Stor usikkerhet om norsk Trump-effekt

1 month ago 14


Økonomer frykter høyere prisvekst og renter. Men foreløpig er det «umulig» å regne på effekten av Trumps varslede tollgrep.

Økonomer er usikre på om Trump vil gjøre alvor av økte tollsatser. Foto: Andrew Harnik / Ap

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter at Donald Trump vant valget tror både markedet og økonomer at prisveksten vil stige, og at rentene vil holde seg høyere lengre.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, trekker i hovedsak frem fire momenter i Trumps varslede politikk som forklaring:

  • Økte tollsatser globalt som direkte vil føre til økte priser
  • Strengere innvandringspolitikk
  • Skattekutt
  • Økt statsfinansiert underskudd

– Økte tollsatser og strengere innvandringspolitikk antas å være direkte inflasjonsdrivende, sier han.

Marius Gonsholt Hov

Sjeføkonom i Handelsbanken

Med en strengere innvandringspolitikk er det ventet at det vil bli mindre tilgjengelig arbeidskraft, noe som kan presse opp lønningene, og dermed prisveksten.

Det store spørsmålet er imidlertid om Trump vil gjøre alvor av de varslede økningene i tollsatsene. Han har sagt at han vil innføre opptil 20 prosent toll på alle importerte varer.

– Du vet ikke hva som er forhandlingsutspill, og hva som blir realiteten, sier Hov, som mener markedene er særlig opptatt av skatte- og handelspolitikken.

Les på E24+

Slik bør du investere etter Trump-seieren: – Hold hodet kaldt

Stor usikkerhet

Å regne på hvordan norsk økonomi vil påvirkes direkte av økte tollsatser er egentlig «ikke mulig» slik situasjonen er nå, ifølge sjeføkonomen. Det er fortsatt usikkert hvor mye Trump vil heve dem med, og om han vil gjøre det i det hele tatt.

– Først får vi se hva resultatene blir, også kan man eventuelt begynne å regne litt ut fra det. Det er mulig å se på handelsstrømmer mellom Norge og USA, sier Hov.

Selv har han ikke gjort noen endringer i prognosene etter valget. Handelsbanken venter at det første rentekuttet i Norge kommer i mars, og totalt fire kutt i 2025. Det samme priser også markedet inn.

– Rent fundamentalt så har ikke vi noe nytt syn på renteutsiktene her hjemme.

Hov trekker likevel frem den internasjonale renteutviklingen som en risiko, og sier den er viktig for Norges Bank. Den amerikanske tiåringen, som gir en indikasjon på forventet rentenivå fremover, steg markant da Trump ble valgt som president.

Sara Midtgaard i Nordea Markets venter på sin side to kutt i første halvdel av 2025, med det første i mars.

Sara Midtgaard

Senior makro- og valutastrateg i Nordea Markets

Hun trekker frem Trumps varslede tollsats som spesielt viktig.

– Den påvirker prisveksten direkte. Da tror vi det blir mer krevende for Fed å fortsette kutt-prosessen som de nå har satt i gang. Derfor tror vi ikke det blir kutt i andre halvår. Hverken i USA eller Norge.

Hun sier at det også er en risiko for at det kun blir ett kutt her hjemme, men understreker at det er stor usikkerhet knyttet til prognosene.

– Det er særlig mye usikkerhet i den tiden vi lever i nå. Både fordi vi ikke vet hva Trump faktisk kommer til å gjennomføre av politikk, men vi vet heller ikke hvordan andre land responderer på den politikken, sier hun.

Likevel tror hun at markedene kan ha undervurdert Trump.

– Jeg tror nok at markedene har prøvd å ta hensyn til inflasjonsimpulsene av Trumps politikk delvis, men ikke helt. Så jeg tror det nok blir en korreksjon der, i løpet av det neste halvåret, sier hun.

Frykter handelskrig

Dersom Trump innfører høye importtariffer og dette utløser mottiltak fra EU og Kina, kan det svekke verdensøkonomien og løfte inflasjonen, skriver Christian Lie i Formue.

Christian Lie

Sjefstrateg i Formue

– Det man ser i finansmarkedene nå er at markedene ser større sannsynlighet for at inflasjonen kan komme tilbake, eller redusere flere kutt fra Fed. Markedene priser inn høyere langsiktig rentenivå alt annet likt.

Han mener at en «full blown trumponomics» vil kunne være positivt for amerikanske økonomi, og ikke fullt så positiv for norsk økonomi og global økonomi.

– Trump er ekstremt transaksjonsorientert. Det er vanskelig å skille mellom skremselsutspill og hva som er faktisk politikk. Det eneste som er sikkert er at verden har blitt mer usikker, sier han.

Read Entire Article