Stjerner, skandaler og kaos

4 weeks ago 10


Det tok bare ett døgn å redde keeperlegenden Katrine Lunde og håndballeventyret Vipers fra konkursen. Nå starter den avgjørende ekstraomgangen.

For er dramaet egentlig over?

På en måte er disse to setningene Vipers oppsummert:

Kvinner som herjer på banen. Og menn som spiller et høyt spill utenfor.

Alt starter i en bydel i Kristiansand.

Foto: Mette Bugge, Aftenposten

Hun skulle bli best i verden.
Men lagvenninnen klarte ikke keeperen å redde.

I 1997 tar en 17-åring bussen de åtte kilometerne fra sentrum og ut til Vågsbygd. I lommen ligger hennes første godtgjørelse som håndballspiller. Bussbilletten er betalt av IK Våg, klubben som fire år senere skal bli til elitesatsingen Vipers Kristiansand.

Katrine Lunde har alltid vært tett bundet til tvillingsøsteren Kristine. De skulle spille i samme klubb fra starten og frem til 2010 – og vinne alle de store håndballtitlene på samme lag.

Inkludert to OL-gull.

 Mette Bugge, AftenpostenFoto: Mette Bugge, Aftenposten

27 år etter bussturen er Katrine Lunde (44) den mest meritterte spilleren i verden.

Nora Mørk. Henny Reistad. Heidi Løke. Den ene norske stjernen etter den andre har vært i Kristiansand, men ingen skinner sterkere enn Katrine Lunde. Sist søndag slukket lyset, da styret i Vipers slo klubben konkurs.

Men dagen etter sto Vipers opp igjen fra idrettens dødsrike.

 Tor Erik Schrøder, NTBFoto: Tor Erik Schrøder, NTB

Katrine Lunde trenger ikke lenger kjøre buss. Denne uken satte hun seg i bilen og kjørte til landslagssamling i Sandefjord.

– Det var en befrielse, sette på musikken og legge vekk telefonen, beskriver hun.

Håndballveteranen har vært med på en heftig karusell de siste månedene.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det starter bare uker før sommer-OL. Lunde bryter ut av Vipers-styret, hvor hun i mars ble valgt inn som nytt medlem.

Midt i fellesferien blinker alle mulige alarmlys i Vipers. Den russiske stjernen Anna Vjakhireva – som skal ha hatt årlige godtgjørelser på rundt fire millioner kroner – blir mot sin vilje solgt til franske Brest for nesten to millioner kroner.

Lunde har vært Vjakhirevas gode venninne helt fra tiden i russiske Rostov–Don. Hun er ikke enig med hva klubben nå foretar seg.

Vipers’ avtroppende styreleder Peter Gitmark bekrefter at Lunde i sommer ikke lenger ønsket å være en del av styret – på grunn av lagvenninnens skjebne.

 Beate Oma Dahle, NTBFoto: Beate Oma Dahle, NTB

– Spillerne mente helt unisont at laget var bedre med Anna. De ville ikke miste henne, sier Gitmark.

– I styrerommet var holdningen at vi ikke hadde råd til å beholde henne. Katrine var tydelig på at hennes viktigste rolle er i spillergruppen. Det var jeg som styreleder helt enig i. Vi ble enige at hun selvfølgelig skulle konsentrere seg om spillergruppen – og tre ut av styret.

Bilde av Peter GitmarkPeter Gitmark

Avtroppende styreleder

– Dette har jeg ingen kommentar til nå, svarer Lunde selv til VG.

Frigjort fra styrevervet i Vipers har kan hun legge alle sine aksjer i landslaget. 10. august lekte hun seg ved OL-ilden i Frankrike:

Keeperen spiller en nesten perfekt finale. Norge tar gullet, og 44-åringen får prisen som turneringens beste.

Tre uker senere taper Vipers sesongstarten for Storhamar, og utover høsten blir det mer trøbbel.

Både på og utenfor banen.

 Javad Parsa, NTBFoto: Javad Parsa, NTB

Katrine Lunde var der i 2001, da sørlandsjentene forandret imaget. Spillerne stilte opp i Terrariet i Dyreparken som byens nye «slanger» – Vipers.

Etter flere år i internasjonale klubber kom Lunde som 37-åring hjem igjen til Kristiansand, med absolutt alle håndballens titler i beltet. Men hun var alt annet enn ferdig. Etter hjemkomsten har Lunde vunnet 20 nasjonale titler og har tre Champions League-triumfer med Vipers.

Men klubbens enorme sportslige suksess står i sterk kontrast til forrige ukes sjokkavsløring:

Vipers trengte 25 millioner kroner for å overleve.

Bjørn S. Delebekk, VG

Det gikk knasende godt for Sørlandschips-gründeren.
Før Vipers-eventyret ble i sprøeste laget.

Terje Marcussen hadde hatt en lang rekke jobber i Kristiansand. Alt fra meteorologi-assistent på Kjevik flyplass til linjedirektør i Color Line – og som mannen bak slagsuksessen Sørlandschips.

Marcussen har også hatt flere roller i fotballklubbene Start, Fløy og Donn.

Sist han var i offentligheten, var det som Start-sjefen som ikke slo på varmekablene før en avgjørende opprykkskamp mot Bryne høsten 2023. Sørlendingenes eliteseriemulighet røk da Fotballforbundet avlyste kampen og ga seieren til bortelaget.

 Tor Erik Schrøder, NTBFoto: Tor Erik Schrøder, NTB

Siden har Terje Marcussen holdt en lav profil. Også under Vipers-krisen de siste ukene.

Til VG velger han nå å åpne opp noe – både om håndballklubben der han gikk inn som daglig leder i 2013 og uenigheten med Morten Jørgensen, mannen som i dag står fremst i redningsaksjonen av Vipers.

For elleve år siden var det også dårlig stilt. Vipers hadde 3,5 millioner i gjeld.

– Det var nesten like ille som i dag. Styret holdt på å gi opp. Det var ekstremt lave sponsorinntekter og få samarbeidspartnere. Kostnadene var høyere enn inntektene, forteller Marcussen om starten som daglig leder i Vipers.

Men allerede året etter gikk klubben i driftsoverskudd og bygde seg sakte opp. Samtidig kapret Marcussen kapret den første store stjernen til Vipers-prosjektet.

I 2014 sa tidligere herrelandslagstrener Gunnar Pettersen ja til en toårskontrakt.

 Trond Reidar Teigen, NTBFoto: Trond Reidar Teigen, NTB

– Det er viktig å få frem at vi var flere som jobbet sammen om dette. Men jeg var en form for bjellesau og bidro til at vi skapte mange gode øyeblikk og en god og lønnsom bedrift. Utgiftene var ikke større enn inntektene, sier Marcussen.

– Vi var fra starten opptatt av ikke å bruke mer penger enn vi hadde. I 2021 hadde vi ti millioner kroner i cash. Mesteparten sto på høyrentekonto.

Gunnar Pettersen sier at han «forguder» Terje Marcussen, som han mener jobbet «dag ut og dag inn» mot sponsormarkedet.

Treneransettelsene traff Vipers også på. Marcussen selv mener at Pettersen (2014–16), Kenneth Gabrielsen (2015–18) og Ole Gustav Gjekstad (2018–23) alle var «ekstremt viktige» for klubbens utvikling.

Så kom Katrine Lunde tilbake for syv år siden. Vipers dyttet et vaklende Larvik ned fra tronen, rivalen de målte seg mot fra starten av.

Siden har Vipers vunnet alt i Norge.

 Mattis Sandblad, VGFoto: Mattis Sandblad, VG

Dagens Vipers-stall består av ti utenlandske og åtte norske spillere. Bare Katrine Lunde og Silje Solberg-Østhassel er fast på landslaget.

Marcussen påpeker at klubben tidligere tjente stort på kompensasjonen for mesterskapsdeltagelse fra Norges Håndballforbund, det europeiske og internasjonale håndballforbundet.

– Det var viktig for oss å dyrke frem norske spillere, sier Marcussen.

Da Norge vant EM-gull i 2020, var syv av spillerne i troppen fra Vipers.

– Å ha norske spillere i EM, VM og OL ga klubben flere millioner kroner hvert år. Vi fikk flere hundre tusen kroner for hver spiller vi hadde med i mesterskap for Norge. Det var gull og grønne skoger for oss, sier den tidligere lederen.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Økonomisk sett var det nesten mer viktig å ha med spillere i mesterskap enn å gjøre det bra i Champions League. Klubben får kanskje to millioner for å vinne turneringen, men spillerbonuser og reelle utgifter med charterfly tar mye, og da er det ikke mye igjen til klubbkassen.

Marcussen kaller Vipers-kaoset «ekstremt trist» og ønsker ikke å dypt inn på årsakene – men sier:

– Sponsormidlene har redusert seg dramatisk, samtidig som kostnadene – les lønningene – har eskalert. Jeg synes skoen trykker der.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

Marcussen understreker at han ikke ønsker å fremstå som etterpåklok, og at det kan være forhold i Vipers han ikke kjenner til.

– Hva skjedde da du sluttet?

– Jeg hadde vært der i åtte år. Jeg vurderte egentlig å gi meg allerede i 2019, men valgte å bli med videre fordi det var spennende om vi kunne vinne Champions League. Det er ikke noen grunn til å legge skjul på at det ble en uenighet mellom meg og Morten Jørgensen, svarer han.

– Dermed valgte jeg å slutte i begynnelsen av 2021, noen få måneder før Vipers vant Champions League.

– Hva handlet uenigheten med Jørgensen om?

– Jeg har ikke lyst til å gå noe mer inn på det. Men det var en uenighet med styret, svarer Marcussen.

– Og Morten i særdeleshet.

Foto: Jim Rune Bjorvand, Fædrelandsvennen

Avholdsmannen skal ha byens beste vin­kjeller.
Ikke alle skåler for rollen hans i klubben.

Forretningsmannen fra Ulsteinvik har vært investor, styremedlem, frivillig, økonomiansvarlig og spillerlogistikkansvarlig. Morten Jørgensen har betalt for flere av stjernene i Vipers, som for eksempel deler av lønnen til Nora Mørk.

Han forhandlet også avtalen da verdensstjernen Anna Vjakhireva kom til Sørlandet.

Det har kommet frem at hun kostet Vipers rundt fire millioner kroner i året – inkludert skatt, arbeidsgiveravgift og fri leilighet.

I tillegg var avtalen slik at hun kunne handle «gratis» på Rema 1000. Klubben betalte lønnen hennes netto – og i euro. Det første vil si at skattekortet til russeren ikke styrte hennes månedlige utbetaling. Den skulle alltid være på 13.000 euro, har styreleder Petter Gitmark fortalt Fædrelandsvennen.

Overfor VG bekrefter Gitmark at flere enn Vjakhireva hadde avtalefestet at lønnen ble utbetalt i EUs fellesvaluta. Den svekkede norske kronen førte til at klubben røk på en valutasmell på 2,5 millioner i første halvår av 2024.

At lønnen var avtalefestet i EUs fellesvaluta, gjorde det dyrere for Vipers.

 Ole Kristian Strøm, VGFoto: Ole Kristian Strøm, VG

Ikke bare håndballspillere som Vjakhireva nyter godt av Morten Jørgensen. Han var leder av avholdsbevegelsen på 1990-tallet, men skal etter sigende ha Kristiansands beste vinkjeller. Begrunnet med at hans gjester ikke skal lide for at verten styrer unna promille i glasset.

– Det med vinkjelleren er en vittighet, sier Jørgensen til VG.

– Men det er riktig at jeg har venner som trenger å rømme fra sine koner og drikke sin vin i min kjeller.

Investoren har også svaret på hvem som egentlig betalte for Anna Vjakhirevas «gratis» handleturer på Rema 1000.

– Det var mitt kort!

Av utseende kan Jørgensen minne litt om musikkprofilen Morten Abel. Vipers har også vært pop som Europas beste håndballag. Ikke minst takket være Jørgensen, mener tidligere trener Ole Gustav Gjekstad.

– Uten ham hadde Vipers aldri vunnet noen Champions League-tittel. Jørgensen har gjort det mulig for klubben å få tak i spillere, både gjennom forhandlinger og ved å bruke mye penger fra egen lomme, sier Gjekstad.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

Vipers-dramatikken de siste ukene har Jørgensen opplevd fra Brasil, der han befinner seg på oppdrag som styremedlem i et norsk konsulentselskap. 4500 nautiske mil unna hjemmebanen Aquarama tok Jørgensen grep om redningsaksjonen da klubblederne mente løsningen for Vipers var å slå seg konkurs.

Jørgensen har ikke lagt skjul på at han ikke er særlig imponert over hvordan ledelsen har håndtert den økonomiske krisen.

Det fikk det til å smelle, i et kommentarfelt i lokalavisen.

«Frekkhetens nådegave fra Morten Jørgensen», skrev Preben Monen, tidligere hovedaksjonær i Vipers.

Hans første investorbidrag var å betale tilbake klubbens gjeld på flere hundretusen kroner til Kristiansand kommune. Det gjorde han sammen med nettopp Morten Jørgensen.

Der enkelte trekker frem Jørgensens midler og arbeidsinnsats for at Vipers ble best i verden, mener andre at den samme pengebruken har sendt sørlendingene mot skraphaugen.

Monen er blant de siste.

– Pyromanene er tilbake på branntomten, er hans kommentar til VG til at nettopp Jørgensen står i spissen for grupperingen som skal lede gjenoppbygningen av Vipers.

Bilde av Preben MonenPreben Monen

Tidligere hovedaksjonær

Monen trakk seg ut av klubben i 2021. Han beskriver en intern maktkamp som delte klubben i to:

Han hevder at på den ene siden sto blant andre ham selv, daglig leder Terje Marcussen, Morten Løvø, Carl Erik Ekberg, Jan Erik Kittelsen og Christer Paulsen.

På den andre siden ledet Morten Jørgensen og Emil Tungehaug an.

– Det var på det verste i første kvartal i 2021. Det ble full isfront mellom grupperingene, sier Monen i dag.

De siste tre årene har han ikke snakket offentlig om klubben. Men da Morten Jørgensen kritiserte dagens styre, kom Monen på banen igjen.

– Morten skylder på nåværende styre for problemene. Jeg kjenner ikke mange av dem, men de hadde bare vært der i seks måneder. Da kokte det over for meg, sier Monen.

I april i år trådte den tidligere stortingsrepresentanten Peter Gitmark inn som ny styreleder. Den siste uken er det han som har gitt Vipers-kaoset et ansikt – men han takket nei til tilbudet om å bli med videre.

 Tor Erik Schroder, NTBFoto: Tor Erik Schroder, NTB

– Jeg hadde håpet det var en annen gjeng som skulle redde klubben. Jeg har ikke helt troen, dessverre. Men vi får håpe, sier Preben Monen.

Til VG sier Morten Jørgensen at han «registrerer» kritikken fra sin tidligere medinvesto.

– Jeg er ikke veldig imponert. Ikke har Monen vært veldig aktiv og involvert i klubben, heller, sier Jørgensen.

– Det føles litt urettferdig å stå i kritikken på grunn av et stort frivillig engasjement, men man må tåle kritikk for det man gjør feil eller dårlig.

Til tidligere daglig leder Terje Marcussens beskrivelse av konflikten mellom de to, svarer Jørgensen:

– Jeg tror vi må skille mellom konflikt og uenighet. Terje Marcussen har alene, og uten sammenligning, vært klubbens viktigste person. Jeg kan ikke peke på noe spesielt som jeg har vært uenig i, men tror det har med at han har hatt et mer overordnet fokus på norske spillere. Jeg tror også at han nok ble skuffet da flere norske profiler begynte å signere med utenlandske klubber. Utover det kan det godt være at det har mer å gjøre med form enn innhold.

 Jim Rune Bjorvand, FædrelandsvennenFoto: Jim Rune Bjorvand, Fædrelandsvennen

Morten Jørgensen beskriver seg som en slags «sekretær» for hovedtrener Ole Gustav Gjekstad da klubben i 2021 begynte å se mer til det internasjonale spillermarkedet.

Gjekstad mener at en av årsakene var at det ble vanskelig å holde på de norske spillerne.

– Det ble gjort noen veldig gode signeringer av utenlandske spillere som kom til Vipers for en tredjedel av den lønnen de hadde i sine respektive klubber. Jeg ville kalle det gode signeringer til en veldig fornuftig pris, sier Gjekstad.

Samtidig ble spillernes snittlønn i Vipers doblet fra 2021 til 2023.

Disse tre sesongen ga tre strake Champions League-titler, men Gjekstad avviser at inntoget av utlendinger og lønnsøkningene er grunnen til at klubben nå har vært på randen av konkurs.

– Det blir altfor enkelt. Skulle vi hatt et helnorsk lag med samme kvalitet på spillerne, ville det antagelig vært dyrere, mener den kommende landslagssjefen.

Av utenlandske Vipers-profiler senere år har Jamina Roberts og Ana Debelic vært fremtredende.

 Beate Oma Dahle, NTBFoto: Beate Oma Dahle, NTB

Som en del av gruppen på ti–tolv personer som nå går inn med fersk kapital, mener Morten Jørgensen at Vipers fortsatt bør være ambisiøse:

– Jeg står på klubbens målsetting og synes ikke den skal endres, sier Jørgensen, som har lansert en plan for å øke inntektene:

Flere solgte billetter. Økt kiosksalg. Egen pizzalounge og kaffeabonnement.

Klubben skal hente mer fra grasrotandelen til Norsk Tipping, drive håndballskole, hente inntekter fra Champions League og spillere som representerer landslaget i mesterskap – der duoen Katrine Lunde og Silje Solberg-Østhassel leder an.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

Jørgensen mener at klubbens salg av Anna Vjakhireva for å spare pengene fra hennes spesialavtale egentlig er symptomatisk for situasjonen:

– Anna skapte mest inntekter, men vi klarte ikke å utnytte dem godt nok. Vi kunne fått enda større inntekter. Her er vi kanskje ved sakens kjerne: Vipers har ikke klart å bygge en organisasjon som har vært sterk nok til å forvalte suksessen.

Etter Morten Jørgensens mening er det én bestemt person – i tillegg til Terje Marcussen – som skal ha æren for Vipers tidligere meritter på inntektsfronten:

Eks-markedssjef Christer Paulsen.

– Han økte sponsorbudsjettene hvert år. Christer er dypt savnet.

Foto: Jacob Buchard, Fædrelandsvennen

Han var den økonomiske nøkkelspilleren.
En sleivete kommentar skulle koste millioner.

Markedssjef Paulsen er ikke bare fornøyd etter at klubben hans oppskriftsmessig har slått Byåsen ut av NM-semifinalen, vinteren 2023.

«Sava å ræva vi var», innleder han i kommentarfeltet på Facebook.

Så blir innsatsen til egne spillere kritisk vurdert, dommerne får gjennomgå – og en spiller hos motstanderen får høre det:

«Ho feite (...) fra Byåsen», skriver Paulsen.

 Christoffer Andersen, NTBFoto: Christoffer Andersen, NTB

Nettavisen tar tak i saken som ulmer under jubelbrusen.

Paulsen hevder at Facebook-kontoen hans er hacket, og at det ikke er han som har skrevet setningen. Men det viser seg å være ren bløff.

Etter noen dager legger Paulsen kortene på bordet og innrømmer at det er han som trampet i tastaturet.

Det skal koste klubben dyrt.

For Christer Paulsen har vært klubbens «millionmann», beskrevet som en mester til å dra inn kronene som sikrer den sportslige satsingen på europeisk toppnivå.

Facebook-skandalen ender med at markedssjefen forlater jobben.

– På kort sikt kostet det oss flere millioner kroner, medgir avtroppende styreleder Gitmark i dag.

– Vipers kom aldri tilbake til det klubben var i forkant. Det var et åpenbart eksempel på dårlig krisehåndtering.

 Jim Rune Bjorvand, FædrelandsvennenFoto: Jim Rune Bjorvand, Fædrelandsvennen

Christer Paulsen selv ønsker ikke å kommentere saken, sin avgang som markedssjef – eller dagens situasjon i Vipers.

– Det var en forferdelig uheldig greie som gjorde at han måtte gå, sier tidligere trener Ole Gustav Gjekstad.

– Det var hans egen skyld, så det var en riktig beslutning. Ikke noe å si på det. Men det er klart at Paulsen var utrolig viktig for klubben så lenge han var med – og under hele min tid i Vipers. Han holdt sponsornettverket sammen, sørget for at pengene kom inn og klarte å utvikle markedet.

 Bjørn S. Delebekk, VGFoto: Bjørn S. Delebekk, VG

Den samme våren, i 2023, vinner Vipers Champions League. Med den tredje og foreløpig siste europeiske tittelen gir Gjekstad seg som trener. Han legger igjen en advarsel til klubben.

– Det jeg så, var at det manglet utvikling på de fleste felt: Arrangement, sponsormarkedsjobbing – på alt som klubben egentlig drev med, sier han.

– Og det som starter nedturer nesten overalt, er mangel på ydmykhet. Det har jeg sett flere steder, ikke bare i Vipers. Men her var det ganske tydelig. Klubben hadde vunnet Champions League noen ganger, og så startet en bekvemmelighetsperiode – som er livsfarlig. Det var litt det jeg advarte mot.

Ett år etter Gjekstads avgang skulle det smelle skikkelig.

Ett døgn tok det for Vipers å gjenoppstå fra de døde.

Torsdag kveld i Larvik: Atina løftes opp i armkroken til mamma Katrine Lunde.

Niåringen har nettopp sett landslagsjentene slå Tyskland 32–30.

Norge var ute å kjøre, men de siste ti minuttene kom Lunde inn til sin landskamp nummer 364.

Gnisten fra OL-suksessen lever i «Mor Vipers», som nærmer seg andre halvdel av 40-årene.

Kontrakten med klubben går ut til sommeren. Det gjør ikke ambisjonene.

– Det er ikke noe tvil om at jeg ønsker å skrive en ny kontrakt, så får vi se om noe kommer på bordet, smiler hun til VG.

– Men først må ting roe seg.

Tips oss

Bilde av Andreas Hopen

Journalist

Jobber i VG Sporten. Skriver mye om norsk og internasjonal fotball. Har tidligere jobbet i Viaplay, Discovery og Fædrelandsvennen.

Bilde av Jostein Overvik

Journalist

Sportsreporter siden 1984. Har fortsatt ikke publisert min beste sak. Tips meg.

Bilde av Øyvind Herrebrøden

Journalist

Journalist i VG Sporten siden 2007. Følger mest norsk og internasjonal fotball. Dekket fotball-VM i 2014 og 2018 og fotball-EM i 2012, 2016 og 2024. Ellers mye Eliteserien – liker spillet både på og utenfor banen. I panelet som kårer sesongens «Topp 25» på Fotball.tv.

Read Entire Article