Stoltenberg advarer mot vedvarende grønne subsidier

5 hours ago 2


Finansministeren støtter regjeringens havvind-satsing, men mener kraftpolitikken ikke kan baseres på subsidier.

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap), her på Finansnæringens dag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Jens Stoltenbergs havvind-uttalelser til DN har møtt kraftig kritikk.

Finansministeren har stilt seg tvilende til om havvind blir lønnsomt og advart mot statens vilje til å subsidiere energiformen videre.

På spørsmål om det har vært meningen å skape splid om Norges havvind-satsing, er Stoltenberg klar på at allerede kunngjorte prosjekter står støtt.

– Vi skal selvsagt gjennomføre de prosjektene som allerede er her varslet og enighet om. Men vi kan ikke basere norsk kraftpolitikk over tid på varige subsidier til kraftutbygging, sier han til E24.

– Kraftproduksjon skal jo være en inntektskilde for samfunnet, og ikke en utgiftspost.

Stoltenberg mener likevel det var riktig av regjeringen å støtte havvind i en oppstartsfase for å få til energiutvikling. Han viser selv til karbonfangst- og lagringkarbonfangst- og lagringTeknologi som fanger opp og lagrer karbondioksid (CO₂) utslipp for å redusere klimagassutslipp., som han ivrig støttet i oppstartsfasen.

– Men over tid, som en varig ordning, kan vi ikke basere det på subsidier til prosjekter som ikke er lønnsomme uten statlig støtte.

Les også

NVE-sjefen: – Havvind i Norge er ikke lønnsomt

Gir Støre havvind-støtte

Forrige uke varslet forretningsmannen Kjell Inge Røkke store endringer i Aker-konsernets grønne satsinger. I et aksjonærbrev skrev Røkke at havvind ikke lenger er av interesse.

– Jeg føler meg personlig dum, skrev Røkke i brevet.

Yngve Slyngstad, tidligere oljefondssjef og nå styreleder for Aker-satsingen Industry Capital Partners, har kritisert regjeringens satsing på havvind og uttalt til E24 at den kunne vært lønnsom, dersom den var gjort annerledes.

Dette ved å blant annet ved å legge kabler til Europa og selge strømmen der, og ikke bare føre strømmen til Norge.

På spørsmål om Stoltenberg skulle ønske at regjeringen hadde gjort ting annerledes når det gjelder havvindssatsingen, svarer han nei.

– Jeg støtter det som nå gjøres. Det er viktig i en oppstartsfase. Men jeg er også sikker på at det grønne skiftet ikke kan finansieres med statlige midler over tid.

Regjeringen har tidligere lovet 23 milliarder kroner til bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø 2. Den har også planer om å støtte flytende havvind i Utsira Nord med inntil 35 milliarder.

Les også

Blar opp 58 mrd. for havvind – kunne vært gratis

Kommer til å subsidiere nye satsinger igjen

Torsdag la Stoltenberg frem revidert statsbudsjett med tidenes høyeste oljepengebruk.

Finansministeren understreker at staten må bruke penger på de tingene som bare staten kan betale for, som helse, forsvar og omsorg.

– Og der er det store økende behov i årene som kommer fremover.

– Hva med klimamålene, er ikke det like viktig?

– Jo. Vi skal bruke penger over statsbudsjettet til å nå klimamålene. Til forskning, utvikling og på ulike tiltak. Det finnes ulike støtteordninger. Men de store investeringene i fornybar kraft, i grønn industri, det må finansieres med private midler.

– Og så er det vår oppgave å tilrettelegge for at det blir lønnsomt. Det viktigste virkemiddelet regjeringen har, er å få satt en pris på forurensing.

CO2-avgift og kvoter

Stoltenberg mener regjeringen er godt i gang med opptrappingen av den såkalte CO₂-avgiftenCO₂-avgiftenEn avgift på utslipp av karbondioksid, ment å redusere klimagassutslipp ved å gjøre det dyrere å forurense.. Ellers fungerer EUs kvotesystemEUs kvotesystemEt system der bedrifter må kjøpe kvoter for å kunne slippe ut en viss mengde klimagasser, med mål om å redusere totale utslipp. godt, sier han.

– EUs kvotesystem, som Norge er en del av, har hatt stor betydning for at det nå investeres betydelig i sol og vind i hele Europa.

Men det investeres ikke stort i Norge?

– Vel, vi får fornybar energi inn i Norge. Men Norge er en litt annen situasjon. I Europa har kullkraft blitt ulønnsomt på grunn av høye CO₂-priser.

Stoltenberg understreker at regjeringen vil fortsette å støtte opp under enkelte typer teknologier i årene fremover for å sette fart på det grønne skiftet.

– Vi trenger noe støtte i oppstartsperioder. Det har vi gjort før, og det kommer til å gjøre igjen.

Read Entire Article