Støre avviser avgang i vår: – Det skjer ikke

3 hours ago 5


Kortversjonen

  • Jonas Gahr Støre sier sikkert at han vil fortsette som partileder og statsminister, til tross for press om å gå av.
  • Han presenterer sin plan for å vinne valget neste år.
  • Støre advarer mot Høyre og Frps politikk, som han mener vil øke kostnadene for vanlige folk.

Han sier i dette juleintervjuet hvordan de skal vinne valget, at det ikke er synd på ham og at han for tiden er bleieskiftarbeider.

Det var i begynnelsen av desember faktisk litt usikkerhet om landet kom til å feire jul med Støre som statsminister.

Men jammen blir det juleintervju med statsminister Støre også i år.

Det har tatt tid å få skrevet:

Vi begynte på det da VG var sammen med ham i Finnmark i begynnelsen av desember, da det smalt – og det ble kjent at sterke krefter i partiet ville fjerne ham.

 Bjørn Haugan / VGDet var her det smalt: På mekkeverkstedet i Vadsø 2. desember måtte Støre etterhvert svare på spørsmål om han må gå av. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Det skjer ikke

Så ble intervjuet avsluttet i Oslo i dagene før jul.

I hovedstaden møter vi en offensiv Støre, som går lenger enn noensinne i å si at han vil fortsette som partileder.

Etter at mange i partiet i hele desember mer enn har antydet at han bør gå av før Ap-landsmøtet i april, står Støre opp mot stormen før han tar julefri:

– Det skjer ikke, sier han skråsikkert.

– Er du statsminister og partileder ved valget neste år?

– Ja! Og jeg er veldig motivert for det. Og så er det alltid landsmøtet i Ap som gir og fornyer det mandatet.

 Gøran Bohlin / VGStatsministeren går inn i julen, sterk i troen. Foto: Gøran Bohlin / VG

Støre har planen

– Slik skal vi vinne, sier han:

1. –⁠ Vi skal treffe flere velgere fysisk enn noen gang, og være til stede på de store digitale plattformene. Målet er at alle velgere i hele landet skal møte Arbeiderpartiet i løpet av den lange valgkampen.

2.– Vi skal vise at dette valget er et veivalg. Et veivalg mellom to ulike samfunnsretninger. De som vil ha mer makt til dem med mest fra før, og de som vil flytte makt til det brede lag av befolkningen – til vanlige folk.

Les om det tredje punktet her:

3. – Vi skal gjøre det vi har sagt, og holde det vil lover:

  • Kjøpekraften øker i år og folk skal få bedre råd i 2025.
  • Trygghet for landet med historisk satsing på Forsvaret.
  • Helsekøene skal markant ned.
  • Kriminaliteten skal bekjempes.
  • Våre unge skal lære mer og bedre i skolene.
 Gøran Bohlin / VGHan kaller politikken til Høyre og Frp for skrekkfilm - og får svar på tiltale. Foto: Gøran Bohlin / VG

Juleskrekkfilm

Så presenterer han det hans medarbeidere har sagt er greit at han kaller årets juleskrekkfilm:

– Her er noen smakebiter fra Høyre og Frp sine adventskalendere, sier han, og lister opp:

  • Med Høyre og Frp blir det dyrere å ha barn i barnehagen.
  • Det blir dyrere å være fagorganisert.
  • Det blir dyrere å kjøpe melk.
  • Det blir dyrere å lese bøker.

Og så blir noe billigere, sier Støre, uten å mene noe som helst positivt med det:

  • Det blir billigere å eie aksjer (fjerner de formuesskatten på aksjer helt, blir det faktisk gratis).
  • Det blir billigere å ta ut utbytte.
  • Det blir billigere å ta med seg selskapsverdier ut av landet.

– Det er et ganske heftig angrep; hvorfor ikke bare vise frem egen politikk, og ikke angripe motstanderen?

– Vi må synliggjøre alternativene velgerne har.

– Det er et veldig selektivt utvalg, hvor dere viser frem deres solside og høyresidens skyggeside, sett med Ap-øyne?

– Vi skal vise at vi skal bruke store ressurser på å gjøre levekostnadene overkommelige for folk flest, mens høyrepartiene kutter skattene mest for de rike.

Erna Solberg ønsker Støre god jul.

 Naina Helén Jåma / VGSolbergs svar på tiltale: Foto: Naina Helén Jåma / VG

– I forrige uke kalte de meg et «mareritt» og i dag er det «skrekkfilm». Jeg tror Ap trenger en lang juleferie nå. For hovedpersonen i den filmen er i så fall Jonas Gahr Støre, svarer hun.

– Samtidig som han har økt skattene, har folk fått dårligere råd. Samtidig som de har lagt ned behandlingstilbud, har helsekøene økt. Samtidig som de har svekket politiet, har kriminaliteten skutt i været. Samtidig som de har pratet og pratet om skjermbruk, har resultatene i skolen falt, legger hun til.

Og fortsetter her:

– Det Støre bevisst unnlater å si noe om, er at alle disse vil komme ut i pluss med Høyres opplegg, fordi vi vil senke skattene og øke barnetrygden. Der Ap mener staten er best til å bruke folks penger, mener vi at folk bør få beholde mer og velge mer selv. Jeg har ingen julemareritt, men jeg har et juleønske: At Norge får en ny regjering som ikke bare prater om at folk skal få bedre råd, men som faktisk senker skattene og gir folk mer frihet.

Frp-dronning Listhaug er ikke snauere.

 Bjørn Haugan / VGListhaug sier at Støre bløffer om Frps politikk. Her sammen på presselosjens julebord nylig. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Jeg registrerer at statsministeren fortsetter å spre usannheter om Frps politikk. Støre vet at Frp ikke vil gjøre det dyrere å ha barn i barnehagen, øke prisen på melk eller gjøre det dyrere å lese bøker.

Hun utdyper her:

Hun viser til at hun og Solberg tok et kraftig oppgjør med hvordan de mener Støre sprer usannheter om Frp og Høyres politikk.

– Mitt juleønske er en statsminister som slutter å bløffe om Frp, stanser sløsingen på innvandring, lite treffsikker bistand og ulønnsomme subsidier, og heller prioriterer kjerneoppgavene som er skole, helse, eldre og vår felles trygghet gjennom å bygge opp politiet.

Hun sier at bildet er bredere enn det Støre gjør til sannhet.

– Han vet at vi har en politikk som sørger for at alle, også fagorganiserte, vil sitte igjen med mer av sine egne penger fordi vi vil kutte kraftig i skatter og avgifter for alle.

Rente

Det at folk i Norge faktisk har fått bedre råd, uten at det gir økt oppslutning om regjeringspartiene, forklarer han med at folk mest forholder seg til opplevelser i hverdagen, som at matprisene har steget kraftig og at rentene biter.

– Folk vil være avhengige av at rentene går ned. Kjøpekraften har blitt bedret med rundt to prosent i år. Det har betydning, men for de mange med lån, er renten helt klart det viktigste. Jeg har tro på at det kommer. Grunnlaget for det er lagt, sier Støre.

 Bjørn Haugan / VGJulebildet fra Finnmark var ment for dette juleintervjuet. Og slik ble det. Foto: Bjørn Haugan / VG

Frp hadde på målingen til NRK og Aftenposten nylig 27,7 prosent oppslutning, Høyre 20,7 og Ap 16,8.

Han nikker.

– Vi har klart det før: Vi gikk inn i januar 2021 med måling på 17 prosent. Vi endte på 26,5 ved stortingsvalget i september.

– Lytter til alle

Det er på tide å ta opp en liten hake ved hans «kjerringa mot Ap-opprørsstrømmen»-planer om å fortsette som partileder:

En rekke medier har skrevet at det er størst sannsynlighet for at han går av før landsmøtet i april og bare blir backseat-driver i Ap-bilen i valgkampen foran stortingsvalget i september.

– Du har sagt at du har fått tilbakemeldinger fra sentrale folk som mener det er best for partiet at du går av: Sier du at de ikke er representative og at helhetsbildet i støtten du ser, gjør at du har tro på å få flertall for gjenvalg?

– Jeg lytter til alle i partiet. Støtten til at jeg skal gjøre den jobben er bred og tydelig fra de organene i partiet som bestemmer og fra samtalene jeg har med partifolk i hele landet.

 Bjørn Haugan / VGOg dette, tatt i Berlevåg, et døgn før det smalt. Foto: Bjørn Haugan / VG
 Bjørn Haugan / VGOg dette. (Litt krampeaktig VG-forsøk på å finne et finnmarksk julemotiv). Foto: Bjørn Haugan / VG

Og det skal han ha, etter opprøret har han i det minste stått imot den første bølgen:

TV2, som hadde den første avsløringen, skrev at hans avgang kunne skje like etter jul.

– Da begynner de å få dårlig tid, sier Støre.

– VG har skrevet at et stort flertall i styret i ditt eget fylkeslag i Oslo, har lagt seg på en linje hvor de mener at du bør gå av?

– Jeg ser dere refererer det. Min siste erfaring med det øverste organet i Oslo Ap, representantskapet, var at de klappet meg enstemmig inn til førsteplass på nominasjonslisten til stortingsvalget neste år.

– Det er ikke synd på meg

– Jeg har pratet med mange i det siste som oppriktig sier at de «synes synd på Støre» etter presset du har vært utsatt for. Det er kanskje ikke bra politisk for en statsminister å bli synes synd på?

– Jeg tenker to ting om det: Det er en omtenksom menneskelig reaksjon når en person de kjenner fra offentligheten – som de til og med er glad i – står i stormen. Det tar jeg til meg:

– Men det er altså ikke synd på meg. Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg. Politikken er til for å bedre livet til dem det faktisk er synd på i samfunnet vårt.

 Gøran Bohlin / VGMorgenstemning på Karl Johan og pepperkakeutdenling sammen med Røde Kors. Foto: Gøran Bohlin / VG

Mener Norge forsatt er politisk forbilde

Han roser det politiske Norge, når vi påstår at tonen også er blitt tøffere i det politiske ordskiftet, blant annet ved Erna Solberg som har sagt at «jeg har ikke noe behov for å være hyggelig med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i denne valgkampen».

– Jeg har egentlig aldri opplevd at Erna Solberg har vært hyggelige med Arbeiderpartiet, men det er ikke jobben hennes heller.

Han vil synliggjøre noe annet.

– Det Erna Solberg og Sylvi Listhaug og alle partiledere har vært med meg på, er å vedta en forsvarsplan for Norge. Alle partier kom sammen. Og vi klarte å vedta en abortlov med et bredt flertall. Jeg møter kollegaer ute i Europa som sier at slike brede kompromisser aldri kunne skjedd hos dem.

Ap-lederen legger likevel til:

– Valgkampen kommer til å bli skarp. Utsikter til at Frp blir størst med Listhaug som mulig statsminister og Solberg som finansminister, vil få opp kontrastene i politikken. Det er bra.

Jul på småbruk

Julen senker seg også over statsministeren, som ikke skal feire julaften i statsministerboligen.

– Julen blir med familien, hos sønnen min, på et lite småbruk sør for Oslo. Så håper jeg det blir fjellet i romjulen, sammen med kona mi, lese og gå på ski, hvis mulig.

 Privat / PrivatStatsministeren og kona Marit Slagsvold håper på igjen å få en fin hytteromjul. Foto: Privat / Privat

Priser svoren

– Det blir ribbe julaften, det er ikke det beste som finnes, men det står seg. Svoren er premien når du spiser ribbe.

– Øl og akevitt eller rødvin?

– Jeg har hørt at en skal drikke hvitvin til ribbe. Jeg drikker rødvin.

– Hva er prisnivået på julegaven du gir til fruen; rundt 1000 kroner eller 10.000?

– Rundt tusen. Jeg har ikke funnet ut hva det er ennå.

 Gøran Bohlin / VGVi fikk ham med til et av de mest brukte fotostedene for turister i Oslo; lysgaten i Spikersuppa. Foto: Gøran Bohlin / VG

Bleieskiftarbeier

Han blir snart bestefar til sitt femte barnebarn.

– Nå har jeg fire, hvor yngste snart er ett år. Det er ettåringen som tar mye av min tid når jeg ikke jobber. I førjulstiden har jeg våket over henne, mens foreldrene har vært på julebord.

– Bleieskiftarbeider på kveldstid?

– Ja, det er en del av pakken.

Hans julebudskap til deg er:

– Ta godt vare på hverandre og se til dem som ikke har det bra og være der for dem.

Et av møtepunktene med han før jul var årets mørkeste dag, som han markerte med Røde Kors.

– I dag kan du uten å bli tatt for det politisk, si at «nå går det mot lysere tider»?

– Ja, og jeg kan også si at «nå er vi ved et vendepunkt!»

 Gøran Bohlin / VGStøre delte ut pepperkaker på vegne av Røde Kors, da de markerte overgangen til lysere tider, i en tung tid for mange, blant annet de som går en ensom jul i møte. Foto: Gøran Bohlin / VG
Read Entire Article