– Norge er i en god posisjon, sier statsministeren på besøk hos DNB.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Statsminister Jonas Gahr Støre besøker DNB-sjef Kjerstin Braathen for å lære om markedsuroen.
- Braathen advarer om usikkerhet i markedet.
- Regjeringen planlegger ingen krisestøtte som følge av situasjonen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mens hovedindeksen raser møter statsminister Jonas Gahr Støre banksjef Kjerstin Braathen inne på DNBs hovedkontor i Oslo.
– Dette er fundamentalt annerledes enn finanskrisen, sier Bråthen til Støre.
– Dette er menneskeskapt. Og usikkerhet er den aller sterkeste beskrivelsen på hva som preger markedet mest nå, fortsetter hun.
Onsdag morgen trådte de nye amerikanske tollsatsene mot 86 land i kraft. Hos DNB har antall henvendelser fra privatkunder doblet seg. Bedrifter ringer og lurer på hva de skal gjøre.
Les på E24+
Dette bør du vite om kryptofallet
– Dersom verdifallet blir så stort at man sliter med å skaffe likviditet, kan noen av de store fondene kollapse, sier Braathen.
– Men vi er ikke der ennå, understreker hun.
Ingen krisestøtte
Støre sier at regjeringen ikke står klare med noen krisepakker som følge av den økonomiske situasjonen.
– Norge er i utgangspunktet i en god posisjon. Vi har begrenset eksport til USA, og vi følger opp tollen som USA har satt opp mot Norge.
– Ellers har vi veldig god kontakt inn mot de ulike EU-organene nå. Det aller viktigste for oss er å sørge for at handelen til Europa går normalt, og det gjør den, sier han.
– Det er ikke aktuelt noen støtteordninger per nå?
– Nei.
Støre sier at regjeringen har kontakt med amerikanske myndigheter «på alle nivåer», og jobber med å endre USAs perspektiv på norsk import og eksport.
– Nå tar ikke USA tallene de har kommet med, opp til revisjon med noen, men vi skal i hvert fall være der, om mulig, for å få endret det.
Les også
USA og Norge: Derfor er det ulik handelsbalanse
Frykter ikke for Oljefondet
Et notat skrevet av Stephen Miran, som leder Trumps økonomiske rådgivere, har skissert en plan der USA først innfører toll på handel og deretter går løs på finansmarkedene.
Sjeføkonom Steinar Juel i tankesmien Civita sier han er mer bekymret for norske investeringer i USA, enn for tollsatser.
Spesielt gjelder dette Oljefondet, hvor omtrent 9.000 milliarder kroner er plassert i USA.
DNB-sjefen avfeier denne bekymringen.
– Jeg tror at det viktigste nå er å forsøke å lese bildet så godt som mulig. Vi har ikke sett noen indikasjoner til at det er et ønske om å ramme finansnæringen særskilt. Den utviklingen vi ser i finansnæringen nå, handler om at det er naturlig at bankene faller i verdi når man frykter resesjon, sier Braathen.
– Og så forholder vi oss til de tiltakene som har kommet og forsøker å forstå ringvirkningen av det på økonomien.
Heller ikke Støre er bekymret.
– Jeg legger til grunn at USA kommer til å respektere alminnelige prinsipper, lover og regler. Det er en stor økonomi som mange land er investert i, og USA er tjent med at USA er et forutsigbart marked å investere i.
– Så det er ikke noe dere frykter?
– Nå er det mye usikkerhet og ustabilitet, men vi må legge til grunn at de forpliktelsene som gjelder for å kunne ha aktivitet i USA, består.