Kortversjonen
- En ny undersøkelse fra Udir/NTNU Samfunnsforskning viser at vesentlig flere gutter på videregående nå opplever utseendepress enn tidligere.
- Presset blant gutter har økt fra 4,7 prosent i 2015 til 22,3 prosent i 2024.
- Jentene opplever også økt press, fra 17,6 prosent til 44,7 posent i samme periode.
- Opplevd press fra venner og sosiale medier tillegges mye av årsaken til økningen.
Kropps- og utseendepress er målt i en dybdeundersøkelse fra Utdanningsdirektoratet (Udir) og NTNU Samfunnsforskning der over 2400 elever på videregående skole er spurt.
Det opplevde presset om å ha et bestemt utseende er fortsatt størst hos jentene. Men relativ økning er enda større blant gutta.
- Press fra venner om å se ut på en bestemt måte, for eksempel bli slankere, har for gutter økt fra 4,7 prosent i 2015 til 22,3 prosent i 2024.
- For jenter har kropps- og utseendepresset økt fra 17,6 prosent for ni år siden til 44,7 prosent i 2024.
– Dette innebærer at utseendepress har blitt langt mer utbredt blant gutter, samtidig som det har forverret seg betydelig for jentene.
Det skriver forsker i NTNU Samfunnsforskning, Christian Wendelborg.
Han står bak dybdeundersøkelsen sammen med medforskere på oppdrag for Udir.
Klær og stil
Forskerne har funnet den samme tendensen i et spørsmål om å ha en bestemt klesstil:
Andelen gutter som opplever dette presset har økt fra 4,6 prosent til 19,3 prosent, mens for jenter har det økt fra 10,5 prosent til 33,5 prosent.
NTNU Samfunnsforskning mener den betydelige økningen blant guttene, særlig i form av utseendepress, kan tyde på en utjevning av det opplevde presset mellom kjønnene.
– Dette kan ha viktige implikasjoner
for hvordan vi forstår og håndterer skolemiljøets påvirkning på ungdommers trivsel og psykiske helse. Denne utviklingen oppleves også i skolene vi har besøkt, skriver forskerne.Faresignalene
Leon Pal (24) fra Oslo lot seg intervjue i VG om sin fortid med enormt kroppsfokus og spiseforstyrrelser i 2022.
Nå studerer han klinisk psykologi i Danmark, og mener bestemt han har et sunt forhold til eget utseende og kropp.
– Jeg er faktisk mest overrasket over at det var kun fem prosent av guttene som opplevde dette kropps- og utseendepresset i 2015, sier Leon til VG.
– Det er bare helsebringende og bra at man er opptatt av å trene og ha en sunn og sterk kropp. Faresignalene bør lyse når man blir besatt av det - og bruker for mye tid på å dyrke kropp og utseende, sier Leon Pal.
Ledelsen ved en av eksempel-skolene i undersøkelsen, beskriver at det alltid
har vært press - som sexpress og alkoholpress på skolen.
Men det samlede trykket på elevene - med karakterpress, prestasjonspress og utseendepress - er mye større nå, ifølge skolelederne.
Christoffer Molaug Winkler (16) er leder av Elevorganisasjonen i Troms. Han synes økningen i opplevd utseendepress er skremmende stor.
«Sinnssyk» økning
– Dette er jo helt en oppsiktsvekkende drastisk og «sinnssyk» økning. Men målingen gir mening. Og jeg tror en del av roten til problemet er den store innflytelsen sosiale medier har fått i manges liv, sier Christoffer til VG.
Han tror mange medelever sammenligner seg med dem man ser på bilder og videoer i sosiale medier. Pluss at man sammenligner seg med venner.
– Mye av mobbingen går dessverre på utseende, kropp og måten folk kler seg på, sier Winkler.
– Hvordan dempe dette presset, tenker du?
– Det må bli mer aksept for å være annerledes, og stikke seg ut. Det er jo helt greit. Men folk er nok redde for utenforskap, mener vgs-eleven i Troms.
– Har du et eksempel på hva som oppfattes som ikke «innafor» i ditt miljø?
– Kommer du som gutt på skolen med skinny jeans, så er du ikke helt der som flertallet er i motebildet for tiden.
Fabiola Ledo (18) er elev på vg3 medier og kommunikasjon på Gjøvik vgs.
Hun tror den sterke økningen i opplevd utseende- og klespress handler om venners stil og forventninger. Men også om at flere og flere er på TikTok og andre sosiale medier «der kropp, utseende og klær er veldig dominerende.»
– Når du ser rundt deg på din skole, kjenner du deg igjen i tendensen i disse tallene?
– Det er ikke så åpenlyst her på skolen. Ikke alle snakker om denne typen press. Det er mer det at kommentarene du kan få, kommer fra dine egne venner som føler seg veldig sikre på at de kan si dette til deg. Og det er som oftest deres stemme vektes tyngst om selvbildet ditt, sier Fabiola Ledo til VG.
Hun er en aktiv jente og er blant annet leder av Elevorganisasjonen i Innlandet.
Kommentarer om kropp
– Har du selv merket noe til økt utseendepress eller klespress?
– Man kan jo se at som oftest så har vennegjenger litt lik stil. Og jeg tror det også handler om at du selv har lyst til å være venn med noen som er litt som deg. Og det første du ser på en person, er jo utseendet, svarer Fabiola.
Skoleleder om utseende-press
«Når man går rundt her så går folk veldig likt kledd. Og det tror jeg de kjenner
litt press på da. At man skal ha en viss stil. Det er ikke mye variasjon. Det er
ikke mange jenter med kort hår, det er ikke så mange som er tjukke. De bruker
mye tid på trening, og ser veldig like ut.»
(Skoleleder på caseskole - sitert i dybdeundersøkelsen.)
Fabiola har lagt merke til noen kommentarer av og til - som kan være litt småspydige.
– De kan komme uten at du helt legger merke til at det er kommentarer som faktisk påpeker noe ved kroppen din.
– Går sånne kommentarer inn på folk, tror du?
– Det kan gå inn på folk, i hvert fall hvis du har et veldig usikkert selvbilde fra før. Og spesielt hvis det kommer fra vennene dine. Jeg og de folkene jeg er mest med, er nok alle veldig obs på hva vi sier til hverandre.
Hvor opptatt er du av eget utseende og kropp?aJeg er nok i klassen «veldig opptatt» av det. Er også positiv til kosmetiske inngrep.bFor meg er det viktig med et bra utseende og en sunn, sprek kropp. Men er negativ til kosmetiske inngrep.cHar et veldig avslappet forhold til eget utseende/kropp. Synes fokuset på dette har gått altfor langt. Klart negativ til kosmetiske inngrep.– Ting kan jo gå veldig hardt inn på noen. Mange unge har jo, for eksempel spiseforstyrrelser, både gutter og jenter. Da kan kommentarer om kropp prege en person veldig hardt, sier Fabiola Ledo.
Mer prat om press
– Hvordan kan man få redusert dette presset mot de unge?
– Jeg synes at terskelen om å snakke om kroppspress og klespress er for høy. Det er ikke så mange som tør å snakke om det. Mange tror kanskje at dette er et tema som preger bare dem, sier vgs-eleven på Gjøvik.
Hun har et lite råd til slutt:
– Jeg tror at det er veldig viktig i hvert fall for deg selv å tenke igjennom de kommentarene du gir, og hvordan du selv hadde mottatt dem.