Stoltenberg: – Toll gjør oss alle fattigere

4 weeks ago 13


USA hevder Norge har et handelsoverskudd på flere milliarder kroner. SSB sier det motsatte.

Finansminister Jens Stoltenberg har snakket mye med pressen i dagene før og etter Donald Trump annonserte sin tollplan. Her er han utenfor finansdepartementet torsdag 3. april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Det er dessverre slik at internasjonal handelsstatistikk spriker mer enn man skulle ønske, sier Jens Stoltenberg.

E24 møter han på Arbeiderpartiet landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Det er under ett døgn siden USA innførte inngripende toller mot svært mange land.

Norske varer får 16 prosent toll.

Dette er blant annet basert på at amerikanerne mener at USA har et handelsunderskudd handelsunderskudd Handelsunderskudd oppstår når et land importerer mer enn det eksporterermed USA på rundt 21 milliarder kroner. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser derimot at USA hadde et handelsoverskudd handelsoverskudd Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importenmot Norge på 20 milliarder kroner.

At det amerikanske og norske regnestykket er så forskjellig, skyldes ofte at import registreres bedre enn eksport, forklarer Stoltenberg. Importerte varer skal ofte ilegges avgifter og moms og registreres derfor nøyaktig.

– Eksporterte varer skal kanskje innom en annen internasjonal havn, også får man ikke registrert hvor den varen eller tjenesten havner, sier Stoltenberg.

– Vil du forsøke å sette deg ned med Trump og gå gjennom regnestykket?

– I eventuelle samtaler med amerikanerne vil vi selvfølgelig vise frem de norske tallene og argumentere for at de også er en viktig del av bildet, sier han.

E24 snakker med Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiet landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Jørgen Indrøy Strømsnes /E24

Han føler seg trygg på at Norge har en ganske balansert handel med USA.

– Når USAs statistikk viser at de har et lite handelsunderskudd og vår statistikk viser det motsatte, så viser det at det er ganske balansert, sier han.

Stoltenberg sier til pressen at han vil forsøke å snakke om toll med amerikanske myndigheter på neste G20-møte. Han skal også til Washington for å snakke med den amerikanske finansministeren.

Et utbredt problem

Og det er ikke bare mellom USA og Norge det er ulike tall. At det er sprik mellom ulike lands handelstatistikk er et utbredt problem.

– Man burde fått bedre handelsstatistikk generelt, for det er synd at man har såpass stor tallsprik på et så vitig område, sier han.

Men Stoltenberg understreker at uavhengig av om man tror det er et handelsoverskudd eller handelsunderskudd, så er toll en dårlig idé.

Toll gjør ting dyrere, toll øker kostnader og bidrar til at man ikke produserer varer der det er best og billigst, men der det er lavest toll, ramser han opp.

– Toll gjør oss alle fattigere, sier han.

Les på E24+

Trumps ville regnestykker om toll

Han mener det er viktig at gevinsten med handel fordeles rettferdig internt i et land.

– Det er ikke noe automatikk i at dersom et land blir rikt på handel, at det kommer alle tilgode. Noe av det sinnet mot handel som du finner i USA, speiler at gevinsten av handel ikke har vært fordelt rettferdig, sier han.

Stoltenberg sier det finnes flere eksempler på at handel har ført til at deler av næringslivet har kommet i en vanskelig situajson. For eksempel hvis virksomheter taper mot importerte varer og tjenester.

– Det er stor sammenheng mellom fordelingspolitikk og handelspolitikk, sier han.

Ulike regnestykker

Det har vært full forvirring om tollsatser torsdag.

Først ble det meldt at Norge fikk en sats på 15 prosent. Deretter fortalte næringsminister Cicile Myrseth (Ap) toppledere under et krisemøte at den reelle satsen var på 16 prosent.

Les også

Derfor fikk Norge 16 prosent gjengjeldelsestoll

USAs regnestykker er basert på at landet importerte varer verdt 6,6 milliarder dollar fra Norge, ifølge det statlige US Census Bureau.

I samme periode eksporterte USA varer verdt 4,6 milliarder dollar.

Det totale handelsunderskuddet for USA er i underkant av 2 milliarder dollar.

2 milliarder dollar delt på 6,6 milliarder dollar i importerte varer blir 30,25 prosent.

Delt på to blir tollsatsen 15,12 prosent.

Ifølge et vedlegg til Trumps presidentordre, er tollsatsen for Norge 16 prosent, noe som tyder på at amerikanske myndigheter har rundet opp til nærmeste hele tall.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) bekrefter torsdag at det er 16 prosent tollsats som gjelder for Norge.

Tallene for import og eksport varierer fra ulike land og regnemåter. Ifølge SSB eksporterte Norge varer verdt 61,8 milliarder kroner til USA.

Read Entire Article