det.
Les også
Dette vil Støre ta opp med Trump
Vil gi ordet til Jens hvis møtet lukkes
Han bruker Nato-møtene som eksempel, hvor hver får fire-fem minutters taletid. Et rødt lys forteller at minuttene er ute.
– Da er det ofte trygt å ha et manus. Jeg pleier å snakke uten manus også der, for da tror jeg det er flere som hører på meg.
– Men med denne møteformen med Trump i Det hvite hus, så er det en samtale. Han har med seg, etter hva vi forstår, flere statsråder fra sitt kabinett. Jeg har med én av mine. Så får samtalen bli til underveis.
– Er det sånn at du og Jens kommer til å sitte på hotellrommet nå og øve på enkle, raske budskap?
– Nei, det blir jo jeg som i hovedsak fører ordet. Men hvis vi er i et lukket møte og vi snakker om Ukraina, vil jeg be Jens om å bidra med bakgrunn han har fra Nato og utviklingen som har vært i denne krigen. Når vi kommer til toll så kommer han jo også rett ut av møtene i Verdensbanken og IMF.
Tar med kart
Jens Stoltenberg har flere ganger illustrert hvor glad han er i grafer. Støre har heller ikke holdt tilbake. Men i Det hvite hus uteblir flipover-tegningene.
– Ikke grafer, men jeg er alltid tilhenger av å ha med kart. For å illustrere noen sider ved Norge og norsk geografi for å få frem poenget. Jeg tror også Trump er glad i konkrete argumenter, gjerne illustrert med tall, sier Støre.
– Da tror jeg også å kunne vise frem illustrasjoner og oppsett av viktige forhold gjør kommunikasjonen bedre.
– Hvis du bare kunne ta med deg én graf inn, hvilken ville du valgt?
– Den grafen eller tallet jeg mener er viktig å få frem er at vår handel er balansert. Vi mener at de har et lite eksportoverskudd mot oss, de mener at vi har det. Uansett er det veldig balansert, som jeg mener er et sterkt argument mot å ha toll.
Det vil uansett ikke bli noe forhandlingsmøte om tollsatser, har Støre allerede forsikret.
– Han er kjent med at jeg har sagt at vi ikke kommer til å gjengjelde tollen, det er ingen som har fordeler av det. Vi burde heller jobbe med å få den ned.
Det blir blå dress
Da Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj møtte president Trump og visepresident JD Vance tilbake i mars, fikk han spørsmål om hvorfor han ikke hadde på seg dress. Der kjører Støre og Stoltenberg en tryggere linje.
– Har dere tenkt på dresscode?
Den er ganske enkel. Det blir en blå dress, hvit skjorte, og for min del et rødt slips.
– Skal dere matche?
– Jens og jeg? Det har vi ikke avtalt.
– Dere koordinerer ikke?
– Nei, så langt har vi ikke kommet. Men etter min erfaring er Jens Stoltenberg en mer og mer velkledd mann, vil jeg si.
– Er det bare kvinne-ting å spørre hva den andre skal ha på seg?
– Der tror jeg det er både enklere og kjedeligere å være mann. Det er en mørk blå dress.
– For Jens og?
–Jeg regner med det. Hvis han kommer i Norrøna-turbukse, så skal vi markere det.