Stor Syden-pågang: – Fortsatt dyrt å være nordmann

2 days ago 10


Kortversjonen

  • Dropper du fjellet i påsken? Det er fortsatt ledige sydenturer.
  • Gran Canaria er mest populær, tett fulgt av Kreta. Thailand og Tunisia er eksotiske alternativer.
  • Økonon gir reise- og valutatips til de reiseystne.

Snart er det tid for å nyte sola – enten det er i hytteveggen eller under en parasoll.

Og mens vi venter på rentekutt, lønnsoppgjør og hvetemel til under 30 kroner kiloen, kan det jo kanskje være fristende med en liten utenlandstur.

VG har snakket med reisebyråer og en valutaekspert, og samlet deres heteste tips for deg som drømmer om litt ekte sydensol.

Selv om de klassiske charterflyene er i ferd med å fylles opp, er det fortsatt håp for dem som lengter etter sand mellom tærne.

Granca, Granca, Granca!

Gran Canaria troner på toppen som det desidert mest populære reisemålet, tett fulgt av Tenerife og Lanzarote.

Men ifølge Apollo har den greske øya Kreta for første gang kapret annenplassen foran de spanske «konkurrentene» Tenerife og Fuerteventura.

 Mona Langset / VGGran Canaria er fortsatt nordmenns solkjære favoritt. Foto: Mona Langset / VG

Beatriz Rivera i Apollo forteller at alle deres tradisjonelle charterreiser er utsolgt. Men med rutefly kan du fortsatt sikre deg en plass under parasollen.

Bilde av Beatriz RiveraBeatriz Rivera

Kommunikasjonssjef, Apollo

I stedet for de klassiske Syden-favorittene trekker hun frem et mer uventet tips – nemlig Tunisia i Nord-Afrika.

– Det er et rimelig strandparadis med massevis av historie, deilig mat og kulturelle severdigheter – og sjansen er stor for at naboen ikke har vært der ennå, sier Rivera.

Hvilket reisemål frister mest i påskeferien?aSyden!bStorby, shopping og kafé!cPåsken skal selvfølgelig tilbringes på fjellet.dIngen! Jeg vil heller være hjemme.

Eksotiske alternativer

Selv om Kanariøyene fortsatt troner på toppen av salgslistene, er bildet annerledes når man ser på hvilke destinasjoner som øker mest i popularitet.

– Thailand er ekstremt populært i år. Vi har solgt over ti ganger flere reiser dit sammenlignet med fjorårets påske, sier Anne Mørk-Løwengreen i TUI.

Bilde av Anne Mørk-LøwengreenAnne Mørk-Løwengreen

Kommunikasjonssjef, TUI Norge

Hun tror økningen blant annet kan skyldes den nye sesongen av TV-serien «The White Lotus», som er spilt inn i nettopp Thailand.

Men det handler ikke bare om TV-glam og tropisk vibe. Økonomien spiller også en stor rolle når nordmenn velger reisemål, ifølge Mørk-Løwengreen.

– Nordmenn får mye mer igjen for hver krone i Thailand, med gunstig valuta og et mye lavere prisnivå enn på Kanariøyene. Flyturen koster noe mer, men mat, drikke, shopping, opplevelser og aktiviteter koster mye mindre.

Hva koster det?

VG har gjort en uformell sjekk av hva du kan få for pengene i påsken, for en familie med to voksne og to små, med fly og hotell inkludert.

  • Drømmer du om greske strender og blått hav? En uke i Kato Salos på Kreta koster fra 16.300 kroner.
 Ingrid Bjørndal Farestvedt / VGFoto: Ingrid Bjørndal Farestvedt / VG
  • Dersom du vil føle deg som kongen av Mallorca, kan du reise til Puerto Pollensa. En ukes ferie for en familie på fire starter på 22.500 kroner.
  • Føles én uke i solen litt snaut? Da kan du strekke påskeferien til ni deilige dager i Alanya. Her starter prisene på rundt 24.000 kroner.

Men hva sier økonomen?

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen, der han har hovedansvar for overvåkning av makroøkonomi i inn- og utland.

Å gi råd til reiselystne nordmenn nå er vanskelig, og selv med sine 35 fartsår innen finans sier han at rådene om valuta må tas med et haaaav av salt «i disse tider».

Årsaken? Den ustabile internasjonale situasjonen.

– Torsdag og fredag forrige uke falt den norske kronen med femti øre mot dollar og euro. Det har nesten aldri skjedd før, og handler om markedsuroen og tollsatsene til USA, forklarer Andreassen.

Likevel prøver han seg på noen lure «reisehacks»:

Ettersom dollaren er ned litt ned i år, og noen av ulike grunner har avbestilt eller utsatt planlagte USA-turer, kan det hende man får gode tilbud på reiser til for eksempel New York. Det vil hvert fall være billigere i år enn i påsken i fjor, forteller han.

Bilde av Jan Gustav AndreaasenJan Gustav Andreaasen

Sjeføkonom i Eika Gruppen

Han påpeker også at siden påsken i år er sen, vil det være varme temperaturer i europeiske land og storbyer. Her vil euroen fremdeles være nokså høy, men ikke noe verre enn det den var i fjor.

For de europeiske reisemålene har han ett hett tips:

– Alltid gang med tolv når det gjelder euro, så unngår du å gå på en smell.

Når det gjelder dollar bør man gange med elleve.

– Så fortsatt dyrt å være nordmann i utlandet?

– Ja. Selv om dollaren er svakere er det fortsatt dyrt.

Oversikt fra Norges bank over kronekursen for euro og dollar siste året:

NOK PR. 1 EUR. Dagskurs: 4. april 2025 Foto: Skjermdump, Norges bank

På spørsmål om når det blir billigere å være nordmann i utlandet, og når den norske krona skal oppover, sier Andreassen at den internasjonale situasjonen må roe seg først.

Men så:

– Jeg har tidligere spådd dollaren til ni kroner. Dét har også den amerikanske investerings- og finansinstutsjonen Goldman Sachs gjort nå, sier han fornøyd.

Resonnementet er at verden går inn i en lavkonjuktur, mens det går bra i Norge. Dette kan gi oss en sterkere krone fordi vi har sterkere renter enn i utlandet, og fordi vi trekker sparepengene våre hjem når det er uro ute i verden.

Med andre ord: USA går dårlig mens Norge går bra, noe som kan føre til 10–15 prosent styrking av kronen.

Når dette vil skje, syns han er vanskelig å spå. Men at påsken 2026 vil være bedre for de reiselystne, er han ganske sikker på.

– Men det er enorme bevegelser i markedet, så alt kan skje!

Selv skal han være hjemme og pusse opp i påsken.

Tips meg

Mathilde Nordskog Sigurdsen

Bilde av Mathilde Nordskog Sigurdsen

Journalist

Jobber hovedsakelig med videojournalistikk. Sett eller hørt noe spennende fra inn- eller utland som du vil tipse meg om? Ikke nøl med å ta kontakt!

Read Entire Article