Stordalen åpner ølkrig – utfordrer danske giganter

2 weeks ago 6


Kortversjonen

  • Petter A. Stordalen går inn i ølmarkedet med den svenske Spendrup-familien for å utfordre danske aktører som dominerer det norske markedet.
  • Målet er å bli en ledende leverandør av øl og sider i Norge.

– Hva foretrekker du: vin eller øl?

Etter å ha satset på vin i to år og nå skal forsøke å bli øl-konge, er det et nærliggende spørsmål.

– Det er veldig enkelt: Jeg drikker en iskald øl hver dag. Det er det første jeg gjør før middag. Jeg elsker øl.

– Mange øl?

– Nei, den første er så ekstremt mye bedre enn alle andre. Det kan hende jeg tar en til, men da holder det. Skal jeg ha mer, dreier jeg som regel over på tørr hvitvin.

 Helge Mikalsen / VGFar og sønn får seg en øl ved deres eget hotell i Oslo, Sommerro. Foto: Helge Mikalsen / VG

Tapte milliarder

Vi møter Stordalen og sønnen Jakob, som skal være styreleder i det nye selskapet som skal ha ansvaret for ølsatsingen.

Stordalen opplevde under pandemien at inntektene stanset fullstendig opp da Norge ble stengt ned og hotellene sto tomme.

Han erkjenner at det å stå på flere ben er en fordel og en del av den underliggende argumentasjonen.

– Ja, det er alltid en fordel med flere bein å stå på, men vi går inn i dette utifra av vi har stor tro på at vi kan vinne plass i et spennende markedet.

Han legger til:

– Når vi i realiteten fikk næringsforbud under pandemien, så stanset det jo opp på en måte vi aldri kunne forestilt oss. Vi måtte selge eiendommer for nesten seks milliarder kroner. Vi hadde eiendommer for 20 milliarder, så vi hadde kommet oss gjennom, men det er klart at jeg tapte milliarder under pandemien.

 Helge Mikalsen / VGStordalen sørger for å ha flere bein å stå på. Foto: Helge Mikalsen / VG

Samarbeidspartneren på øl fant han i Sverige.

– Vinselskapet fortsetter med uforminsket styrke, men vi går nå sammen om en ny ølsatsning med Spendrup-familien, som er nummer en i Sverige på øl. Vi vil utfordre det norske ølmarkedet som i dag styres av to danskeide aktører. De to alene har en samlet markedsandel på nær 70 prosent av det norske ølmarkedet. Det skal vi gjøre noe med.

De to danske selskapene han viser til er Carlsberg og Royal Unibrew.

 Hanna Johre / VGFå vet nok at det er dansk eierskap som dominerer i øl-hyllene i Norge. De store norske varemerkene er danskeid. Foto: Hanna Johre / VG

Carlsberg eier blant annet Ringnes, Dahls, Frydenlund, Munkholm, 1664, Tuborg, Brooklyn og Pripps.

Royal Unibrew eier blant annet Hansa Borg bryggerier, Nøgne Ø, Heineken, og Faxe.

Stordalen sier at han har blitt kjent med Spendrup-familien gjennom sitt engasjement i Sverige innen hotell og uteliv.

Flere detaljer her:

Den nye satsingen har fått navnet Pinnacle Brands AS, et samarbeid mellom Stordalens Strawberry Equities, som største eier, og det familiedrevne selskapet Spendrups. De øvrige eierne i Pinnacle Brands AS er Torgeir Silseth (sjefen i Strawberry), forretningsmannen og Stordalen-rådgiver Jonas Forsang og daglig leder i det nye selskapet, Stein-Erik Helverschou-Treverket.

– Hvor smart er det å gå inn i et marked hvor to aktører er så ledende?

– Vi vet det blir tøft, men vi har sett på dette en stund. Vi var avhengige av å få med noen som har stor kapasitet med skikkelige kvalitetsprodukter og et bredt utvalg. Når Sveriges største ølprodusent sa ja, da visste vi at vi hadde en perfekt match, sier Stordalen.

Forklaring på noen uttrykk i denne saken:

Hegemoni

Når selskap/gruppe har mye makt og kontroll over andre, i dette tilfelle; ølmarkedet i Norge.

Markedsandel

Hvor stor del av et marked et selskap eller en vare har, målt i prosent.

Børsnoterte

Selskaper som har sine aksjer til salgs på en børs, hvor hvem som helst kan kjøpe og selge dem.

Næringsforbud

En situasjon der myndighetene forbyr visse typer næringsvirksomhet, ofte av helsemessige eller sikkerhetsmessige årsaker, som under pandemien da blant annet utesteder måtte stenge.

Konkurransedyktige priser

Priser som er satt slik at de kan konkurrere med, eller være bedre enn, det andre tilbyr i markedet.

Litt mer breialt og gøyalt sier han det slik:

– Om jeg tror at dette kommer til å bli lett? Nei. Om jeg tror det er mulig å tjene mye penger på dette: Nei. Men gøy kommer det til å bli.

Han legger til:

– Mange sa at vi ikke ville klare å komme oss inn i vinmarkedet. Nå omsetter vi for over 300 millioner etter at vi gikk inn i vin for to år siden.

Han sier at de vil inn i landets dagligvarebutikker og landets utsteder, hvor målet er å bli «en av de ledende leverandørene av øl og sider».

 Helge Mikalsen / VGSønnen Jakob får ansvar for øl-satsningen. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Liten rebell

– Når to danske bryggerier har nær 70 prosent av ølmarkedet, er det spennende å forsøke å rokke litt ved det. Vi blir nok en liten rebell i et veldig satt marked, men med tid har vi ambisjoner om å bli en av de ledende aktørene, sier Jakob Stordalen.

Faren mener de har en annen upside:

– Vi er ikke børsnoterte og trenger ikke levere fra første eller andre kvartal. Vi har penger, erfaring og evighetens perspektiv.

Fredrik Spendrup, styremedlem i Spendrupfamiliens eierselskap, Spendrup Holding, Han fremholder at de ser på «dette som en milepæl» i familieselskapets historie, «hvor vi for alvor går inn i det norske markedet».

Bilde av Fredrik Spendrup.Fredrik Spendrup.

– Og når vi først gjør det, kunne vi ikke hatt en bedre partner enn Strawberry Equities. Vi er utrolig imponert over hva de allerede har fått til innen vinbransjen, og ser frem mot å få være med på reisen videre innen øl og andre drikkevarer.

Read Entire Article