Finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på kveldens Trump-tariffer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Donald Trump legger frem sin tariffplan klokken 22 i kveld norsk tid. Presidenten selv har allerede varslet at dette vil ramme alle land.
– Vi har ingen sikker informasjon på hva som kommer. Det har vært mange rykter og rapporter, men nå må vi bare avvente. Vi må være forberedt på at det kan bli omfattende tolltiltak og høye satser, sier Stoltenberg til E24, på vei ut av Dagsnytt 18-studioet på Marienlyst.
Det er ventet at Trump innfører 25 prosent toll på biler, mens det er varslet toll på legemidler og databrikker. Han har også varslet «gjensidige tollsatser». Det kan også innebære at han vil speile tollsatsene andre land har mot USA.
– Hva tenker du om at Trump kaller dette for «frigjøringsdagen»?
– Presidenten er en politiker som bruker andre ord og uttrykk enn andre. Om det kommer massive tolltiltak, så er dette en dag som tar verden i feil retning. Dette har vært USAs politikk i flere tiår. Vi må tilbake til mellomkrigstiden for å finne lignende tollsatser. Under USAs ledelse etter andre verdenskrig, har tollsatsene blitt bygget ned og tjent oss alle vel.
Ifølge Washington Posts kilder tirsdag har byråkratene i Det hvite hus utarbeidet et forslag om å innføre toll på omtrent 20 prosent på det meste av import til USA.
– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil ha for Norge, også fordi vår eksport til USA er begrenset. Det er ringvirkningene som kan ha like så stor betydning, sier Stoltenberg.
– Vil øke kostnader
Om lag åtte prosent av norsk fastlandseksport går til USA. Sjømat, særlig laks, samt råolje og bensin, er utsatte varer. Til sammen står disse for 40 prosent av direkteeksporten Norge har til USA.
Også EU gjør seg klare til å slå tilbake. Det er noe Stoltenberg tror kan få konsekvenser for Norge.
– Det avhenger av hvordan EU reagerer. Om de iverksetter beskyttelsestiltak og om vi kommer på innsiden av dette. Spørsmålet er også hvordan dette slår ut i hele verdensøkonomien. En tollkrig mellom de store vil øke kostnader og prisstigning, samtidig som det bremser veksten. Det vil påvirke Norge.
– Vet du hvordan EU forbereder seg nå de siste timene?
– De er veldig samkjørte, men venter også på de endelige offentliggjøringene. De forbereder seg på sine tiltak.
Stoltenberg trakk tirsdag frem tre sentrale grep regjeringen står fast ved under et intervju med E24:
- Holde fast ved EØS-avtalen og innføre EU-direktiver i raskere tempo
- Løpende samtaler med beslutningstagere i EU-kommisjonen.
- Holde orden på norsk økonomi.
Pressesekretær Karoline Leavitt i Det hvite hus sa i går at tariffene skal innføres med en gang.
– Bør Norge og EU puste med magen, eller svare umiddelbart?
– Først må vi se hva som kommer. Så får vi vurdere hvordan man reagerer, sier Stoltenberg, som selv skal se Trumps pressekonferanse på TV – men som har folk som jobber for seg.