Storbank: Kronen vil styrke seg mot euroen

1 month ago 13


Britiske HSBC mener Norges Banks tilbakeholdenhet med rentekutt vil sende kronen oppover innen slutten av året.

HSBC spår at du vil få kjøpt en euro for 11,6 kroner innen slutten av året. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter rentemøtet i Norges Bank torsdag, anslår HSBC at en euro vil være verdt rundt 11,6 kroner innen utgangen av året, og 11,4 kroner innen slutten av 2025.

I skrivende stund koster euroen 11,72 kroner.

Norges Bank holdt i dag renten uendret på 4,5 prosent, der den trolig vil ligge ut året. De viste til at kronen hadde svekket seg siden forrige rapport, samtidig som dollaren har styrket seg.

– En slik holdning støtter opp om kronen, og vi tror også det er viktig å ikke glemme andre faktorer som driver ned euroen mot kronen. Norges Bank kjøper inn mindre utenlandsk valuta, og vurderer innkjøp av norske kroner, skriver valutastrateg Charlotte Ong i HSBC i et notat.

Les også

Hvorfor kan ikke vi, når alle andre kan?

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde i dag at styringsrenten holdes uendret, sannsynligvis ut året. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kronen slår tilbake

Kronen slår nå tilbake etter at den svekket seg kraftig mot dollar da Donald Trump vant valget. Torsdag, etter Norges Banks rentebeslutning, styrker kronen seg med to prosent mot den amerikanske valutaen.

Kronen har dermed sin sterkeste dag målt mot dollar siden 14. desember i fjor, da den norske valutaen styrket seg med 2,49 prosent.

Målt mot euroen styrker kronen seg med 1,5 prosent torsdag, mens den styrker seg med 0,8 prosent mot den svenske kronen.

Generell svekkelse

Siden mars i år har kronekursen vippet mellom 11,1 og 12,0 kroner mot euroen.

Kronen opp mot dollaren har også variert mye, fra en kurs på mellom 10,1 kroner i desember i fjor, til over 11,0 i april, juli og november.

Generelt har det vært en betydelig svekkelse sammenlignet med tidligere år. I 2021 og 2022 kunne man kjøpe en euro for nærmere 10 kroner, og en dollar for nærmere 8,5 kroner.

Etter det amerikanske valget kostet en amerikansk dollar på det meste 11,16 kroner. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets påpekte imidlertid overfor E24 at dette gjaldt de fleste andre valutaer også.

– Vi har svekket oss mot dollar, men det har alle gjort. I sum så har kronen blitt litt svakere, men det er kun mot dollar vi har svekket oss. Vi er ikke veldig annerledes enn der vi var i går, nesten helt likt, sa han.

HSBC tror også den svenske kronen vil styrke seg fremover. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Tror på sterkere svensk krone

I Sverige besluttet Riksbanken å senke renten for fjerde gang i år, med et dobbeltkutt. Dermed er den svenske styringsrenten 1,75 prosentpoeng lavere enn i Norge, på 2,75 prosent.

Og Riksbanken gjentar også denne gangen at det kan komme flere kutt i desember og i første halvår av 2025.

HSBC tror likevel på at den svenske kronen vil styrke seg mot euroen.

– Vi tror ikke Riksbankens renteplan, selv en akselerert versjon av den, nødvendigvis vil være negativ for den svenske kronen. Vi tror markedets fokus beveger seg fra de negative sidene ved rentekutt til de positive effektene på Sveriges vekstutsikter, skriver valutastrateg Ong i et notat om den svenske kronen.

HSBC spår at euroen vil være verdt 11,3 svenske kroner mot slutten av året.

– Enhver forbedring av vekstdata vil være viktig i denne sammenhengen, skriver Ong.

Mysterium

Det er stor uenighet om hvilke faktorer som påvirker kronekursen mest. I september skrev The Economist at «Norges svake kronekurs er et mysterium».

Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn og Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning er blant dem som har tatt til orde for en kronekommisjon for å komme til bunns i faktorene som påvirker kronen.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) har bedt om at en egen kommisjon skal granske årsakene bak den svake kronen. Foto: Thomas Fure / NTB

Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets sa i oktober til E24 at kronesvekkelsen de siste årene må sees i lys av oljeprisfallet i 2014. I tillegg kunne Norge nyte av å ha egen valuta da det var usikkerhet knyttet til euroen i kjølvannet av eurokrisen.

– Nå skiller vi oss ikke like mye fra andre økonomier, og er blitt mindre interessante i et globalt perspektiv, sa Cekov.

De fleste eksperter enes likevel om at valutakurs og rentenivået henger tett sammen.

– Pengepolitikken er en funksjon av kronekursen, sa valutaanalytiker Tor Vollaløkken til E24 i forkant av rentemøtet i september.

Read Entire Article