Stoltenberg advarer mot økonmisk storm

1 day ago 5


Regjeringen forbereder seg på økonomisk storm. Tre grep skal sørge for at Norge rammes minst mulig.

Næringsminister Cecilie Myrseth, statsminister Jonas Gahr Støre og  finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på mer økonomisk usikkerhet. Foto: Siv Dolmen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Denne uken blir helt avgjørende, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsministeren har tatt med seg finansminister Jens Stoltenberg og næringsminister Cecilie Myrseth for å svare på spørsmål om toll.

Onsdag er det meldt om nye tollsatser fra USAs president, og EU gjør seg klare til å slå tilbake.

Siden starten av januar har statsrådene jobbet tett for å sikre Norges interesser i utlandet. Frykten for trippelskvistrippelskvisAt Norge først rammes av tollbarrierene som USA setter opp, så av mottiltak EU setter opp, og deretter av veksten generelt i verdensøkonomien med høy inflasjon og lave investeringer er reell, sier de.

Stoltenberg trekker frem tre sentrale grep regjeringen står fast ved:

  • Holde fast ved EØS-avtalen og innføre EU-direktiver i raskere tempo
  • Løpende samtaler med beslutningstakere i EU-kommisjonen.
  • Holde orden på norsk økonomi.

– Det kan bli en økonomisk storm der ute. Vi vet ikke hvor stor den blir eller akkurat hva som kommer til å skje. Men det vil bli usikkerhet og tilbakeslag, sier Stoltenberg.

Vil slå inn i norsk økonomi

Om lag åtte prosent av norsk fastlandseksport går til USA. Sjømat, særlig laks, samt råolje og bensin, er utsatte varer. Til sammen står disse for 40 prosent av direkteeksporten Norge har til USA.

Finansministeren sier det er hardt å håndtere all usikkerheten. Han drar frem et ark med to grafer og tittelen «En ny verdensorden».

Den første viser effektiv toll på import til USA, den andre handel i varer og tjenester målt mot globalt BNP. Mens den første grafen faller nedover, har den andre gått kraftig opp.

– Dette viser litt av det vi har snakket om, ikke sant? sier Stoltenberg.

– Toll har gått ned i verden, mens verdenshandelen har gått opp. Og det er knapt noe land i verden som har tjent mer på den utviklingen enn Norge, sier han.

Finansminister Jens Stoltenberg mener Norge særlig er utsatt for tollkrig. Foto: Siv Dolmen / E24

– Dersom verdenshandelen går tilbake, vil det slå inn i norsk økonomi.

Stoltenberg sier norske eksportbedrifter vil kunne oppleve at prisene presses ned og at eksportvolumer blir lavere.

– Vi hadde tollsatser i 2018. Den store forskjellen nå er at det varsles mye bredere. Nær sagt alle varer, mot alle land, og vesentlig høyere satser.

Inne med EU

For å komme på «innsiden» av en eventuell europeisk beskyttelsestoll, prioriteres hyppige besøk til Brussel og EU-land.

Myrseth har nettopp kommet tilbake fra en tur til Frankrike og Stoltenberg reiser til Polen neste uke. Næringsministeren trekker frem at regjeringen akkurat har lagt frem en ny minerallov, som «Europa er opptatt av».

– Er vi inne med EU?

– Vi har god politisk kontakt. Men som jeg har sagt flere ganger de siste månedene, er ikke dette noe vi har krav på, eller rett til, sier Støre.

Næringsminister Cecilie Myrseth har nylig lagt frem en ny minerallov og en fersk industrimelding i tråd med EU-politikk. Foto: Siv Dolmen / E24

På spørsmål om Norges egen tollmur, særlig rundt landbruket, kan skape problemer for oss, er svaret nei. Norge har for eksempel 443 prosent toll på melk og 344 på biff.

– Det er vanlig at man har noen offensive og defensive interesser, sier Myrseth.

– Toll på enkelte matvarer for å sikre egen matforsyning er også beredskap. Det skjer i alle land og er ikke et særegent norsk fenomen. Så det tenker jeg at vi står godt i, sier hun.

Vil ikke bruke gass som pressmiddel

Dersom regjeringen ender opp med å måtte forhandle direkte med USA, mener Støre at Norge har noen gode kort på hånden.

– Vi er en langsiktig og stabil partner for USA. Vi skaper også arbeidsplasser og verdier i USA, sier Støre.

Han viser til store selskaper som Hydro, Kongsberg og Nammo, som alle har produksjon i USA.

– USA har sagt at etter de innfører tollsatser, så vil de forhandle. Det er naturlig at de kommer til å forhandle med de største landene først. Vi kommer nok langt ned på listen.

Statsrådene fyller opp kalenderne med reiser for å fremsnakke norske interesser i utlandet. Her på Arbeiderpartiets kontorer i Oslo. Foto: Siv Dolmen / E24

Samtidig er Norge et av landene med «ganske balansert» handel med USA, ifølge Støre.

– Amerikansk LNGLNGflytende naturgass har jo blitt brukt for eksempel som et pressmiddel. Har dere noen strategi for norsk gass for eksempel?

– Nei. Men jeg mener vi har illustrert betydningen av norsk gass i tre år nå. Og så hører jeg at noen i norsk debatt sier at vi skal bruke gassen til å skaffe oss fordeler med EU. Det mener jeg det er helt feil inngang, sier Støre.

– Det landet som bruker gassen til å oppnå noe, det er jo Russland. Vi skal bruke gassen til å vise at vi er en stabil og forutsigbar leverandør. Det styrker Norges omdømme, sier han.

Read Entire Article